Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sand: ”Det har varit fruktansvärt att leva”

Loui Sand berättade för Expressen om livet ett år efter att han bestämde sig för att genomgå en könskorrigering.
Loui Sand i NyhetsmorgonFoto: TV4
Sofia Geite och Steffo Törnquist intervjuar SandFoto: TV4
Sand under landslagskarriärenFoto: Bildbyrån

Den förra handbollsstjärnan Loui Sand frontar en ny kampanj mot mobbning. 

27-åringen menar att han själv varit förskonad från mobbning – men berättar samtidigt att livet som transperson varit tufft. 

– Det har varit fruktansvärt att leva, säger Sand i ”Nyhetsmorgon”. 

Det är Friends och Cartoon Network som tillsammans med elever på Ålstensskolan i Stockholm dragit i gång en kampanj mot mobbning, inför höstens skolstart. Den tidigare handbollsstjärnan Loui Sand är en kampanjens affischnamn, och under fredagsmorgonen gästade han Nyhetsmorgon för att prata om sitt engagemang i frågan. 

– Jag tyckte att det var självklart, det kändes inte mer än rätt. Jag tror att alla människor har stött på någon form av mobbning. Man ska inte känna sig ensam, och man kan ta hjälp via Friends och Cartoon Networks hemsida. Där kan man även som vårdnadshavare söka hjälp, säger Sand i Nyhetsmorgon. 

– Ingen ska behöva känna sig ensam någon gång. 

Programledarna Sofia Geite och Steffo Törnquist tar upp statistik som visar att var fjärde elev någon gång upplevt mobbning. 

– Det är helt sjukt. Samtidigt är det bra att vi pratar öppet om det. Alla behöver hjälpas åt och ta sitt ansvar, säger Loui Sand. 

27-åringen menar att han själv inte utsatts för mobbning, men berättar att livet varit tufft på andra sätt. 

Loui Sand om mobbning i Nyhetsmorgon

Det var i januari 2019 som Sand, som spelat över hundra landskamper och tagit EM-brons, berättade att han avslutar karriären. Anledningen var att han – som fram till dess hette Louise – insett att han var född i fel kropp och skulle inleda en könskorrigerande behandling. 

– Jag har alltid känt mig som Loui Sand, inte Louise Sand, sa han då i podcasten ”Utkast”

I Nyhetsmorgons intervju säger Sand så här:

– Det har varit fruktansvärt att leva, speciellt när man går och bär på en sådan hemlighet själv. Det är jobbigt att behöva dölja saker och ting. Men kan jag vara öppen och ärlig mot alla nu vet alla runtomkring mig. Jag kan säga att det inte är en bra dag, och då vet alla vad det beror på. Det är befriande. 

– Det här är en väldigt bra dag. Och de dagarna blir fler och fler, livet är faktiskt fint. 

 

Handbollsspelaren berättar – i ”Meltzer och kärleken”