Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domen: Stängs av i två år för doping

Richard Hanisch.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Richard Hanisch stängs av i två år.
Foto: VIKTOR LJUNGSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Richard Hanisch, 31, stängs av i två år.

IFK Skövde-spelaren testade positivt för en förbjuden substans efter en av SM-semifinalerna mot IFK Kristianstad i april.

Avstängningen gäller till och med den 17 juni 2023.

– Jag kan tycka att det är lite hårt, säger IFK Skövdes sportchef Ulf Nyström till P4 Skaraborg.

Det var den 24 april som Richard Hanisch fastnade i ett dopingtest. IFK Skövde-spelaren testade positivt för metylhexanamin efter SM-semifinalen mot IFK Kristianstad.

– Det var väldigt ledsamt. Det är en tuff situation, men självklart tar vi avstånd från allt fusk och doping. Vi blev lika chockade och frustrerade som Richard själv, sa Skövdes sportchef Ulf Nyström till GT i juni.

Både A- och B-provet var positivt.

Medlet, som även går under benämningen DMAA, är tillåtet att använda vid träning – men inte vid match. Hanisch har sagt att han misstänker att han fått i sig preparatet genom ett kosttillskott.

För en vecka sedan valde IFK Skövde att bryta kontraktet med 31-åringen.

”Tråkigt på alla sätt och vis”

Nu står det klart att Hanisch stängs av i två år, vilket P4 Skaraborg var först med att berätta.

– Att han skulle få en avstängning var väl väntat, men att den skulle bli så lång som 24 månader kan man väl inte säga var väntat. Framförallt med tanke på att substansen är okej i träningssammanhang men inte i tävlingssammanhang. På fredagen kan det alltså vara helt okej och på lördagen ska det bestraffas med 24 månaders avstängning, det kan jag tycka är lite hårt, säger Ulf Nyström till radiokanalen.

Avstängningen gäller från den 18 juni 2021 till och med den 17 juni 2023.

– Det är tragiskt, bedrövligt och tråkigt på alla sätt och vis. Samtidigt har vi nu äntligen fått den här domen efter många månaders väntan, så nu får vi förhålla oss till den.

Beslutet från dopingnämnden går att överklaga till Riksidrottsnämnden fram till den 27 september.

Detta är metylhexanamin

■ DMAA är en substans med det kemiska namnet metylhexanamin. Den utvinns ur pelargoner och är vanligt förekommande bland kroppsbyggare. Strukturellt är substansen lik amfetamin. 


■ På 1970-talet såldes den mot nästäppa eftersom DMAA drar ihop blodkärlen. Ämnet återinfördes på marknaden 2006 och riskerar att ge påtagliga biverkningar. 


■ Metylhexanamin klassas som en hälsofarlig vara av Folkhälsomyndigheten och kan medföra bland annat ökad puls, förhöjt blodtryck och darrningar och har gjort att flera personer behövt sjukhusvård. 


■ Ofta finns metylhexanamin i produktens innehållsdeklaration, men den skrivs med andra namn som geranium, 1,3-dimetylamylamin eller pentylamin. Enligt Antidoping Sverige används det 18 olika namn på substansen metylhexanamin i kosttillskottsindustrin, vilket gör det svårt att jämföra innehållsdeklarationen med dopinglistan.


■ Substansen är förbjuden att använda i samband med tävling.