Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Viktigt för Loui – det är starkt och häftigt gjort”

Loui Sand slutar spela handboll. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN NORWAY
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Loui Sand, 26, avslutar karriären och har ställt sig i kö för att få diagnosen könsdysfori.

Nu hyllas hon av Sveriges förbundskapten Henrik Signell, 43.

– Jag tycker att hon är ett väldigt fint föredöme och en bra symbol för det, säger han till GP.

Loui Sand avslutar karriären. Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Den svenska handbollsstjärnan Loui Sand – som gjort över 100 landskamper – avslutar karriären.

Hon har brutit kontraktet med sitt franska klubblag Fleury.

Anledningen är hon känner att hon är född i fel kropp.

Loui Sand har bestämt sig för att ställa sig i kö för att få diagnosen könsdysfori.

Under måndagen gick hon ut och berättade om beslutet som hon kallar ”jobbigt och samtidigt befriande”.

”Kommer må bättre”

– Det är oerhört befriande att lägga korten på bordet och säga som det är. Jag förstår att det kan låta sjukt, kanske hade varit enklare att ljuga, men det har jag gjort alldeles för lång tid. Det kommer vara en tuff tid, men jag är 100 procent säker på att jag kommer må bättre. Jag har alltid känt mig som Loui Sand, inte Louise Sand, sa hon i podcasten Utkast och fortsatte:

– Jag är otroligt tacksam över att få vara den jag och att jag aldrig blivit ifrågasatt. Folk har gillat och accepterat mig för den jag är. Jag vill inte längre gå runt med mitt ständiga självhat på grund av det obehag jag känner inför min kropp. Jag är fullt medveten om att det lämnar en del frågor som ni inte har fått svar på. Men det här är historien jag vill dela med mig av nu och det hoppas jag folk kan respektera. Jag är medveten om att jag kanske kommer få utstå glåpord och hat. Men vet ni vad? Jag bryr mig inte om ni gillar mig eller inte. Det viktigaste är att jag äntligen gillar mig själv.

Henrik Signell och Loui Sand. Foto: BILDBYRÅN

 

 

https://twitter.com/strandhall/status/1082406960547487744

”Starkt och häftigt gjort”

Sedan dess har hyllningarna strömmat in till den svenska landslagsstjärnan.

”Lycka till med allt som ligger framför dig. Modigt och betydelsefullt att du är så öppen”, skrev bland annat idrottsministern Annika Strandhäll på Twitter.

Förbundskaptenen Henrik Signell, som även coachade Loui Sand under åren i Sävehof, visste att hon nu skulle sluta spela i landslaget.

– Hon sa det efter mästerskapet (EM i december), att hon var klar med landslaget och att hon skulle berätta mer senare. Mer ville hon inte säga till laget vid det tillfället, säger Signell till GP.

Han stöttar hennes beslut.

– Det enda jag tänker är att om Loui känner att detta är bäst för henne, då är det ju så. Punkt. Det är ju något som är viktigt för Loui och det är starkt och häftigt gjort. Men sådan är Loui, hon uttrycker ju i sociala medier att hon vill må bra och inte bryr sig om vad andra tycker. Det är ju så det ska vara och så fler borde tänka. Att man kör sitt race. Så länge man inte skadar någon annan så finns det ju ingen nackdel i det.

Detta är könsdysfori

■ En person med könsdysfori lider av att kroppen inte överensstämmer med den upplevda könsidentiteten och kan därför ha en önskan om könsbekräftande behandling. Könsdysfori har inget med sexuell läggning att göra.

■ För att erbjudas behandling inom den offentliga sjukvården krävs en medicinsk diagnos. För att fastställa en diagnos krävs en utredning vid något av de specialiserade teamen för könsdysfori i Sverige. Efter utredning tas ställning kring eventuell könsbekräftande behandling.

Källa: 1177 Vårdguiden.

 

https://www.instagram.com/p/BsVuQqpHPC4/?utm_source=ig_embed