Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tvingas spela i bikini: ”Verkligen helt sjukt”

De tvingas spela i bikini: ”Någon snubbe som bestämt det här”
Lina Barksten (näst längst till vänster på nedre raden) och det svenska landslaget i beachhandboll.
Foto: Privat
Foto: Viktor Ljungstrom / Privat
Lina Barksten i aktion.
Foto: Privat

GÖTEBORG. Reglerna för hur kvinnliga beachhandbollsspelare ska klä sig skapar debatt.

Nu höjs kritiska röster från svenskt håll.

– De har i flera år sagt att det ska ändras men inget händer. Det är verkligen helt sjukt, säger svenska landslagsspelaren Lina Barksten, 28, om regelverket.

Lina Barksten, 28, är en av kuggarna i det nyblivna SHE-laget Kärra och det svenska beachhandbollslandslaget. Hon är ursprungligen från Uddevalla, pluggar till socionom och jobbar som elevassistent.

Hon älskar beachhandboll – men tycker att reglerna kring hur spelarna ska klä sig är minst sagt märkliga och otidsenliga.

Herrarna får nämligen spela i T-shirt och shorts – damerna måste bära bikini.

– Det är helt sjukt, det är ganska mycket i böter om man inte har tillräckligt korta trosor. Vi spelar ju handboll och gör det vid sidan av (ordinarie jobb) och kan inte betala böter för det. Det känns lite så där att hoppa runt och slänga sig och tänka på att täcka sig för att vi har små kläder. Att springa runt i trosor i sanden och behöva dra ut dem hela tiden... det är någon snubbe som bestämt det här, säger Lina Barksten till GT och utvecklar resonemanget:

– I så fall borde väl killarna köra i Speedos? Men vi får ha underställ om det spöregnar, men då ska det verkligen vara svindåligt väder...

Lina Barksten.
Foto: Privat

”Tänker på vilka som tittar”

I Norge, där sporten är stor, har utövare tillsammans med handbollsförbundet under lång tid försökt få till en förändring av reglerna som just nu lyder: 

”Kvinnor ska bära bikini. Toppen ska vara en sport-BH med djupa urringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, vilket den norska tidningen Dagbladet har rapporterat om.

– Jag vet att Norge har klagat på det och det är bra. De har i flera år sagt att det ska ändras men inget händer. Det är verkligen helt sjukt. Man tänker ju på vilka som kommer och tittar på matcherna och varför, säger Lina Barksten.

Hon fortsätter: 

– Det är en konstig grej i dagens samhälle, jag trodde att vi hade kommit längre än så. Herrar och damer... det får vara lite på lika villkor kan jag tycka. Jag hoppas att det blir en förändring, men det har varit ganska tyst på det planet. 

Det svenska landslaget i beachhandboll.
Foto: Privat

”Tar bilder mellan benen”

Nationellt, i SM, finns inga sådana krav utan reglerna gäller bara i internationella sammanhang när landslagen spelar. 

Den schweiziska tränaren Manuela Strebel, som har en bakgrund som spelare, säger till Dagbladet:

– Det är inte kul när det finns fotografer som sitter där och tar bilder mellan benen. Naturligtvis sitter de inte där för att ta intima bilder. Jag förstår att det ger de bästa actionbilderna, men det är obekvämt oavsett om de bara gör sitt jobb. Både vi och andra länder har tyckt till, men ingenting händer.

Tidigare i år kom det första genombrottet till en förändring. Då godtog kongressen i det europeiska handbollsförbundet (EHF) nämligen Norges förslag om att jobba för att ändra regelverket. Nu hoppas de norska utövarna att reglerna ska ändras till EM i sommar.

Men ännu har inget skett och i slutändan är det Internationella handbollsförbundet (IHF) som bestämmer om regelverket ska ändras eller inte.

Lina Barksten (till vänster) under en match med landslaget.
Foto: Privat

Vill fortsätta satsa

Bortsett från klädreglerna tycker Lina Barksten att beachhandboll är hur bra som helst som sport betraktad.

– Det bästa är ju att man får spela på sand och att det är lite annorlunda, mer taktiskt. Om man hoppar upp, snurrar och gör mål räknas det dubbelt, precis som en ”japan” (en handbollsvariant) gör. En härlig sommarsport som blivit större och större. I vissa länder är den större än handboll, Danmark och Norge har kommit långt och har någon trupp som kör hela tiden. De satsar på det och har pengar, vi har inte kommit lika långt, det är mest en sommargrej för oss. Det satsas lite mer på herrarna i Sverige, men de har också gjort bättre resultat, säger hon.

Är man automatiskt duktig på sporten om man är bra på handboll? 

– Nej, det är ju lite annorlunda. Man måste ha bra spänst så man kan hoppa ett varv och skjuta och man får inte vara en ”köttare” bakåt för då får man rött kort direkt. Man måste vara lite smart. 

Lina Barkstens ambition är att fortsätta satsa på beachhandboll. 

– Det krävs pengar och mycket engagemang för att göra det ordentligt. Nu är det mycket eget ansvar och lite svårt att få ihop, men det är verkligen en skitkul sport, säger hon.