Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vägrar lägga av: ”Vill spela när jag är 40”

Jonas Larholm har lagt mycket energi på fysträning. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Jonas Larholm tänker spela tills han är 40, minst. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

De fysiska testerna visar att han är bättre tränad än någonsin. 

Och snart 37-årige Jonas Larholm har inga som helst planer på att trappa ner. 

– Drömmen är att spela elithandboll när jag är 40, säger Sävehofprofilen, som jagar sitt tredje SM-guld. 

Partillekillen är småförtjust i sin sport. 

– Ända sedan jag var tolv-tretton år har jag varit en handbollsnörd. Jag har alltid följt med och på vinden står två flyttkartonger med gamla VHS-band. Jag och min bror satt och tryckte på ”rec” och spelade in matcherna. Men nu kollar jag ännu mer på handboll på tv eftersom man har tillgång till det hela tiden. Det blir så mycket jag hinner med. Antingen handboll eller basket, ingen fotboll eller hockey. Det intresserar mig inte lika mycket förutom när det är VM eller liknande, säger Jonas Larholm. 

Han har representerat FC Barcelona, SC Pick Szeged (Ungern) och de danska klubbarna Ålborg och Team Tvis Holstebro. 211 landskamper fram till 2014. Avskedet till blågult blev något märkligt. 

– Jag tackade nej till ett kval för att min bror skulle gifta sig. Jag hade nästan inte träffat honom på riktigt på tio år eftersom jag bodde utomlands. Sedan blev det inget mer i landslaget och vi snackade inte så mycket. Jag ringde inte upp och frågade heller. Ola (Lindgren) och Staffan (Olsson) var på väg att sluta då och det passade ganska bra. Jag spelade ändå där i tio år och det kanske kan räcka. 

Blir pappa i sommar

Saknar du landslaget? 

– Svårt att svara på. Laget i sig är jag inte så bekant med längre och jag har inga kompisar där, men jag tror att det är en bra grupp med goa killar. Jag kan sakna en del. Det är kul med landskamper, men ansträngande både fysiskt och psykiskt. Ett mästerskap... man bryter nästan ner kroppen i en månad och jag vet inte om det är sunt i längden. 

Jonas Larholm i blågul dress 2014. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Vad säger du om förbundskaptenen ringer? 

– Närmsta veckan är jag upptagen med SM-finalerna och till sommaren ska jag få barn och gå en internationell tränarutbildning, så då har jag heller inte riktigt tid, haha.  

Är du nöjd med karriären? 

– (Tystnad). Inte än. Jag är nöjd med en del arbete jag har gjort, både i Sverige, utomlands och i landslaget. Det är jag stolt över. Inte bara titlar utan även lärdomar jag tagit till mig från andra tränare och kulturer. Jag är nöjd över de valen jag gjort och att jag kom ut i världen och fick se hur det funkade, men sedan är jag inte färdig på något sätt. Därför är jag inte nöjd. 

Något du är missnöjd med? 

– Det är det säkert, men det får man försöka glömma snabbt. Man har ju en självbevarelsedrift och kan inte gå och hänga upp sig på grejer. 

”Ännu häftigare med utespelare”

Dy fyller 37 den 3 juni, trodde du att du skulle spela så här länge när du var 25? 

– Ja, det trodde jag nog. Jag har aldrig ens tänkt på att sluta. De senaste åren har jag satt upp mål eller vad man ska kalla det. Det är en dröm att kunna spela på elitnivå när jag är 40, det hade varit häftigt. Det är inte ristat i sten, men som det känns nu kör jag på. Det är häftigt med idrottsmän som håller på länge. I handboll är de flesta målvakter, men det är ännu häftigare med utespelare. 

Efter den aktiva karriären väntar en ny som tränare: ”Jag känner att jag har mycket att ge tillbaka” Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Förklaringen till att Jonas Larholm fortsätter att prestera på hög nivå är relativt få skador, målmedveten träning och längre återhämtning. Fysiska tester tidigare i år visar att han aldrig varit bättre tränad. 

– Vi har bra fystränare i klubben, den medicinska staben är jäkligt skicklig och så har vi ett bra gym. Inget landslag och inga Europacuper... jag har de senaste åren fått mer tid att träna mer fysiskt och bygga upp mig. Jag känner mig frisk och kry och är intresserad av den fysiska biten. Jag har gått lite kurser och så där. När jag var yngre tränade jag också hårt, men brydde mig inte lika mycket. Jag känner min kropp bättre nu. 

Jonas Larholm, som jobbar knappt halvtid som handbollsinstruktör på Partille gymnasium, gillar inte åldersfixeringen i svensk handboll. 

– Här finns det en rätt dum idé om att man utvecklas tills man är typ 22. Antingen är du bra då eller så är det kört. I Spanien har de en helt annan syn. Det är först som senior man får hela den professionella delen, man jobbar heltid med handbollen och utvecklas rejält. Man kan hela tiden lägga på ett nytt lager i sitt spel oavsett ålder. Man borde anamma det mer här, vi är lite hämmade. Du kanske inte har spelat din bästa handboll när du är 30. 

Pressat finalläge 

Alingsås leder med 2–1 i matcher och kan säkra SM-guldet i kväll, men Sävehof tänker hålla liv i finalserien in i det sista. 

– Det gäller att vara bäst när det verkligen gäller. Det är först i slutspelet som vi har träffat riktigt rätt med konstellationer och roller. Vi tror på det vi gör och jag har fått en större roll. Det är kul med mycket ansvar, säger Jonas Larholm.