Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag var väldigt, väldigt rädd för att bli ett kolli”

Magnus Wislander.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Bengt Johansson och Magnus Wislander 2004.Foto: BILDBYRÅN
Foto: TOMMY HOLL
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Magnus Wislander, 55, fick en stroke och föll ihop på jobbet.

Efter fem dagars vård har handbollsikonen nu skrivits ut från sjukhuset.

– Jag var väldigt, väldigt rädd för att bli ett kolli, säger han till SVT.

Magnus Wislander drabbades av en stroke.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Det var i måndags som Magnus Wislander fick föras med ambulans från sitt jobb till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Handbollsikonen drabbades av en stroke och föll ihop på sin arbetsplats.

– Helt plötsligt svartnade det och jag tänkte att jag kommer att rasa ihop här. Det gick som en stöt genom kroppen. Jag gick ner på knäna först och sedan låg jag bara där utslagen och kunde inte prata, berättade han för Aftonbladet från sjuksängen.

– Hela livet passerade revy. Eller inte vad man har gjort utan mer vad man vill göra och vad man sysslar med.

Magnus Wislander, Bengt Johansson och Stefan Lövgren efter EM-guldet 2000.Foto: BILDBYRÅN

Fått lämna sjukhuset: ”Ni är grymma”

Wislander menar att han var vid medvetande under hela händelseförloppet och säger att tankarna framför allt handlade om vilket liv han ”skulle vakna upp till”. I onsdags sa han sig må ”väldigt bra” bra trots omständigheterna. 

55-åringen hoppas kunna bli helt återställd, men berättade att han två dygn efter stroken fortfarande hade problem med rörligheten i sin vänstra hand och fingrarna.  

– På 48 timmar har det blivit väldigt mycket bättre med tanke på att jag knappt kunde röra vänster arm först. Slutar det med att ett finger inte fungerar så får jag väl leva med det, sa handbollslegendaren till Aftonbladet.

Nu berättar Magnus Wislander att han har fått lämna sjukhuset. På sin Instagram skriver han att han har blivit utskriven och tackar samtidigt för den vård han fått.

”Tack till alla som jobbat och tagit hand om mig. Ni är grymma”, skriver Wislander.

Wislander: ”Rädd att bli ett kolli”

I en intervju med SVT berättar ”Slangen” nu om de jobbiga känslorna som uppstod då han förstod vad han drabbats av.

– Eftersom jag var klar och hela tiden medveten om vad som hände så var det läskigt. Det gick en del tankar i huvudet. Inte om det som har varit, utan mer om det som skulle vara framöver och vad jag skulle gå miste om. Framför allt tänkte jag på familjen och vad de hade fått ta hand om, säger han.

SVT: Vad såg du för framtid?

– Svårt att säga. Men jag förknippar stroke med att man har svårt att gå och prata. Att man inte kan sköta sig själv helt enkelt. Det är inget jag skulle vilja hamna i. Jag var väldigt, väldigt rädd för att bli ett kolli.

– Det kanske låter hemskt att säga, men jag såg inte rädslan på det sättet. Det var mer rädsla över att människor skulle behöva se mig i ett visst tillstånd och behöva ta hand om mig.

https://www.instagram.com/p/B4Cj__cHSDu/

En stöttepelare i ”Bengan Boys”

Wislander är en av Sveriges allra största idrottsmän genom tiderna. 55-åringen har utsetts till 1900-talets bäste handbollsspelare av det internationella handbollsförbundet, tagit sex tyska ligaguld och blivit svensk mästare fem gånger.

Dessutom var han en av stöttepelarna i ”Bengan boys” under 1990-talet, det klassiska landslag som under tränaren Bengan Johanssons ledning vann två VM-guld, fyra EM-guld och tre OS-silver.

Efter karriären har Wislander sadlat om till tränare och är sedan flera år tillbaka assisterande tränare i Redbergslid. Utöver det arbetar han även heltid som produktionschef på Postnord i Göteborg och hörs dessutom flitigt som expert i Radiosporten.

Han lever tillsammans med sin fru Camilla. Tillsammans har de tre vuxna barn, Therese, Veronica och Daniel.