Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sand blev historisk: ”Jag är jävligt stolt och glad”

Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Göteborg. I början av 2019 valde han att avsluta handbollskarriären för att genomföra en könskorrigering. Nu, över två år senare är Loui Sand tillbaka på handbollsplanen.

– Det är det absolut största jag gjort. Jag är så stolt och glad just nu, säger han.

Det har tagit sin tid. Men under lördagen fick Loui Sand kliva ut på planen i en match i Herrallsvenskan för första gången.

Efter att ha genomfört en könskorrigering under början av 2019 har vägen tillbaka till planen varit lång.

I slutet av augusti godkände det svenska handbollförbundet Kärra HF:s ansökan om att Loui Sand ska få spela för laget i Herrallsvenskan.

Någonting som skapat en debatt inom svensk handboll.

”Vi är bara människor”

– Jag är så glad, vi transpersoner är väldigt långt ner i rangordningen så det här är otroligt viktigt. Vi är inte farliga eller äckliga, vi är bara människor som alla andra, säger Loui Sand.

Inför den här säsongen började han träna med sin moderklubb Kärra HF:s herrlag och i början av augusti spelade han sin första träningsmatch på herrnivå.

Då var han mindre nöjd med sin prestation

– För mig personligen gick det inte så bra, katastrof egentligen, sa Loui Sand till GT då.

Nu känner han sig mer redo, men nervositeten. Den finns kvar där.

– Jag känner mig mer redo, i början var jag otroligt nervös. Jag har kommit in i det mer, men jag är fortfarande lika nervös. Jag vaknade vid 5 i morse och fick springa in på toaletten, så jag har inte direkt kunnat slappna av.

”Mottagandet var helt otroligt. Jag började nästan att gråta.”
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Stolpen hindrade honom från att bli målskytt.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Dagens största jubel 

När det återstod precis femton minuter av matchen reste sig hela publiken upp. Då skulle nämligen Loui Sand få komma in på planen.

Första gången en transsexuell spelare tar plats på planen i en match inom svensk herrhandboll. Han togs även emot väl av motståndarna som snabbt var framme med high fives.

– Helt otroligt vilket mottagande. Jag var nästan nära på att börja gråta. Helt fantastiskt, det kommer få mig att sova gott om nätterna, säger Loui Sand.

Det blev inget mål men han kom mycket nära. Insidan av stolpen kom dock i vägen.

– Jag blev helt till mig asså. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra där och så gick det som det gick också men så är det. Jag vet inte vad jag gjort om den gått in, säger han och skrattar. 

Trots att han innan spelat över 100 landskamper för det svenska damlandslaget och vunnit SM-guld med Sävehof har han på förhand beskrivit detta som den största matchen i karriären.

Mamma Eva fick sig en rejäl kram efter slutsignalen.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Och det fick också pappa Lars.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

”Det absolut största jag gjort”

– Så är det. Allt jag gjort inom handbollen innan går inte att jämföra med det här. Det här är det absolut största jag gjort och jag är så glad nu, säger Loui Sand.

Matchen då? Den slutade med seger för Skånela, men det spelade ingen större roll en dag som detta. 

– Klart att man hade velat vinna. Men jag är så glad och stolt just nu. Det här ska firas, ikväll ska vi ha lagfest och då kommer jag verkligen att njuta, avslutar Loui Sand.