Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larholm dagar före beskedet: ”Jag vill spela tills jag är 40”

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Jonas Larholm lämnar Sävehof.Foto: TOMMY HOLL / IBL
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Jonas Larholm, 37, lämnade uppdraget som spelande tränare för Sävehof – med två dagar kvar till premiären.

Enligt GT:s uppgifter tvingades han bort från mästarklubben på grund av opassande beteende i samband med ett träningsläger.

Men så sent som i fredags sa den tidigare landslagsstjärnan till GT att han vill spela tills han är 40 år.

– Jag vill spela så länge jag kan, jag älskar handboll, sa Larholm då.

Bara två dagar före Sävehofs seriepremiär mot Guif på fredag drabbades klubben av ett chockartat besked: Veteranen och den landslagsmeriterade spelande huvudtränaren Jonas Larholm, 37, valde att lämna klubben för att fokusera på familjen.

– Efter övervägande har jag valt att avsluta min anställning i IK Sävehof. Handbollen och klubben betyder väldigt mycket för mig, men min nybildade familj går nu före. Jag vill tacka klubben för gott samarbete och för respekt och förståelse för mitt beslut, sa Larholm i ett pressmeddelande.

– Han tycker inte han får ihop det riktigt. Han har nyss blivit pappa med mera och det har blivit för mycket, sa Sävehofs sportchef Emil Berggren till GP.

Men det var inte hela sanningen.

Under onsdagskvällen gick TV4 ut med uppgifter om att Larholm i själva verket tvingats lämna klubben på grund av opassande beteende i samband med ett träningsläger i Barcelona i förra veckan som både klubbens herr- och damlag var med på.

Uppgifter som bekräftas av flera av varandra oberoende källor till GT.

Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson firar SM-guldet i våras.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Har skett en incident”

Sävehofs mångårige klubbdirektör Stefan Albrechtson bekräftar att det fanns andra anledningar till Larholms avhopp.

– Jag kan säga att det som står i pressmeddelandet stämmer till 100 procent. Däremot är det så att det finns andra anledningar. Det har skett en incident som vi har hanterat internt i klubben, både med herr- och damlag samt styrelse. Där finns ett gemensamt beslut hur vi ska hantera detta, sa Albrechtson under onsdagskvällen.

Vad är det för incident?

– Det är en incident som vi har hanterat internt. Vi bevarar det för oss själva. Vi kommenterar inga påståenden eller vad som har hänt.

Hur har ni hanterat incidenten?

– Vi har pratat med herr- och damlaget samt styrelse. Sedan har vi presenterat detta för Jonas Larholm och när vi berättade för honom så valde han själv att gå. Men det var på grund av familjeskäl också. Allting är hanterat internt, men vi har så fort incidenten uppdagades varit informerande och handlingskraftiga i frågan. Berörda delar, herr- och damlag samt styrelse, är informerade och överens.

Jonas Larholm pussar sin flickvän efter finalsegern mot Alingsås i våras.Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Målet: Spela tills han är 40

Att Jonas Larholm fick sparken dementeras däremot av Stefan Albrechtson.

– Jonas blev redovisat ett case och utefter det caset har Jonas själv tagit det beslutet. Vi har inte tvingat honom till varken det ena eller det andra. Jonas väljer själv att avgå.

Hade han fått fortsätta om han hade velat det?

– Det tänker jag inte kommentera.

Men när GT pratade med Jonas Larholm i fredags, i en intervju om hans nya roll i klubben inför säsongen, hade han inga som helst planer på att trappa ner.

I stället pratade 37-åringen om ett personligt mål om att spela tills han är 40 år.

Jonas Larholm lämnar Sävehof.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Har något att se fram emot”

– Jag vill spela så länge jag kan och så länge kroppen klarar det. Det hade varit häftigt att kunna spela på hyfsad nivå tills man är 40 år. Det är inget som är ristat i sten. Det är kul för min egen skull, det gör att man har något att se fram emot, sa Larholm då.

Är det din motivation?

– Det kan vara en sån grej att fortfarande spela tills man är 40 år, det är ingen fara med motivationen nu när vi får spela Champions League igen.

Vad händer när avtalet går ut nästa år?

– Vi får se vad det kan finnas för roll efter det. Antingen om jag vill fortsätta som spelare eller som assisterande tränare. Men kroppen och formen är det inget fel på.

Exakt hur mycket Larholm hade tänkt spela kommande säsong var inte helt bestämt.

– Det är inte exakt fastställt än, men vi får se hur vissa spelare kommer in i det och hur spelet funkar. Jag bestämmer egentligen själv hur mycket jag spelar. Men om alla är skadefria och spelet klaffar utan mig blir det svårt att ta en plats, sa Larholm i fredags.

GT var i går i kontakt med Larholm som svarade i ett sms, apropå intervjun några dagar tidigare:

”Minns inte hur det lät när vi pratade. Jag har egentligen inte mer att tillägga än det som finns i pressreleasen. Tack för visat intresse! Nu är jag med min familj. Tack för er förståelse.”

Jonas Larholm tillsammans med sin flickvän på en träningsmatch mellan RIK och Alingsås den gångna helgen.Foto: TOMMY HOLL / IBL

Blev svensk mästare

Jonas Larholm återvände till moderklubben Sävehof 2016 efter ett tioårigt långt utlandsäventyr. Han har gjort 211 landskamper för Sverige och var med om att ta OS-silver i London 2012.

Förra säsongen blev Sävehof och Larholm svenska mästare.

Efter säsongen lämnade huvudtränaren Andreas Stockenberg och managern Anders Eliasson klubben.

Tanken var att Jonas Larholm både skulle leda och spela i laget kommande säsong – innan Sävehofs drömnamn Michael Apelgren tar över som ny huvudtränare inför säsongen 2020/21.