Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tillbaka: ”Man saknar något först när man förlorar det…”

Johan Nilsson gör comeback – månader efter att han bestämde sig för att sluta. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Andreas Berg är besviken på sin prestation i fjol. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Johan Nilsson har blivit synonymt med Alingsås HK.

I vintras bestämde sig högernian för att avsluta handbollskarriären – men något hände under sommaren.

Nu är han tillbaka för att skaka av fjolårets finalförlust.

– Livet har sina vändningar, säger Johan Nilsson.

Många alingsåsare vill nog inte bli påminda om fjolårets final i Handbollsligan. 

I den femte och avgörande matchen förlorade AHK hemma mot rivalen Sävehof.

– Det tog några veckor att släppa den förlusten när man var så nära. Det är inget jag vill uppleva igen, så det finns en stor revanschlust, säger Johan Nilsson.

Att Johan Nilsson för tionde säsongen drar på sig den blåa tröjan kommer som en chock för många. 

Högernian bestämde sig redan i februari för att lägga skorna på hyllan och avsluta sin handbollskarriär.

Men efter slutspelet hann han tänka – och under sommaren hände någonting.

Nilsson återvände till Alingsås

Fredagen den 30 augusti, bara dagar före premiären, slog nyheten ner: 

Johan Nilsson återvänder till Alingsås HK.

– Jag var bekväm med mitt beslut att sluta och det kändes rätt, jag ville ta nästa steg i livet. Men man saknar något först när man förlorar det. Av olika anledningar, och personliga skäl, flyttade jag tillbaka till Alingsås och kontaktade Christer Mårtensson (sportchefen), säger Nilsson.

Hur har de här månaderna varit för dig?

– Det är klart att jag har längtat tillbaka, det är väl det primära. Men jag kände också någonstans att jag hade mer att ge, och den här sommaren har gjort att jag har kunnat återhämta mig ordentligt. Det känns dumt att inte göra klart det man kommer ångra sen.

Johan Nilsson har inte rört en handboll på en månad men han har ändå försökt bibehålla formen på egen hand. Den 27-årige högernian berättar att det kommer att ta ett tag innan han är helt matchtränad.

”Kan bli bättre än i fjol”

Nilsson har även varit lagkapten för Alingsås de senaste åren – men bindeln får han inte tillbaka när han nu återvänder. Niclas Barud är fortsatt kapten. 

I truppen får han även bekanta sig med tre nya ansikten – fyra om du räknar med Gustav Skagerling som missade stora delar av fjolårets säsong.

Daniel Blomgren, Axel Franzén och Aron Dagur Pálsson förstärker klubben. De två förstnämnda ser dock ut att missa inledningen av säsongen på grund av skador.

– Jag tycker att det ser jättebra ut. Nu har jag sett en träningsmatch och det ser lovande ut. Synd bara för Blomgren och Aron att de kommer in i laget med en skada direkt. Men faller alla bitar på plats kan det bli bättre än i fjol, säger Nilsson.

Så vinst i en final – med andra ord?

– Haha, man vet aldrig. Men det är en lång säsong och det är mycket som ska gå ens väg. Men vi har absolut ett riktigt bra lag i år.

Bättre trupp på pappret

Tränarstaben är intakt från i fjol. Rutinerade spelare som Fredrik Teern och Andreas Berg är kvar i truppen. På minuskontot finns Mishels Liaba. 

På pappret har Alingsås ett minst lika bra lag som i fjol, om inte bättre till och med, enligt Andreas Berg.

– Vi har ett bättre lag i år och truppen känns bredare. Vi har höjt nivån på träningarna och det känns lite mer som att det är i år det gäller, säger Andreas Berg som ser tillbaka på förra säsongen med besvikelse.

– De första veckorna var man inte asfräck direkt. Men de (Sävehof) var helt enkelt bättre än oss i finalen, och då blir det lättare på något sätt. Hade vi varit bättre och förlorat hade jag aldrig kunnat släppa den matchen.

Alingsås får en chans att revanschera sig direkt – i premiären ställs de mot just Sävehof.

– Det ska inte få hända igen. Vi ska vinna direkt och det finns inget annat som gäller, säger Berg.

Personlig revansch

Andreas Berg har ett år kvar på sitt kontrakt med AHK. Vad som händer efter säsongens slut är oklart för honom.

– Jag trivs bra i Alingsås men jag har väl tänkt lite på olika saker. SM-guld är något jag verkligen vill vinna med AHK, men det avgör inte om jag fortsätter i klubben eller inte. Det har mer med motivationen att göra och just nu känner jag mig motiverad, säger han.

Andreas Berg är också ute efter personlig revansch.

– Förra året var inte så bra för mig. Jag måste steppa upp och spela bättre i år. Jag kände mig lite sämre förra säsongen, men nu har det känts bra igen. Jag har fått tillbaka suget, säger han.

Alingsås HK

Tränare:
Mikael Franzén

 

Nyförvärv:

Daniel Blomgren (Önnereds HK), Axel Franzén (IFK Skövde), Aron Dagur Pálsson (Stjarnan, Island), Alexander Wedin (lärlingskontrakt), Kenan Omerovic (lärlingskontrakt), Isak Hane (lärlingskontrakt).

Förluster:
Mishels Liaba (Ålborg, Danmark), Gunnar Bodin (Torslanda HK), Tobias Sandberg (klubb ej klar), Jonathan Östergren (Sörhaga HK).

Placering i fjol:
2:a i grundserien. Förlust i finalen.