Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Otrolig känsla att vara tillbaka”

Tillbaka i moderklubben Kärra HF:s färger.
Foto: Privat / Privat
Loui Sand.
Foto: Privat / Privat

Loui Sand är tillbaka på handbollsplanen.

I helgen gjorde han sin första match på över två år när hans Kärra HF mötte Anderstorp i en träningsmatch.

– Det var väldigt, väldigt roligt att vara tillbaka. En otroligt skön känsla, säger han.

Det var i januari 2019 som Loui Sand valde att avsluta sin framgångsrika handbollskarriär, som bland annat innefattade fem SM-guld med Sävehof och ett VM-brons med det svenska damlandslaget. Anledningen bakom beslutet var att Loui hade fått en köplats för könsdysfori.

Nu är han alltså tillbaka på handbollsplanen igen. Sedan i våras han han tränat med moderklubben Kärra HF:s herrlag och i helgen var det dags för första matchen. 

– Det var jättekul verkligen. En otroligt skön känsla att vara tillbaka och få spela match igen, säger Loui Sand. 

Hur gick det?

– Vi vann, vilket så klart är kul. Men för mig personligen gick det inte så bra, katastrof egentligen, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Men det viktiga var så klart att vara tillbaka och det var väldigt kul. Ett mål fick jag göra också! 

”Tror det är spöken i mitt huvud”

Det var mycket nervositet inför comebacken för Loui Sand. Dels över nivån på spelet men också en rädsla över hur mottagandet rent generellt kan vara. 

– Jag tror bara det är spöken i mitt huvud egentligen men det är sådant som jag kan tänka på inför. Nu idag va alla så fina, motståndarlaget, domarna och ledarna. Det gör mig så varm och skapar en stor trygghet för mig, säger han. 

Nu är första matchen avklarad och trots att prestationen kanske inte var den bästa är Loui Sand mer än nöjd över att vara i gång. 

– Nu känns det som första steget är avklarat. Det va väldigt roligt och nu blickar jag bara framåt. Det här är den största utmaningen för mig personligen, det krävs så mycket mer av mig både som idrottare och som människa. Så stolt och tacksam över hur gubbarna i lagethanterar situationen, säger han. 

”Hoppas på ett positivt svar”

Kärra HF har skickat in en ansökan om att Loui Sand ska kunna spela för laget i allsvenskan. Men ännu har inte handbollsförbundet tagit något beslut i frågan.

– Det är en pågående process och vi väntar på svar. Vi hoppas så klart på att det blir positivt och att jag får spela, avslutar Loui  Sand.