”I Frankrike reagerar de på att vi gör det”

Svenska landslagsstjärnan tillbaka efter barnafödande.
Isabelle Gulldén.
Foto: BILDBYRÅN
Bella Gulldén tillsammans med sonen Lias.
Foto: ANNA FRIBERG
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Isabelle Gulldén på läktaren under Champions League-matchen mellan Sävehof och Brest.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Hon har varit fast besluten hela tiden.

Isabelle Gulldén, 30, ska tillbaka och gör sig redo för VM.

Men det finns problem långt utanför handbollsplanen.

– Jag var livrädd när jag skulle berätta att jag var gravid, säger landslagsstjärnan som också berättar om längtan till Sverige, ångesten för att väga sig och det inställda bröllopet.

Lias ligger och sover i vagnen på lunchrestaurangen i Göteborg där vi ses. Isabelle Gulldéns son är två och en halv månad gammal och de är hemma på besök i Sverige.

Känslan när han föddes är dock fortfarande svår att beskriva.

– Jag var helt slut när han kom ut. Samtidigt som man kände en enorm kärlek var det direkt massa oro. Femte dagen, då bröt jag bara ihop. Jag kunde inte sova av oro, jag var tvungen att kolla om han andades och allt det där hela tiden.

Isabelle Gulldén ler, eller ja. Egentligen kallar ingen henne Isabelle utan Bella. Det var också därför hennes och den före detta handbollsmålvakten Linus Perssons pojke skulle ha ett kort namn.

– Annars blir det ändå bara ett smeknamn. Jag gillade Liam, sedan såg vi att det var ett av de vanligaste namnen i Sverige de senaste åren, och kom att tänka på att det fanns ju en Frölundaspelare som heter Lias (Andersson). Och då fick det bli det, det är fint.

30 november börjar handbolls-VM i Japan. Bella Gulldén räknar med att vara där, mindre än fem månader efter att hon födde barn.

– Jag har varit fullt besluten att komma tillbaka hela tiden sedan jag blev gravid. Det är det där som är speciellt när man skaffar barn som idrottskvinna, då tänker många att ”nu är hennes karriär över”. Så skulle man aldrig resonera kring en manlig idrottare som skaffar barn under karriären. Det är ingen som skulle ifrågasätta en man i samma position.

”Handlar om mycket pengar”

Hon är en av Sveriges mest framgångsrika handbollsspelare, med nio år som utlandsproffs bakom sig och som storstjärna i landslaget.

Sedan förra sommaren spelar Bella Gulldén i den franska klubben Brest. Det är där hon, sambon Linus Persson och sonen Lias bor.

– Jag var livrädd när jag skulle berätta för klubben att jag var gravid. Jag hade inte varit där så länge och dessutom varit skadad en del. Men de tog det bra, de var jätteglada för min skull men tyckte det var tråkigt för laget. De hade ändå köpt mig, räknat med mig som kanske en av de viktigaste spelarna. Det handlar om mycket pengar.

Isabelle Gulldén och sonen Lias.
Foto: ANNA FRIBERG

I början av september började träningen för att ta sig tillbaka till spel i klubb- och landslag, hon tog hjälp av en expert för att träna rätt efter förlossningen.

– I början var det mycket överkropp men sedan har det varit mer ben och jag har till och med kört ett handbollspass nu. Jag har tränat fem-sex gånger i veckan senaste tiden och hoppas kunna spela match snart.

Är du rädd för att inte komma tillbaka till samma nivå som du hade innan graviditeten?

– Ja, man tänker att man ska tillbaka och vara som vanligt. Det känns även som de i laget tror det också. Men det är så klart inte alls säkert att det är så, åtminstone inte till en början.

– Samtidigt vill jag bli bedömd som jag var innan.

Bella Gulldén tystnar en stund innan hon fortsätter.

– Jag vill inte vara tillbaka till 70 procent när jag kommer till VM, då vill jag vara hundra procent.

Kommer du hinna det?

– Jag hoppas det. Och kommer jag i gång att spela matcher så hoppas jag bli uttagen i truppen.

Hur ska hon få ihop det då? Spela ligamatcher, Champions League och landslagsmatcher samtidigt som hon har en liten bebis.

För Bella Gulldén är svaret okomplicerat.

– Linus kommer att vara hemma. I Frankrike är det en del som reagerar på det, men svenskar har kommit längre i det jämställdhetstänket.

När Bella Gulldén flyttade från Danmark till den rumänska klubben CSM Bukarest följde pojkvännen Linus Persson med, samma sak när flytten gick till Frankrike och Brest förra sommaren, då Linus Persson också avslutade sin egen handbollskarriär.

