Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larholm röstades bort – av sina lagkamrater

Jonas Larholm.Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Larholm vann SM-guld med Sävehof förra säsongen.Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Sävehof blev svenska mästare 2018/19.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Jonas Larholm, 37, hoppade av uppdraget som spelande tränare för Sävehof – två dagar före premiären.

Fem dagar tidigare sa han till GT att han ville spela tills han är 40 år.

Enligt uppgifter tvingades den förre landslagsstjärnan bort från mästarklubben på grund av opassande beteende i samband med ett träningsläger.

GT kan nu berätta att det var lagkamraterna i herrlaget som röstade bort Larholm.

– Det är ingenting jag kan uttala mig om, säger Sävehofs sportchef Emil Berggren.

Bara två dagar före Sävehofs seriepremiär mot Guif på fredag drabbades klubben av ett chockartat besked: Veteranen och den landslagsmeriterade spelande huvudtränaren Jonas Larholm, 37, valde att lämna klubben för att fokusera på familjen.

– Efter övervägande har jag valt att avsluta min anställning i IK Sävehof. Handbollen och klubben betyder väldigt mycket för mig, men min nybildade familj går nu före. Jag vill tacka klubben för gott samarbete och för respekt och förståelse för mitt beslut, sa Larholm i ett pressmeddelande.

– Han tycker inte han får ihop det riktigt. Han har nyss blivit pappa med mera och det har blivit för mycket, sa Sävehofs sportchef Emil Berggren till GP.

Men det var inte hela sanningen.

Under onsdagskvällen gick TV4 ut med uppgifter om att Larholm i själva verket tvingats lämna klubben på grund av opassande beteende i samband med ett träningsläger i Barcelona i förra veckan som både klubbens herr- och damlag var med på.

Uppgifter som bekräftas av flera av varandra oberoende källor till GT.

Jonas Larholm lämnar Sävehof.Foto: TOMMY HOLL / IBL

Sävehof: ”Har skett en incident”

Sävehofs mångårige klubbdirektör Stefan Albrechtson bekräftar att det fanns andra anledningar till Larholms avhopp.

– Jag kan säga att det som står i pressmeddelandet stämmer till 100 procent. Däremot är det så att det finns andra anledningar. Det har skett en incident som vi har hanterat internt i klubben, både med herr- och damlag samt styrelse. Där finns ett gemensamt beslut hur vi ska hantera detta, sa Albrechtson under onsdagskvällen.

Vad är det för incident?

– Det är en incident som vi har hanterat internt. Vi bevarar det för oss själva. Vi kommenterar inga påståenden eller vad som har hänt.

Hur har ni hanterat incidenten?

– Vi har pratat med herr- och damlaget samt styrelse. Sedan har vi presenterat detta för Jonas Larholm och när vi berättade för honom så valde han själv att gå. Men det var på grund av familjeskäl också. Allting är hanterat internt, men vi har så fort incidenten uppdagades varit informerande och handlingskraftiga i frågan. Berörda delar, herr- och damlag samt styrelse, är informerade och överens.

Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson firar SM-guldet i våras.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Ville spela tills han är 40

Men när GT pratade med Jonas Larholm i fredags, i en intervju om hans nya roll i klubben inför säsongen, hade han inga som helst planer på att trappa ner. I stället pratade 37-åringen om ett personligt mål om att spela tills han är 40 år.

– Jag vill spela så länge jag kan och så länge kroppen klarar det. Det hade varit häftigt att kunna spela på hyfsad nivå tills man är 40 år. Det är inget som är ristat i sten. Det är kul för min egen skull, det gör att man har något att se fram emot, sa Larholm då.

GT var i går i kontakt med Larholm som svarade i ett sms, apropå intervjun några dagar tidigare:

”Minns inte hur det lät när vi pratade. Jag har egentligen inte mer att tillägga än det som finns i pressreleasen. Tack för visat intresse! Nu är jag med min familj. Tack för er förståelse.”

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Röstades bort

Enligt GT:s uppgifter hade Sävehofs herrspelare ett internt möte där var och en fick tycka till om Larholms framtid efter incidenten på träningslägret.

En stor majoritet ville ha bort honom och efter omröstningen varskodde de klubbledningen. 

