Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensken tar över ryska storklubben

Per Johansson blir ny tränare för Rostov-Don.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Per Johansson i sin sista landskamp som svensk förbundskapten 2012.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Stortränaren Ambros Martín, 52, lämnar Rostov-Don av privata skäl.

Då tar Per Johansson, 49, över de ryska giganterna och får därmed ett av de nu mest prestigefulla tränaruppdragen i handbollsvärlden.

– Detta är ett av de största projekten som bedrivs just nu, säger svensken till Aftonbladet.

Under måndagen blev det klart: Per Johansson från Uddevalla har utsetts till ny tränare för Rostov-Don efter att Ambros Martín – den främsta damtränaren i handbollsvärlden i dag – tackat för sig av privata skäl.

– Tillsammans med (ungerska) Györ är det den klubb på damsidan som alla vill träna med tanke på de muskler och det fantastiska lag de har. Det här är högst upp i hierarkin. Jag kommer inte längre än så här på klubblagssidan på damsidan. Det är omöjligt. Så stort är det, tycker jag, säger Per Johansson till Aftonbladet.

Per Johansson, som var förbundskapten för det svenska damlandslaget 2005-2012, har skrivit på ett kontrakt över den kommande säsongen. Det sträcker sig från den 1 september till den 30 juni.

Per Johansson har gjort succé med Montenegro.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Världens bästa handbollsspelare”

Klubbledningen har inte hymlat med målsättningen:

– Den kom direkt och tydligt: ”Vi tar hit dig för att vinna Champions League, ryska ligan, ryska cupen och ryska supercupen. Det finns inga andra mål.” Med fog kan vi också ha den målsättningen.

I klubben finns bland annat den svenska landslagsspelaren Anna Lagerquist, den franska mittnian Grace Zaadi – och den ryska världsstjärnan Anna Vjachireva på högernio.

– Det är världens kanske bästa handbollsspelare. Det kittlar att få vara med henne; lära av henne och kanske lära henne, säger Per Johansson till Aftonbladet.

Per Johansson är sedan 2017 förbundskapten för Montenegros damer – ett uppdrag han kommer fortsätta att ha parallellt med jobbet i Rostov-Don.