Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tror att jag blev ganska infekterad”

Höjdpunkter: Sverige besegrade Polen i sista gruppspelsmatchen
Hanna Fogelström under en match i handbolls-EM i Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Efter tredje korsbandsskadan var det färdigspelat. 

Nu gör Hanna Fogelström, 29, succé som expert i tv under hemma-EM i handboll. 

– Men jag vet fortfarande inte vad jag ska göra när jag blir stor, säger hon. 

Partilletjejen är relativt färsk i rutan, men hon gör faktiskt sitt femte stora mästerskap för Viasat. 

– Det har gått väldigt snabbt och det är väldigt roligt, men jag måste erkänna att jag hellre hade spelat handboll. Men nu när det inte går är jag tacksam över det här uppdraget. Jag älskar ju handboll och vill hålla på med det på något sätt, säger Hanna Fogelström när GT träffar henne under gruppspelet i Göteborg. 

Vad har du fått för reaktioner? 

– Positiva. Folk berömmer och förstärker det man gör och tycker man har utvecklats under resans gång och att man är tryggare. Det har inte varit något negativt alls.  

Hanna Fogelström gör sitt femte mästerskap som expert. Foto: KARL NORDLUND / NENT GROUP

Vad har du själv fokuserat på när det gäller din egen utveckling som expert? 

– Att hitta ett bra tempo att prata i. Jag pratar nog snabbt till vardags också och det är inte jättebra i tv, men framför allt att inte bara ha en ton. I början är man nervös och osäker på allting och då är det lätt att skynda i väg, men nu det sista känner jag mig trygg i rollen och jag vet hur produktionen går till. Och jag har tid att tänka, det hade jag inte riktigt innan. Sedan ger producenterna feedback i örat under sändningen och även efter. 

Går pulsen upp i sändning? 

– Det är nog mer en anspänning innan. Vi är ett ganska stort team, men jag är inte jättesocial då. Jag är med i rummet, men kan nog upplevas som disträ och har svårt att gå in i en diskussion. Man tänker på vad som ska hända, så var jag som spelare med, men när vi väl kör är jag inte nervös. Då är jag trygg.

”Då blir det förvirrat”

Kollar du på dig själv i efterhand?

– Jag har inte gjort det speciellt mycket för jag vet att jag är väldigt självkritisk och vill inte skapa en osäkerhet. Jag tror att det är väldigt viktigt att känna sig säker och trygg. Annars blir jag tveksam och det blir förvirrat i det långa loppet. Jag lyssnar framför allt på vad de i teamet säger, de som kan tv. 

Har spelarna sagt något? 

Bara damspelare som jag träffat i privata sammanhang och de har varit positiva. Annars vet ju inte spelarna vad jag säger eftersom de spelar och inte kollar på tv, men det kanske är spelarens mormor som är kritisk mot mig, haha. Men jag är väldigt saklig. Samtidigt vet jag själv vad jag tyckte som spelare: Fick jag en överstruken geting i betyg, klart att det tar, samtidigt vet man ju om ifall man är dålig. 

– Men om någon tycker att jag inte är snygg i tv eller att jag pratar konstigt, det är mer personligt mot mig. Det är inte lika jobbigt om någon skulle vara hård mot mitt tyckande, för det är bara åsikter. 

Ola Wenström, Hanna Fogelström och Martin Frändesjö i tv-studion.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Är det bra betalt? 

– Jag har alltid varit anställd och inte haft egen firma. Då vet man hur mycket man får i bruttolön, det här är något helt annat med fakturering och moms och grejer. Så det är svårt att säga. Hur mina siffror är jämfört med andra journalistiska jobb vet jag inte, men ja, det är bra. Klart att det är goa extrapengar, men det är inte så att jag bara kan göra det här. Så bra tjänar man inte. 

Var manager för Sävehof – sa upp sig 

Hanna Fogelström har sex SM-guld med moderklubben Sävehof och ett EM-brons (2014). Efter tre säsonger i franska Toulon Saint-Cyr Var HB, när hon precis bytt klubb till danska Viborg, kom tredje korsbandsskadan våren 2017 och karriären var över. Ett administrativt jobb för Sävehof följde, ett år senare växlade hon upp och blev manager innan hon i somras plötsligt sa upp sig. 

– Jag tror att jag blev ganska infekterad i handbollsbubblan. Jag hade inte fått den pausen som jag behövde. Jag hade levt det 24/7-livet länge och så blev det ytterligare ett 24/7-jobb. Det var alltid kul att gå till jobbet, men det blev både dagtid, kvällstid och helger. Jag kände att jag behövde få en paus från det och se vem jag är som person utanför handbollen. 

Fogelström var med och tog EM-brons 2014. Foto: BILDBYRÅN

Hon besökte ett bemannings- och rekryteringsföretag för att få vägledning i yrkeslivet. 

– Jag har haft problem med ”vad vill jag bli när jag blir stor?” Det är skitsvårt. Jag har ett ganska stort kontaktnät, men jag visste inte vad jag ville göra. Men de tyckte att jag kunde passa som säljare, vilket jag själv aldrig tänkt på, och nu jobbar jag som säljare på ett el- och energiföretag. Energibranschen är komplex och det roligt, den är föränderlig och inte statisk. 

– Jag behöver utmanas för att inte bli uttråkad. Jag gillar att man effektiviserar för att man ska minska energiförbrukningen. Ur miljösynpunkt tycker jag att det är viktigt. De grejerna drivs jag mer av än själva avtalet och att kicka in pengarna. 

”Om jag får barn nån gång...”

Vad har du för framtidsplaner annars? 

– Jag vet fortfarande inte vad jag ska göra när jag blir stor. Jag funderar på att börja plugga för jag har ingen universitetsutbildning, men då ska jag veta vad jag vill bli också. Nu lever jag ensam, men om jag får barn någon gång kanske jag vill hjälpa till som handbollstränare eller fotbollstränare eller vad det nu kan vara, men just nu kör jag vidare med mitt vanliga jobb och tv-jobbet. Men handboll kommer alltid att vara en del av mig.

Vilka vinner EM?

– Mina tips har gått dåligt, men det beror ju inte på att vi experter har fel utan på att landslagen har presterat dåligt, haha. 

– Spanien, Norge och Kroatien är favoriter. Om jag måste säga ett land så säger jag Norge. Det är kul om de kommer till Stockholm.

Hanna Fogelström intervjuades i Expressen inför EM-matchen mot Polen och gav sin analys.