– Det är ingenting jag kan uttala mig om mer än vad Stefan Albrechtson sagt tidigare, att många beslut som fattas i processen har tagits med berörda parter och vi har diskuterat och löst internt och kommit fram till en lösning alla inblandade är nöjda med, säger sportchefen Emil Berggren. 

Albrechtson kommenterar uppgifterna om mötet:

– Vi har pratat med herrlaget, damlaget, styrelsen och har tagit hjälp av folk externt.  Vi känner oss trygga med hanteringen. Det finns inga frågor som kan provocera oss nu för vi gör vi så mycket rätt vi kan i den här hanteringen.

Vad är det för folk utifrån ni har tagit hjälp av?

– Det är lite invecklat men vi har pratat med personer externt som har gett oss råd hur vi ska agera.

Hur mår Jonas själv nu?

– Ni får prata med honom själv, men jag kan tänka mig att han mår sämst av alla i det här skedet.

Hur ser ni på den här turbulensen, precis innan premiären?

– Att det inte kan vara mer olyckligt än så här. Vi har fått lägga tid fem, sex dagar på något vi inte önskat. Sen har vi tappat en tränare som vi tror på och en internationellt sett bra spelare. Dessutom har vi ett damlag som vi hoppas ska fokusera på sin premiär i nästa vecka.

Jonas Larholm vill inte uttala sig alls dagen efter avhoppet:

”Tack men jag önskar inte kommentera vidare i ärendet utan vill nu ägna min tid åt familjen. Tack tack för din förståelse och visad respekt för detta!”

Blev svensk mästare

Jonas Larholm återvände till moderklubben Sävehof 2016 efter ett tioårigt långt utlandsäventyr. Han har gjort 211 landskamper för Sverige och var med om att ta OS-silver i London 2012.

Förra säsongen blev Sävehof och Larholm svenska mästare.

Efter säsongen lämnade huvudtränaren Andreas Stockenberg och managern Anders Eliasson klubben.

Tanken var att Jonas Larholm både skulle leda och spela i laget kommande säsong – innan Sävehofs drömnamn Michael Apelgren tar över som ny huvudtränare inför säsongen 2020/21.

Nu blir det i stället assisterande tränarna Kristian Berndtsson och Peter Möller samt sportchefen Emil Berggren som leder Sävehof i premiären mot Guif på fredagen.

– Alla grupper är olika, man går vidare olika snabbt men nu har vi förstått det här under en viss period. Rent matchmässigt kommer det inte vara någon större skillnad i rutin. Jonas har på träningsmatcher förberett sig som en spelare. Kristian Berndtsson, som är ledare, har ju faktiskt skött det. Det som är skillnad är att jag kommer lite in mer i teamet. Jag har varit med en del tidigare både med förberedelser och runt laget. Jag kommer kanske säga några ord mer liksom. Kristian har dragit det matchen innan, säger Emil Berggren.

Sävehofs sportchef Emil Berggren kliver nu in i tränarstaben.Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT

”Ska vara en människa som passar”

Söker ni en permanent lösning på tränarrollen – eller kommer ni behålla den tillfälliga lösningen?

– Vi kollar på olika alternativ så klart, men det är ingen superpriortiering just nu. Men givetvis kollar vi. Vi har blivit erbjudna en del. Vi kommer vilja ha Kristians roll, som assisterade men med en lite mer aktiv matchroll, i och med att Jonas spelar. Kanske lite mer tänk i någon sorts duo. Man är ett team. Vi har jobbat mycket i team tidigare, både jag och Peter Möller har varit med Jonas och Kristian innan – stöttat upp och varit behjälpliga. Tar vi in en till så är det samma tänk, med olika arbetsuppgifter och att vi hjälper varandra. Men det ska vara en människa som passar och som vi tror på.

Planerar ni att ersätta Larholm som spelare?

Det kollar vi också på, det blir samma sorts svar. Vi vet att vi är lite tunna, så där är vi lite mer aktiva med att vi är ute och kollar lite. Det ska passa, passar det inte så satsar vi hellre på någon egen. Tyvärr så är de två egna vi lyft upp för att satsa på skadade. Det försvårar situationen. Men vi har krokar ute och kollar lite.

Du sa att det här hade pågått en viss tid?

– I slutet av förra veckan så förstod vi att vi skulle behöva lösa detta själva.

Vad menar du då?

– Att Jonas inte skulle vara kvar.