Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Då är min lön en piss i havet”

Isabelle Gulldén är spelmotorn i det svenska landslaget. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT NYHETSBYRÅN
Isabelle Gulldén har gjort flest mästerskap av alla svenska handbollsspelare, tolv stycken. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT NYHETSBYRÅN
Foto: Expressen TV

SKÖVDE. Hon har bestämt sig för att vara öppen med det som är tabu för många.

Isabelle Gulldén, 28, har haft viktproblem.

– Om jag inte hade fått professionell hjälp hade jag nog inte klarat det, säger Gulldén som i en stor intervju med SportExpressen också berättar om miljonkontraktet med nya klubben, att hon uppmanats att bli gravid och varför Sävehof inte ringer. 

Isabelle Gulldén är förbannad. Det är två dagar efter det första dubbelmötet med Serbien i VM-kvalet. Sverige hade en betryggande ledning efter den första halvleken och det såg ut som det serbiska landslaget skulle besegras för första gången någonsin. 

I den andra halvleken föll Sverige ihop fullständigt och bortamatchen slutade med förlust. 

– Det är inte acceptabelt att tappa 13 mål i en halvlek, det duger inte... 

Isabelle Gulldén muttrar och den 28-åriga mittnian vet, mycket ansvar vilar på hennes axlar.

– Det är klart att jag känner stor press, men det ska jag göra. Det är min uppgift att styra spelet. Speciellt anfallet. 

Och Isabelle Gulldén har rätt, talangen från Sävedalen har vuxit till att bli en av världens bästa handbollsspelare. 

Men bortsett från att hon surar över förluster är Isabelle Gulldén en glad person. Ibland nästan så mycket att man undrar om det verkligen stämmer. 

– Jo men jag har ofta ett leende på läpparna... Eller jag är kanske snarare antingen eller. Jag är ofta glad men jag kan också vara väldigt ledsen. Det är väldigt upp och ner. 

– En gång i månaden behöver jag bara gråta för att få ut allt. Jag säger inte allt som jag tycker och tänker och så samlar man på sig och så exploderar det en dag. Men sen är jag glad igen. 

Isabelle Gulldén tystnar en stund innan hon börjar räkna upp stunder då hon blir förbannad, det mesta handlar om handboll. Felaktiga domslut och när hon förlorar ett tävlingsmoment på träningen. 

Och så är det där med maten. 

– Jag kan bli väldigt sur om jag är hungrig. De enda stora fajterna som jag och min sambo har haft, då har det varit mat inblandat, haha. 

– Jag älskar mat och har alltid gjort det, inte jättemycket att laga men att äta. När jag äter frukost så längtar jag redan till lunch och funderar på vad jag ska äta då. 

”Tabu att säga att man gillar mat”

Hon menar dock att det finns ett problem att som kvinna älska att äta och att prata öppet om det. 

– Som tjej är det där lite tabu att säga att man gillar mat, det är snudd på fult att göra det. Och det handlar väl om att det finns en ständig vikthets i samhället, i synnerhet bland kvinnor. 

Den svenska landslagsstjärnan hymlar inte med att hon själv har haft problem. 

– Jag är inte pinnsmal eller size zero, jag har aldrig varit det och kommer aldrig bli det. Och jag har haft problem med min vikt. Från att jag har gått ner för mycket i vissa perioder till att i andra väga lite för mycket. 

För att komma till rätt med problemen tog Isabelle Gulldén hjälp av en dietist via SOK (Sveriges olympiska kommitté). 

– Jag behövde ha professionell hjälp för att förstå vad och hur mycket jag skulle äta. Jag tror inte jag hade klart det annars. Jag hade provat flera dieter som jag läst om i tidningar, men det fungerade inte. Det var inte hållbart att hoppa över kolhydrater till exempel. 

– Nu vet jag vad jag ska äta för att prestera som bäst. Men jag äter fortfarande godis då och då. 

I juli flyttar Bella Gulldén till Frankrike och toppklubben Brest. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: "Ibland ville man spy och gråta"

För ett par veckor sedan kom beskedet att Isabelle Gulldén skrivit på för den storsatsande franska toppklubben Brest. 

Hon lämnar därmed rumänska CSM Bukarest efter tre år. 

– Jag kände att jag behövde ha miljöombyte och ny motivation. Jag vill utvecklas ytterligare som spelare och det tror jag att jag kan göra i Frankrike. 

"Det är hemska skillnader"

Enligt rumänska medier var det ett "monsterkontrakt" Bella Gulldén skrev på när hon signade kontraktet med Brest. Och enligt uppgifter kommer hon att tjäna runt tre miljoner kronor per år i sin nya klubb. Vilket skulle göra henne till en av de bäst betalda handbollsspelarna i världen på damsidan. 

– Det där är mest rykten som jag inte vill kommentera i detalj. Men jag kommer att få bra betalt, absolut. Men det har jag haft i Rumänien också. 

