Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är otroligt – så mycket sjuka saker som det sägs”

Jamina Roberts på läktaren i semifinal tre mellan Sävehof och H65 Höör.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Roberts i landslaget.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Jamina Roberts, 30, fick blått kort i semifinalen mot H65 Höör efter att ha skrikit ett könsord.

Nu stängs Sävehofs och landslagets stjärna av, uppger GP.

Därmed blir hon den första spelaren på damsidan som drabbas av ett sådant straff.

– Det är otroligt faktiskt. Så mycket sjuka saker som det sägs alltså, säger Roberts till GT. 

Det var när Sävehof ledde med 25–17 i den tredje SM-semifinalen mot H65 Höör som det rann över för den 30-åriga Sävehof-spelaren. 

Efter att ha satt i gång en snabb kontring med tolv minuter kvar blev hon tacklad bakifrån av Michaela Fransson och skrek då ett könsord.

– Jag kände att det kom någon i ryggen på mig och sen fick jag ur mig ett dumt ord i stridens hetta. Jag försvarar inte det jag sa. Det är inget man menar i stridens hetta, det är bara frustration, har Jamina Roberts sagt till GP.

Jamina Roberts.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Bekräftade könsord

Landslagsstjärnan ville inte upprepa vad hon sa, men bekräftade att det rörde sig om ett könsord. Hon fick direkt syna det röda kortet och efter det även det blåa kortet, som infördes i tävlingssammanhang 2016.

– Blått kort är bara en information till allmänheten om att det är extremt osportsligt och att vi ska skriva en rapport efter matchen. Sedan får Sävehof och Höör uttala sig, innan disciplinnämnden tar beslut om eventuell avstängning, förklarade domaren Mirza Kurtagic efteråt.

Domare Mirza Kurtagic ger Sävehofs Jamina Roberts ett blått kort direkt efter ett rött kort under semifinal tre mellan Sävehof och H65 Höör.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Straffas i efterhand

Nu rapporterar GP att disciplinnämnden beslutat att Jamina Roberts stängs av i en match för sitt agerande. Därmed spelar hon inte den fjärde semifinalen mellan lagen i morgon. 

– Det var lite väntat och jag vet inte om jag tjänar så mycket på att uttala mig. Jag har sagt tillräckligt, haha, säger Jamina Roberts till GT efter måndagens träning. 

Ångrar du dig? 

– Det gjorde jag direkt och jag bad om ursäkt. Det är sådant som händer i stridens hetta.

Vad har du lärt dig av detta? 

– Jag vill inte svara på den frågan... 

Det är första gången som en svensk, kvinnlig elithandbollsspelare straffas i efterhand för att ha yttrat könsord under en match.

– Det är otroligt faktiskt. Så mycket sjuka saker som det sägs. Vi är väl inte bättre än killarna där, men vi kanske är lite mer diskreta bara. Det var klumpigt gjort av mig, men nu har vi testat det också, säger Jamina Roberts. 

 Sävehof leder med 2–1 i matcher inför tisdagens möte.

– Tråkigt att missa en match så klart, det hade varit så jävla gott om vi vann den. Men om vi inte gör det har vi en chans till och då får jag vara med.