Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministrarnas nya krav: ”Slopa bikinitvånget”

Sveriges kultur- och idrottsminister Amanda Lind.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa urringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, står det i regelverket i dag.
Foto: IAN WALTON FOR OIS / BILDBYRÅN

Bikinikravet i beachhandboll har väckt ilska bland utövarna.

Nu måste det bort, enligt de nordiska kultur- och idrottsministrarna.

I en gemensam skrivelse till Internationella handbollsförbundet kräver de att tvånget slopas.

Norska herr- och damlandslagets matchdräkter under EM i Polen 2019.

Männen får spela i linne och shorts – kvinnorna måste ha bikini.

Så ser reglerna för hur beachandbollsspelare ska klä sig när de tävlar i internationella sammanhang ut.

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa urringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, står det i regelverket i dag.

GT har tidigare berättat om reaktionerna kravet har väckt i Sverige.

– De har i flera år sagt att det ska ändras men inget händer. Det är verkligen helt sjukt. Det känns lite så där att hoppa runt och slänga sig och tänka på att täcka sig för att vi har små kläder. Att springa runt i trosor i sanden och behöva dra ut dem hela tiden... det är någon snubbe som bestämt det här, sa den svenska landslagsspelaren Lina Barksten från Uddevalla i våras om regelverket.

De internationella reglerna är specifika kring hur kvinnor ska klä sig när de spelar beachhandboll.
Foto: IAN WALTON FOR OIS / BILDBYRÅN

”Skadar sporten”

Nu har klädreglerna blivit en regeringsfråga. 

Amanda Lind (MP) har tillsammans med kultur- och idrottsministrarna i Danmark, Finland, Norge och Island skickat frågan vidare till Internationella handbollsförbundet (IHF).

Deras uppmaning: Bikinitvånget måste bort.

”De nordiska idrottsministrarna uppmanar Internationella handbollsförbundet att se över reglerna för hur spelarna ska klä sig, så att de går i linje med jämställdheten, för att undvika att sådana regler skadar sporten”, skriver de under rubriken ”Call for action” och fortsätter:

”Vi uppmanar starkt IHF att se över klädkoden och låta utövarna klä sig på ett sätt som tillgodoser behoven för såväl prestationen som utövarens komfort.”

Ministrarnas brev.

Norge protesterade

Frågan fick nytt liv i somras när det norska laget gick emot regelverket och spelade bronsmatchen i EM mot Spanien iklädda shorts. Norskorna hade skickat in en ansökan om att spela i tights, men fick avslag och bötfälldes med 15 000 kronor för opassande klädsel.

– Det här måste ses som en helt absurd regel, det är en påtvingad klädsel som inte fyller någon funktion för idrotten, sa Amanda Lind i somras.

Incidenten med det norska landslaget blev en världsnyhet och popstjärnan Pink erbjöd sig att betala lagets böter. 

”Den händelsen exemplifierar dubbelmoralen som många idrottare ställs inför när det kommer till hur män respektive kvinnor ska klä sig i olika idrotter”, skriver ministrarna i brevet till IHF.