Att det är pengarna som styrt klubbytet avvisar Isabelle Gulldén, det handlar lika mycket om att komma till en bra klubb där hon kan bli en ännu bättre handbollsspelare. 

– Jag blir så trött på att höra att det handlar om ett "monsterkontrakt". Visst, det är mycket pengar men det är mitt jobb. Och jämför man med vad manliga idrottare på världsnivå tjänar så är min lön ett piss i havet. 

– Det är hemskt att det är de skillnaderna. Jag kan inte göra något mer än att vara en av världens bästa handbollsspelare. 

Orättvisorna till trots så hyllar Isabelle Gulldén det svenska handbollsförbundet. 

– Där är det ändå ganska jämställt, de har fattat att vi gör samma jobb som herrarna. 

Bella Gulldén tillsammans med pojkvännen Linus Persson. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

När flytten går till Frankrike och Bretagne i juli kommer pojkvännen Linus Persson, också han handbollsspelare, att flytta med. 

Precis som han gjorde till Rumänien där Linus Persson först spelade men inte lyckades ta en plats och då fick en roll som målvaktstränare i klubben.

Den här gången ska Persson plugga. 

– Åtminstone till en början, sedan får vi se om det kan bli något handbollsjobb där också.

Att det är Isabelle Gulldén som är stjärnan av de två och att hennes pojkvän valt att följa henne dit hon går har fått en del att reagera. 

– Om det hade varit tvärtom hade aldrig de där frågorna om "vad ska han göra?" dykt upp. Som tjej anses det bara helt naturligt att flytta med, när en kille gör samma sak ifrågasätts det. 

– Men vi gör det här ihop, och det är jag väldigt glad för. Linus är världens bästa och oerhört stöttande i allt. 

Har uppmanats att bli gravid

Att paret har funderat på att skaffa barn håller Isabelle Gulldén inte som någon hemlighet. 

– Tidigare har det ofta varit så att skaffar man barn, då slutar man med sin sport. Men det är annorlunda nu, framför allt inom handbollen. En del skaffar till och med barn tidigt bara för att kunna komma tillbaka och ha en stor del av karriären kvar. När man ser att fler och fler gör det så blir det också lättare att tänka att det kanske inte är så svårt. 

– Jag har en klubbkamrat som uppmanat mig att inte vänta med att bli gravid. Hon menade att hon blivit en bättre handbollsspelare sedan hon fått barn, att allt fokus inte längre ligger på handbollen. Det är inspirerande. 

– Jag kan absolut tänka mig att skaffa barn under karriären. Framför allt för att jag känner att jag har många år kvar på handbollsplanen och att jag inte vill vänta för länge med att bli förälder. 

– Men nu har jag skrivit ett treårskontrakt så det kommer inte att hända de närmsta åren. 

Gulldén och Sabina Jacobsen under VM i Tyskland i vintras. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Sävehof har inte hört av sig”

Isabelle Gulldén är den handbollsspelare i Sverige som spelat flest mästerskap av alla, tolv stycken – hittills. 

– Jag tycker fortfarande att det är väldigt kul att spela i landslaget. Nu väntar EM, sedan VM och efter det OS. Allt det där vill jag spela. Jag har vunnit Champions League, jag har vunnit danska och svenska ligan, men jag saknar att ha vunnit något med landslaget. Det är svårt att göra det, men med varje mästerskap kommer en ny chans och jag känner fortfarande ett stort driv. 

Samma sak gäller klubblagsspelet, Isabelle Gulldén har inte satt något slutdatum och ser sig själv avsluta karriären i Sverige någon gång i framtiden. 

Att det kommer bli i Sävehof, klubben där allting en gång började, är dock ingen självklarhet.

– De har faktiskt inte hört av sig. En del andra svenska klubbar har gjort det, mest för att hålla koll på mig, hur jag tänker kring framtiden och allt det där. Men inte Sävehof, de kanske bara sitter lugna i båten och tror att jag vill till dem.  

– Men vi får se var allt landar, nu har jag först och främst tre år i Frankrike som jag ser fram emot mycket. Sedan vet man inte, det kanske inte är någon klubb som vill ha mig när jag är en gammal tant. 

”Jag kan bli nummer ett”

Det är dagen innan returmatchen mot Serbien i VM-kvalet och vi ses på ett hotell i centrala Skövde. I foajén hänger en mängd fototavlor på svenska idrottsstjärnor. Ett av fotografierna är på Isabelle Gulldén. Under bilden är det en text med en hälsning från Isabelle Gulldén. "Hej, jag heter Bella Gulldén, jag är en av världens bästa handbollsspelare. En dag ska jag bli nummer ett."

– Jag har sett tavlan men inte läst texten under, jag minns den faktiskt inte riktigt. 

Det står att du ska bli nummer ett i världen.

– Jaha... Ja, det är jag inte än. Men jag kan absolut bli det. Jag kan bli nummer ett i världen, det vet jag. 

Isabelle Gulldén har ett mål – hon ska bli nummer ett i världen. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!