”Känner de flesta – men jag kan hålla isär rollerna”

Hanna Fogelström och Johanna Ahlm blir experter i TV3 och Viaplay under handbolls-EM i Frankrike.
Foto: BILDBYRÅN

Sävehofprofilerna blir tv-experter under handbolls-EM i Frankrike. 

Hanna Fogelström, 28, och Johanna Ahlm, 31, kommer att tycka till i direktsändning inför storpublik i TV3 och Viaplay. 

– Det kan ju gå hursomhelst, säger Fogelström. 

Båda har testat på expertrollen tidigare och får nu alltså förnyat förtroende när Sveriges damlandslag ska försöka utmana om EM-medaljerna i Frankrike. 

– Jag gjorde tydligen en bra insats förra året under VM. Vi hade en avstämning i somras och har hittat ett upplägg som fungerar ihop med mitt ordinarie jobb. Det är lyxigt att få vara med utan att spela, säger Hanna Fogelström, som numera har avslutat karriären och i stället är manager för Sävehofs damlag. 

Knäskador satte stopp för Hanna Fogelströms karriär.
Foto: BILDBYRÅN

Ett Sävehof som för ovanlighetens skull bara har med en enda spelare: Olivia Mellegård, 22. 

– Jag känner ju de flesta, men kan hålla isär rollerna. Tv-bolaget har frågat mig om det, men jag säger bara att så länge man är saklig är det inga problem. 

1,2 miljoner tittare

Landslagets framfart i mästerskap brukar locka stor tv-publik. VM-semifinalen mot Frankrike i fjol i Kanal 5 sågs av 1,2 miljoner tittare. 

– Senast hann jag knappt tänka, men nu kommer jag nog att vara lite mer nervös. Jag känner mig ändå bekväm med rollen och pratar ju damhandboll varenda dag, men det är direktsändning och det kan ju gå hursomhelst. Lite adrenalinpåslag är bara positivt, säger Hanna Fogelström. 

Johanna Ahlm, 31, drar ett tungt lass i Sävehof som domineras av unga spelare.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Sävehofduon kommer inte att synas i rutan samtidigt. Johanna Ahlm, som har sonen Theodor, 1, och inte kan vara borta hela mästerkapet, gör Sveriges fyra första matcher innan Fogelström tar över. 

– Det ska bli jättejättekul. Jag hade en jättebra upplevelse förra gången. De i studion gjorde det väldigt lätt för mig, säger Ahlm, som fortfarande är en tongivande spelare i Sävehof. 

”Kände inte att det var nära”

Var det inte aktuellt att vara med och spela? 

– Jag har inte pratat med ”Sigge” (Henrik Signell, förbundskaptenen) om det på jättelänge. Jag kände inte att det var nära eller så och har inte gått och väntat på det. 

Vad tror du om Sveriges chanser? 

– Samma stomme i flera år och truppen är rutinerad, men flera nyckelspelare har inte spelat så mycket i höst. Jag tycker inte att vi ska ha för höga förväntningar i nuläget, säger Johanna Ahlm. 


TV3 blir huvudkanal för sändningarna från handbolls-EM och TV10 kompletterar. Samtliga matcher sänds även på Viaplay.