Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska stjärnans hyllning till Sävehof: ”Framtidslag”

Norska stjärnan Stine Oftedal. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Sävehof fick storstryk mot det ungerska världslaget. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sävehof gjorde en stark insats mot världens kanske bästa klubblag. 

Och den norska stjärnan Stine Bredal Oftedal, 28, var imponerad. 

– Ett samspelt framtidslag. Jag hoppas att det går bra för dem, säger hon. 

Som väntat med blev det en klar ungersk seger i Partille arena. Ungerska Györ, som vunnit Champions League de två senaste åren, vann med 36-27. 

– Men vi gör en väldigt bra match även om vi inte är fullt nöjda med försvarsspelet. Vi kunde ha smällt på lite mer och blev passiva, men det är ju världsspelare vi möter, säger Amelia Lundbäck, 21. 

Vad lär ni er av en sådan här match? 

– Mycket. Hur man kan använda deras styrkor till att göra de till deras svagheter i stället. De är långa och då får man skjuta runt dem i stället för över och lura målvakten. Man märker att vissa i vårt lag kan anpassa sig till den här nivån. Många i laget hade kunnat utvecklas enormt mycket av att ligga på den här nivån hela tiden. 

Lundbäck fortsätter:

– ”Foppa” (Johanna Forsberg) är vår landslagsspelare som åker till VM, de har i princip hela laget som spelar VM för olika länder.  Man får göra vad man kan, de är fantastiskt duktiga. 

”Då blir man galen själv”

Györ hade med sig omkring 250 supportrar som höll i gång bra hela matchen. 

– Helt fantastiskt. När vi spelade där nere var det fullsatt, 5 000 åskådare. Tyvärr är det lite tyst i Partille arena ibland. Folk sitter glest, man kanske borde spärra av. Man vet ju själv när man är på match, sitter det en galning bredvid så blir man galen själv, haha. Ungrarna har en helt fantastiskt handbollskultur. Sverige har extremt mycket att lära när det kommer till läktarkultur, säger Amelia Lundbäck. 

Györs mittnia Stine Bredal Oftedal, lagkapten för det norska landslaget och sjumålskytt mot Sävehof, berömde det unga svenska laget efter segern. 

– Jag är i stort sett nöjd med vår insats även om jag hade önskat att vi inte släppte in så många mål. Men Sävehof kommer med bra tryck och vi har lite problem. Vi tog den här matchen på största allvar och har respekt för Sävehof. En bra seger som jag är glad över, säger hon. 

Vad tycker du om Sävehof som lag? 

– Det syns att de är väl samspelta, framför allt framåt. Självklart syns det att det är ett bra lag. De hittar varandra bra, ett framtidslag. Jag hoppas verkligen att det går bra för dem, för jag hoppas givetvis att Sverige kan ha ett riktigt bra lag i Champions League. 

”Sverige har bra chanser i VM”

Stine Bredal Oftedal har representerat Györ sedan 2017 och har precis skrivit på ett nytt tvåårskontrakt. 

– Jag är supernöjd och trivs bra. Så med den här säsongen har jag tre år kvar i Ungern. 

Den 30 november är det dags för VM i Japan. Stine Bredal Oftedal har två VM-guld, ett silver och tre EM-guld på meritlistan. 

– Vi kommer med en trupp där statusen är lite osäker. Vi har många bra spelare som spelar på hög klubblagsnivå, men vi har många skador. Jag har ändå en bra känsla och hoppas att vi kan vara med och slåss om medaljerna, säger norskan. 

Vad tror du om Sveriges möjligheter? 

– De har bra chanser. På papperet, om man får säga så, är deras sida lättare och de har en möjlighet att ta sig till semifinal. Ryssland, Rumänien, Spanien och kanske Montenegro är de främsta konkurrenterna där.