Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny tränare och nya idéer – Skövde siktar långsiktigt

Daniel Birkelund.
Foto: Privat

Daniel Birkelund är ny huvudtränare i Skövde HF.

Efter ett par inledande hektiska månader ser han nu fram emot säsongsstarten.

– Jag trivs väldigt bra här och vi har en bra trupp med många duktiga tjejer, säger han.

En elfteplats och missat slutspel blev Skövde HF:s facit från fjolårssäsongen. En missräkning för klubben.

Daniel Birkelund som anslöt till klubben i somras märkte direkt att besvikelsen från fjolåret satt kvar.

– Jag kom in i ett lag och i en träning där man la lite för mycket energi på att vara besvikna. De första månaderna har vi jobbat mycket med att försökt ändra det tankesättet, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att de var besvikna med förra säsongen. Men vi vill inte blicka bakåt nu. 

Därför har den norska tränarens fokus inte legat så mycket på resultat under sin inledande tid i klubben. Han vill tänka mer långsiktigt.

”Målet är att göra en bättre säsong”

– Vi har pratat väldigt lite om resultat, nästan ingenting alls faktiskt. Vi försöker ha utvecklingen i fokus och bli bättre och bättre som lag, säger han.

Så ni har inga direkt utsatta mål för säsongen då?

– Det är klart att målet är att göra en bättre säsong än i fjol. Vi vill bli bättre som lag och om det leder till ett slutspel är det så klart väldigt positivt. Men det är ingenting vi har som mål nu. Vi vill sikta långsiktigt med det vi gör.

Daniel Birkelund kombinerar rollen som huvudtränare med rollen som sportchef. Det har lett till en intensiv sommar med jobbet inför den nya säsongen.

– Det har fungerat bra men det har varit många timmars jobb. Men det är bara kul, jag trivs väldigt bra här än så länge och tycker det är väldigt roligt, säger han.

Ser fram emot säsongen

Tre nyförvärv har kommit in till truppen. Julie Aspelund Berg, Marijana Markota och Venera Surjan. En trio som Daniel Birkelund är säker kommer förbättra laget.

– Tre väldigt duktiga spelare som alla har stor erfarenhet. Glada över att ha fått in de till vår trupp, säger han.

Han har tidigare erfarenhet från både herr- och damsidan i Norge. Dessutom har han tränat i den ungerska ligan. Nu väntar den första säsongen för Daniel Birkelund i svensk handboll.

– Det kommer bli väldigt spännande. Det känns på förhand som en serie med många duktiga och jämna lag så vi ser verkligen fram emot säsongen. Det kommer bli kul, avslutar han.