Nu pluggar han på distans och är agent.

– Det är klart att han gav upp sin karriär lite för att kunna flytta med. Men hade det varit tvärtom hade det inte varit många som hade reagerat och undrat ”vad gör han då?”. Hur många undrar vad någons spelarfru gör?

I somras var Bella Gulldén en av de medverkande i ”Sommar i P1”. När hon fick frågan om att vara med i programmet var hon fast besluten om ett ämne hon ville ta upp – hennes problem kring mat och vikt.

– Det har varit en så stor del av mitt liv, och är det fortfarande. Jag kallades ”tjockis” som liten, blev retad för det i skolan och det där har alltid suttit kvar.

Under karriären har Bella Gulldén vid flera tillfällen haft ätstörningar.

– Jag har alltid haft en stor kropp, och jag vet att kost är viktigt för att prestera. Men det är en svår balans, jag har själv åkt i den fällan flera gånger. Det kanske var så att jag behövde gå ner något kilo, eller snarare omvandla det till muskler. Men när någon kommer och säger att ”du är för tjock” eller ”ät inte kolhydrater” då blir det på ett helt fel sätt.

”Jag får ångest av att väga mig”

Hon säger att hon har hittat balansen de senaste åren, accepterat den kropp som gör henne som bäst som handbollsspelare.

– Men jag är fortfarande inte trygg i mig själv och min kropp, det kommer jag nog aldrig att bli. Jag får fortfarande ångest av att väga mig. När man ska väga sig varje dag under ett mästerskap för att kontrollera vätskebalansen, det är det värsta jag vet.

– Jag tyckte att det var jobbigt att gå upp i vikt under graviditeten, samtidigt som jag aldrig har njutit så mycket av livet. Det var första gången jag inte behövde vara på toppnivå i handboll. Jag hade tid att åka på semester, åka hem till Sverige. Jag hade tid – och kunde – fika.

Bella Gulldén i den svenska landslagsdressen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bella Gulldén återkommer till tankarna om att hon nog aldrig kommer vara helt nöjd med sin kropp, men att handbollen har hjälpt henne.

– Jag kommer alltid se på mig själv som tjock, för det var alltid det som jag fick höra som liten. Det spelade ingen roll när jag gick ner jättemycket i vikt, jag tyckte ändå att jag var tjock.

– Man hittar alltid något fel. Det har kanske inte alltid synts på min kropp, men det har alltid funnits där i mitt huvud.

– Handbollen har alltid varit en räddning, det gick aldrig riktigt illa för jag insåg att jag inte kunde prestera på bästa sätt när jag inte åt på rätt sätt eller tillräckligt mycket.

”Jag är öppen för mycket”

Bella Gulldén har 1+1 år kvar med franska Brest, vilket innebär att hon kan lämna nästa sommar.

– Det beror så klart på hur det går att komma tillbaka, men jag ser framför mig att spela utomlands ett tag till.

Har Sävehof hört av sig och vill ha hem dig?

– Nej, vi har faktiskt inte pratat så mycket. En annan klubb i Sverige, jag kan inte säga vilken, har hört av sig och vi har pratat lite så.

Du kan tänka dig att spela någon annanstans än Sävehof?

– Ja, jag är öppen för ganska mycket. Men sedan är det kanske inte handbollen som kommer styra helt var jag hamnar, utan det sociala nu när vi har barn.

Det låter som att du vill avsluta i Sverige?

– Blir det bara ett och ett halvt år kvar utomlands har jag svårt att se att jag lägger av helt. Då vill jag nog gärna avsluta i Sverige.

Att det finns en längtan hem till Sverige blir hon mer påmind om när hon är hemma. Hon och sambon Linus har dessutom sålt lägenheten i Göteborg och köpt ett sommarhus strax utanför Marstrand.

– Det känns helt fantastiskt. Det jobbiga med att vara här hemma är hur mycket man inser att man saknar Sverige.

Det var inte bara handbollskarriären som tillfälligt fick läggas på is när Bella Gulldén blev gravid.

Även bröllopet fick ställas in.

– Vi skulle ha gift oss på min födelsedag den 29 juni men det kändes för nära födseln så vi fick avboka och meddela gästerna att det inte blev något. Vi hade hunnit skicka ut ett ”save the date”.

– Men nu ska vi göra ett nytt försök och har skickat ut ”save the date - again”. Den här gången borde det verkligen kunna bli av, haha.


LÄS MER: Stjärnans attack: ”De har lurat hela världen” 

LÄS MER: Mats Wilanders kärlekslycka – efter affären 

LÄS MER: Här är pinsamma missarna på Zlatans staty