”Svårt att säga att det inte påverkar”

Johanna Ahlm, Viasats expertkommentator under handbolls-VM.
Foto: KARL NORDLUND / NENT GROUP
Johanna Ahlm jublar efter ett mål under en handbollsmatch den 7 november 2018 i Partille.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Målvakten Mikael Aggefors under den dramatiska matchen mellan Sverige och Belarus tidigare i veckan.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Den tidigare handbollsstjärnan Johanna Ahlm, 33, är höggravid och väntar sitt andra barn om bara några veckor. 

Samtidigt jobbar hon just nu intensivt som Viasats expertkommentator under handbolls-VM. 

– Det är svårt att säga att det inte påverkar så klart, säger Johanna Ahlm.

Johanna Ahlm i landslaget i handbolls-VM 2015.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Det var i mars 2019 som Johanna Ahlm, en av svensk handbolls största profiler, själv valde att lägga handbollskarriären på hyllan efter att ha spelat i närmare tio års tid. Efter det sadlade hon om och landade i rollen som expertkommentator för Viasat. 

Hon ville på ett eller annat sätt ha kvar handbollen i sitt liv. 

– Jag tror att det hjälpte mig att sluta spela eftersom jag gärna ville fortsätta vara handbolls-Johanna. Det har inte varit så att jag helt har försvunnit från den världen, vilket känns roligt, säger Johanna Ahlm. 

Under handbolls-VM har det varit extra tufft för Johanna som i nuläget är höggravid och väntar sitt andra barn om bara några veckor. Sonen Theodor ska bli storebror i början av mars. 

– Det är svårt att säga att det inte påverkar så klart, men det har ändå funkat helt okej. När det blir för långa utläggningar kan jag bli väldigt andfådd och då har jag frågat kolleger om det hörs, säger Johanna Ahlm och skrattar. 

Unnar sig handbollstid 

Johanna Ahlm är inte orolig över att graviditeten ska göra att hon missar någon sändning och passar i stället på att njuta lite extra innan hon ska vara borta på föräldraledighet. 

– Jag kommer ju vara hemma i nästan ett år framöver så det har inte känts lika jobbigt att vara i väg från familjen under handbolls-VM. Jag tycker att jag kan unna mig detta nu, säger hon.

Det har minst sagt varit en stark start för herrarna i årets handbolls-VM med tre raka segrar och en oavgjord. Efter onsdagens rysarmatch kvitterade Belarus när det bara var två enstaka sekunder kvar av matchen och Sverige fick med sig en poäng. 

Men Johanna Ahlm tvivlar inte på att Sverige kan ta sig vidare till en kvartsfinal.  

– Det har sett jättespännande ut i vissa perioder och jag tror att herrarna kan nå en kvartsfinal. Men om de kan ta sig längre än så vet jag inte. Det kommer vara lite tuffare möten efter det och då blir det betydligt svårare, säger hon.

Se också: 

Handbolls-VM 2021: Här är guiden med alla fakta du behöver.