Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarnas upptäckt: ”Har ett hål i hjärtat”

Magnus Wislander är så gott som helt återställd efter stroken förra åretFoto: HANNA BRUNLÖF
Foto: HANNA BRUNLÖF
Ljubomir Vranjes och Magnus Wislander efter EM-finalen mot Ryssland 2000.Foto: BJÖRN LINDGREN / BILDBYRÅN
Magnus Wislander har lämnat RIK.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Bengt Johansson och Magnus Wislander.Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Wislander och frun CamillaFoto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
1 / 7

GÖTEBORG. Magnus Wislander, 56, har nyligen opererat hjärtat och är så gott som helt återställd efter stroken förra året.  

Men den mentala biten är fortfarande jobbig. 

– Tänk om det händer igen när man är i ensamhet, det funderar man på, säger Wislander som längtar tillbaka till handbollen. 

Läkarna tror sig veta varför den i övrigt fullt friske Magnus Wislander plötsligt föll ihop på jobbet för snart ett år sedan. 

– Man har konstaterat att ett hål i hjärtat kan vara anledningen till att jag fick en stroke. Men det har man täppt till nu och det känns bra.

Ett rutiningrepp? 

– För dem är det nog det, men inte för mig, haha. Det var intressant, jag var vaken hela tiden. Men det känns väldigt positivt och jag mår jättebra. 

Vad tycker du om vården du fått? 

Jag är fruktansvärt nöjd och tacksam. Hur de tar hand om en och vilka positiva människor det är. Jag är grymt imponerad, all heder åt dem som jobbar här.

Magnus Wislander och GT:s reporter Markus Wulcan.Foto: HANNA BRUNLÖF

Var snabbt tillbaka i vardagen

Hisingskillen, en av världens bästa handbollsspelare genom tiderna, var efter stroken snabbt tillbaka på jobbet som produktionschef på Postnord och han spelar fotboll och golf, åker skidor och kör folkrace precis som vanligt. 

– Jag gör samma saker som jag gjorde innan och ska inte klaga för mycket. Men jag kommer aldrig att bli 100-procentigt återställd om man tar både det fysiska och psykiska. Jag har lite finmotorikproblem i vänster tumme och pekfinger, det är det enda jag märker. 

Wislander körde Vasaloppet i mars tidigare i år.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Samtidigt är det svårt att inte grubbla. Tänk om det händer igen när det inte finns några arbetskamrater nära till hands som senast? 

– Det hade inte varit roligt om man var ensam i ödemarken. Man får lite sådana tankar ibland. Men förhoppningsvis är som sagt problemet åtgärdat nu och det är en trygghet.

”Börjar krypa i kroppen”

Det blev 29 år som spelare och ledare i Redbergslids IK innan Magnus Wislander och Sveriges mest framgångsrika klubb på herrsidan genom tiderna i våras skildes åt. Anledningen var att samarbetet med huvudtränaren Jasmin Zuta inte fungerade och att de inte hade samma syn på handboll. 

Ångrar du det beslutet? 

– Om man ser till de tre första matcherna så absolut inte (idel förluster). Nä, skämt åsido, jag hoppas kunna göra något inom handbollen framöver, men det beror ju på vad andra människor tycker att man kan tillföra. Jag brinner för sporten och är öppen för förslag. Jag ser matcher dagligen och det börjar krypa i kroppen. 

Magnus Wislander och Jasmin Zuta.Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Han vill jobba på så hög nivå som möjligt, men ett huvudtränarjobb hinner han inte med. Även ett bra juniorlag kan vara intressant. 

– Jag gör ingen skillnad på damer eller herrar heller. Det är intressant att utveckla människor, oavsett om det är på arbetsplatsen eller inom idrotten. 

I väntan på ett nytt uppdrag inom handbollen lägger Magnus Wislander mycket tid och energi på sina fritidsaktiviteter. För några veckor sedan var han i Danmark och tävlade i folkracing. 

Hur gick det? 

– Mellanmjölk, haha. Vi skulle egentligen ha kört i Norge nästa helg också men där kommer vi nog inte in på grund av corona. 

Wislander gillar att köra folkrace.Foto: PRIVAT

Fastnade i hastighetskontroll

Nyligen var 56-åringen med om en något udda historia kopplat till motorsporten. Han var i Värmland för att göra i ordning en folkracingbil och tog med sig den på släpkärra, men turen gick kvickare än planerat. 

– Den grejen var ju asrolig. För en gångs skull var jag rätt duktig och satte på farthållaren och så fort det blev 70 så släppte jag på den och saktade ner. Men så kom det en nedförsbacke och med ett tungt släp så rullade det på... 

Och där stod polisen och gjorde hastighetskontroll med laser. 

– Jag körde för fort och kunde inte bli förbannad på dem, de gjorde ju bara sitt jobb. 

Bara att bita i det sura äpplet och pröjsa böterna, tänkte Wislander. 

Men så plingade det till i telefonen en dag. 

– Polisen i Värmland ringde och sa att mätaren inte var kalibrerad eller vad det heter. Någon annan som åkte fast samtidigt var tydligen rutinerad och visste vad man kunde klaga på, så då kom jag också undan om jag skickade in ett papper. Där hade jag tur, jag trodde inte ens att det var möjligt, säger Magnus Wislander. 

TV: Wislander efter Vasaloppet: ”Jag är dum i huvudet”

Magnus Wislander efter Vasaloppet 2020: "Jag är dum i huvudet"

TV: Wislander: ”Inte helt lätt för barnen”

Magnus Wislander berättar om flytten till Sverige i "Superstars berättar allt"