Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskens lag i konkurs: ”Det kom från ingenstans”

August Wiger spelade för Redbergslid 2019.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
August Wiger under handbollsmatchen mellan Redbergslid och Sävehof 2019.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
August Wiger står utan kontrakt efter Århus Håndbolds nedläggning.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

I förra veckan stod det klart att det danska handbollslaget Århus är försatt i konkurs.

En av spelarna som nu står utan kontrakt är den före detta Redbergslid-spelaren August Wiger, 24.

– Jag hoppas inte att det här ska påverka min karriär negativt men det är klart att det känns tråkigt när man var inställd på att få spela här.

Pandemin har, likt mycket annat, påverkat dansk handboll med färre sponsorer och intäkter. Och en av klubbarna som haft det tufft ekonomiskt är Århus Håndbold. 

Förra året gick alla anställda i klubben med på en löneminskning på ungefär tio procent säsongen ut, fram till 30 juni 2021. 

Men under säsongens gång har de inte lyckats hitta nya inkomstvägar – och genom ett pressmeddelande gick klubben ut med att den försatts i konkurs i förra veckan. 

Det var något som chockade samtliga spelare i laget, minst sagt den före detta Redbergslid-spelaren August Wiger, 24, som gjorde sin debutsäsong. 

– Det kom från ingenstans egentligen. Det som jag och flera andra spelare tycker är lite konstigt är att klubben har vetat om det nu i 3-4 veckor utan att ha sagt något. Några spelare hade möjlighet att tacka ja till något annat men valde att inte göra det eftersom de ville spela här. 

August Wiger i RIK-tröjan 2020.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Det är klart att det känns tråkigt”

August Wiger har tidigare spelat i flera klubbar runtom i Göteborg, däribland IK Sävehof, HK Aranäs och RIK – och har också toppat den interna skytteligan. 

I somras skrev han på sitt allra första utomlandskontrakt med den danska klubben. 

– De behövde en spelare på min position och jag fick chansen att ha en ganska stor roll här så det passade mig väldigt bra. Och jag tycker att Danmark är helt okej rent stadsmässigt och handbollsmässigt. 

Tanken var att han skulle spela för laget fram till 2022 – men nu står han utan något kontrakt.

– Jag hoppas inte att det här ska påverka min karriär negativt men det är klart att det känns tråkigt när man var inställd på att få spela här. Jag är i gång och letar efter andra klubbar nu och förhoppningsvis har jag tur efter att ha gjort en ganska bra säsong här.

August Wiger: ”Det är klart att det känns tråkigt”
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Sammanslagning med grannklubben

På en presskonferens meddelade Århus Håndbold att klubben upphör – men att det sker en sammanslagning med grannklubben Skanderborg.

– I stället för att fortsätta tävlingen på fältet, för åskådare och sponsorer, har vi kommit överens om att vi kommer att förena oss med ett mål att etablera oss på toppen av dansk handboll inom de närmsta tre åren, berättade styrelsens ordförande Jörgen Noes under konferensen. 

Men August Wiger menar att det bara är en handfull spelare som kan byta dit.

– Skanderborg har redan 16 spelare med kontrakt så nu kanske det bara är fyra-fem stycken från oss som har möjligheten att gå dit, resten får hitta nya klubbar. Det känns inte riktigt som en sammanslagning med spelare.