Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rasar mot beslutet: ”Det är ju hyckleri”

Amos tränare Andreas Stockenberg.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Inga mästare utses – och inga kval ska spelas mellan allsvenskan och de högsta serierna i handboll.

Nu rasar de allsvenska klubbarna mot Svenska handbollförbundets beslut.

– Respektlöst, säger Hammarbys tränare Patrik Fahlgren till SVT.

”Jävla hyckleri”, skriver Amos tränare Andreas Stockenberg på Twitter.

Handbollen gör som ishockeyn och väljer att inte utse några mästarlag varken på herr- eller damsidan den här säsongen. I måndags valde förbundet att ställa in resten av säsongen för alla landets serier. Den sista omgången i Handbollsligan avgjordes därmed inte och det blev inget slutspel vare sig för herrarna eller damerna, som redan hade spelat klart sin grundserie.

De aktuella tabellerna fastställdes därmed som sluttabeller.

I och med att herrligan inte var färdigspelad står det klart att inget lag åker ur – serien utökas i stället till 15 lag nästa säsong. Aranäs går upp från allsvenskan.

– Det blir mycket känslor. Man kommer att tycka olika, säger förbundets generalsekreterare Robert Wedberg till SVT.

Förbundets generalsekreterare Robert Wedberg.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Tråkigt och respektlöst”

Varberg blev sist i herrarnas liga, men eftersom de hade kunnat gå om Helsingborg i den sista omgången får de behålla sin plats i serien.

Inga kval spelas.

Det beskedet mottog de allsvenska toppklubbarna med ilska.

– Jag tycker det är tråkigt och respektlöst. Jag är besviken så klart. Det är tråkigt att man spelar en hel säsong utan att få chansen man har förtjänat. Man premierar de lag som inte har presterat under säsongen som har placerat sig på negativt kval, säger Hammarbys tränare Patrik Fahlgren, som därmed inte får möjligheten att kvala upp, till SVT.

Hammarbys tränare Patrik Fahlgren.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Enligt honom borde samtliga tre lag på kvalplats, Hammarby, Skånela och Amo HK, fått spela i Handbollsligan nästa säsong. I Norge fattades beslutet att alla lag som låg på kvalplats uppåt flyttas upp och de som låg på kvalplats neråt får stanna kvar

– Jag tycker att man borde ha flyttat upp alla lagen. Spelat med 18 lag och alla möter alla. 34 omgångar. Det hade inte varit några problem alls att genomföra det och då blir inga orättvist behandlade, menar Fahlgren.

”Premierar lag som gjort pissäsonger”

Amos tränare Andreas Stockenberg, som vann SM-guld med Sävehof förra säsongen, vädrade sitt missnöje på Twitter

”Svensk handboll har återigen visat sig på sin sämsta sida. Jävla hyckleri att ha Fair play som en sina slogans”, skrev han direkt efter beskedet.

För Aftonbladet utvecklar mästartränaren sitt resonemang:

– Det är ju hyckleri! Det här är inte fair play. Man är så noga i svensk handboll med att allt ska vara rättvist. Men det här är väl inte rättvist?

Amos tränare Andreas Stockenberg.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Precis som Fahlgren tycker Stockenberg att alla lag på kvalplats i allsvenskan skulle få flyttas upp.

– De premierar ju de lag som gjort pissäsonger. De som varit odugliga, säger han och utvecklar:

– Det mest rättvisa hade varit att göra som i Norge. Men då hade det blivit större jobb för förbundet att administrera serierna och kanske ändra till rak serie. I stället väljer de det absolut enklaste.

På damsidan åker GT Söder ur högsta serien medan Kristianstad flyttas upp. 

Inte heller där spelas något kval.

– Vi har lagt ned blod, svett och tårar och så kommer någon och drar ner rullgardinen och säger att det inte var värt någonting, säger Kärras sportchef Magnus Björklund till GP.

Kärra, Eslöv och Hallby låg på kvalplats i damallsvenskan och skulle ha gjort upp med Skövde, Önnered och Boden om platserna i handbollens finrum nästa säsong.