Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstankarna mot chauffören nedlagda

Handbollsspelaren avled i tragisk cykelolycka.
Olofstorpsvägen i Lerum. Det var någonstans på den vägen som dödsolyckan inträffade.Foto: HENRIK JANSSON
Fredrik Larsson cyklade nedför ett krön och lastbilen kom körandes i motsatt riktning på 70-vägen när de krockade.Foto: HENRIK JANSSON
Den förre landslagsspelaren i handboll skadade sig så svårt att han avled.Foto: EMIL MALMBORG / © BILDBYRÅN
Fredrik Larsson har gjort 36 landskamper för svenska landslaget.Foto: CARL SANDIN / © BILDBYRÅN

Fredrik Larsson cyklade nedför krönet och lastbilen kom körandes i motsatt riktning på 70-vägen när de krockade.

Den förre landslagsspelaren i handboll skadade sig så svårt att han avled.

På torsdagseftermiddagen berättar förundersökningsledaren Andreas Gabrielsson att brottsmisstankarna mot lastbilschauffören är nedlagda.

– Jag vill poängtera att det inte finns några misstankar om olovlig körning, inga misstankar om rattfylleri eller droger, säger han.

I tisdags, strax efter klockan 13, inträffade en svår olycka på länsväg 1937, Olofstorpsvägen, i Lerum strax utanför Göteborg. En lastbil körde på en cyklist, som miste livet. Cyklisten var Fredrik Larsson, tidigare handbollsstjärna som gjort 36 landskamper och deltagit i EM 2010 och hemma-VM 2011.

Lastbilschauffören inte längre misstänkt

En förundersökning om grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död inleddes och lastbilschauffören togs in till förhör.

Men nu är han inte längre misstänkt för brott. Det meddelar Andreas Gabrielsson, förundersökningsledare vid polisens trafiksektion i Göteborg, på torsdagseftermiddagen.

– Jag har för en stund sedan tagit beslutet att den skäliga brottsmisstanke som meddelades lastbilschauffören i samband med förhöret läggs ner. Det betyder inte att utredningen läggs ner, utan den fortskrider precis som vanligt. Vi har en vårdslöshet i trafik, men inte riktad mot person. Det är viktigt att understryka det, säger Andreas Gabrielsson.

Han fortsätter:

– Jag accepterar inte att han ska stå med de brottsmisstankarna i nuläget, på de grunderna som är.

”De krockade mitt i backen”

Det finns personer som såg dödsolyckan och vittnesförhören kommer kompletteras. Det polisen vet i nuläget är att den tunga lastbilen färdades i motsatt färdriktning som Fredrik Larsson och att det blev en frontalkrock.

Den aktuella vägen är en 70-väg. En vanlig landsväg, beskriver förundersökningsledaren den som. Det har inträffat olyckor på den även förut.

– Vägen är väldigt trafikerad med mycket tung trafik. Den är bitvis krönig och bitvis kurvig, men just på olycksplatsen är det väldigt god sikt. Det är en lutning som är ganska kraftig. Vi vet att cyklisten kommer från Lerum och lastbilen från Olofstorp. Det innebär att lastbilen har uppför och cyklisten har nedför, säger Andreas Gabrielsson och fortsätter:

– De krockade mitt i backen, som är ganska lång. Sikten har bedömts god och det var dagsljus.

Polisen har undersökt lastbilen och tagit ut färddata för att se om lastbilschauffören kört på rätt sätt. Svaret från den datan har ännu inte kommit.

– Jag vill poängtera att det inte finns några misstankar om olovlig körning, inga misstankar om rattfylleri eller droger. Lastbilen var skattad och besiktigad och helt i sin ordning, säger Andreas Gabrielsson.