Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Händelserna är horribelt hemska"

Johan Jakobsson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

En hjärnskakning tvingade honom att avstå VM förra året och därefter följde en svår tid.

I en stor intervju med GT berättar Johan Jakobsson, 30, om jobbiga skadan, att göra comeback i EM, flytten hem till Sävehof och metoo-kampanjen.

– Berättelserna som man hör är ovärdiga, säger han.

En tuff hjärnskakning tvingade Johan Jakobsson avstå VM i fjol. Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I ett Sverige som har genomgått ett stort generationsskifte är Johan Jakobsson, 30, med sina dryga 100 landskamper en av de mest rutinerade spelarna i laget.

Efter en tuff hjärnskakning för ett år sedan tvingades han avstå VM i Frankrike – och är nu revanschsugen inför årets mästerskap i Kroatien.

– Jag är förväntansfull, kul att det ska dra i gång. Förberedelserna inför ett mästerskap är alltid speciella, man kan känna att det är något stort på gång, säger han.

 

LÄS MER: Jakobsson knäckt: "Det var hemskt"

Tuffa tiden: "Pågick i tre månader"

Hjärnskakningen som han ådrog sig kom i samband med en träning inför en landskamp mot Norge i januari i fjol och Jakobsson berättar om en tung och oviss period som följde därefter.

– Den var frånvarande och jobbig, jag var tvungen att sova och vila mycket. Så fort man fick lite för mycket intryck blev huvudet tungt och man fick gå och vila. Det pågick i ungefär tre månader innan jag var tillbaka och då gick det från att vara riktigt illa till lite bättre till att vara problemfritt, säger han.

Efter ett långvarigt utlandsäventyr med tre år i danska Ålborg följt av tre år i tyska Flensburg så har den här säsongen varit klart annorlunda för den 30-årige högernian då han återvänt hem till Sävehof igen.

Flytten hem till Sverige

– Väldigt skönt att komma hem om man inte minst ser till den privata situationen. Jag kan bo ihop med min sambo igen och får tid till annat än att bara resa som man gjorde väldigt mycket under tiden i Tyskland. Men sen är det är det klart, vi har haft det knackigt i Sävehof, det är inget snack. Vi har enormt hög potential med en väldigt, väldigt hög topp. Tyvärr har vi däremot alldeles för djupa svackor i matcherna så här långt, säger han.

Ska det bli speciellt att dra på sig landslagströjan igen?

– Det kommer att bli väldigt roligt. EM och VM har man spelat tidigare så man vet hur det fungerar. Men det är ett väldigt kul återseende att få träffa alla igen. Man spelade ihop med flera i klubblaget förut och nu bor man inte ens i samma land som de flesta, säger han.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Metoo-kampanjen: "Horribelt hemska"

Inför damernas VM som nyligen avgjordes i Frankrike kom en del av försnacket att handla om metoo-kampanjen som varit stor under hösten där många kvinnor berättat om starka berättelser kring sexuella trakasserier som de upplevt.

Johan Jakobsson ger sin syn på det:

–Jag tycker att händelserna är horribelt hemska. Berättelserna man hör är ovärdiga, det är fruktansvärda handlingar som begåtts. Det vore väldigt bra om man kan ändra det på något sätt. Första steget är givetvis att synliggöra det, att vara medveten om vilken utsträckning det faktiskt sker. Personer som blivit utsatta ska våga komma fram och att det blir en standard att man säger ifrån. Inte bara de som drabbas utan också de som ser, säger han. 

Hur upplever du att det varit inom handbollsvärlden?

– Att döma av alla olika upprop som kommit fram så verkar det vara ett allmänt problem i samhället. Jag har själv inga personliga erfarenheter att kunna säga att det är på ett visst sätt, utan det krävs stor mängd berättelser för att man ska kunna bilda sig en uppfattning. Jag kan inte säga att det är något som förekommer extra inom idrotten eller handbollen specifikt. Men utifrån vad man hör och ser så är det ett alldeles för utbrett problem i hela samhället. 

 

LÄS MER: Gulldén: "Hemskt det som hänt henne..."

"Kan vi hjälpa till gör vi gärna det"

Tror du att ni som idrottsprofiler kan medverka i det här arbetet på ett speciellt sätt?

– Jag tror att det är nödvändigt att många ser och hör om problemet. Det handlar om att sätta en ny nivå för vad som är okej och det ska pratas öppet om det på ett mer allmänt plan. Kan vi då som publika personer hjälpa till med att nå ut till fler så gör vi gärna det, säger Johan Jakobsson och berättar hur han ser att man kommer till bukt med problemen:

– Pratar man alltid i termer att det inte är skillnad på människor, kan vi nå dit i allmänna samhällsklimatet. Då kommer det bidra i att fler ser det så. Man blir som man umgås och följer strömmen i samhället. Kan vi då få det till att det inte är allmänt accepterat att slänga sig med nedlåtande slangord eller ta sig friheten att gå ännu längre, då har vi kommit långt. Att folk runtomkring inte tycker att det är okej. Det är ett jättelångt arbete men vi alla kan göra något åt det, säger han.

 

LÄS MER: Johanna Ahlm: "Blir mörkrädd"

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!