Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag tänkte att jag skulle ha mer ont”

Linn Blohm. Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Linn Blohm, 26, missade fjolårets VM på grund av graviditet.

Framför tv:n bestämde sig mittsexan för att vara tillbaka till årets EM.

– Det var tufft att se kompisarna, det kändes som att jag skulle ha kunnat vara med, säger Linn Blohm med ett leende.

Nu är sonen Wilton åtta månader – och Linn Blohm spelar EM i Frankrike.

Linn Blohm. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Linn Blohm sprudlar när hon pratar om återkomsten i landslaget. Hon visar med hela ansiktet att det är så kul som hon säger.

– Om skalan är från ett till tio är det definitivt en tia. Det här är något jag längtade efter under hela graviditeten och fram tills jag kom med igen.

Stockholmsfostrade Linn Blohm som via sex säsonger och tre SM-guld i Sävehof tog sig ut i världen och nu spelar för Köpenhamn – den tredje klubben på fem säsonger i Danmark.

När Linn Blohm i oktober förra året tackade nej till VM spelade hon i Midtjylland. Då hade hon ingen aning om hur lång tid det skulle ta att komma tillbaka till handbollen. 

Men ett halvår efter att Wilton föddes i slutet av mars var hon tillbaka i blågult.

– Jag är förvånad över hur bra jag kände mig i kroppen hela tiden. Jag tänkte att jag skulle ha mer ont och andra typer av smärtor än jag haft tidigare, kanske i bäckenet och sådana saker. Men jag har inte haft nånting och kom tillbaka snabbare än jag trodde, säger hon.

 

LÄS MER: Sverige vände och vann mot Serbien

”Kändes lite konstigt”

Linn Blohm lägger till en annan, inte oväsentlig, detalj apropå den snabba återkomsten:

– Vår son är väldigt duktig på att sova på nätterna. Det har bidragit till att kroppen kunnat återhämta sig snabbare.

Under samlingen i Trollhättan veckan före avresan till Frankrike bodde Wilton och hans pappa Peter på samma hotell. Men medan Linn delade rum med lagkaptenen Sabina Jacobsen fanns resten av familjen i ett annat rum, en bit bort.

– Visst kändes det lite konstigt, men det viktigaste var att dom kunde vara med, säger hon.

Du behövde inte smyga i väg och amma?

– Nej. Amningen slutade jag med efter två och en halv månader, men det hade inget med handbollen att göra. Wilton var inte nöjd, han ville ha mer mat än vad jag hade. Tidsmässigt passade det bra, det var då jag började träna hårdare igen, säger hon.

”Jag tror verkligen att det förlänger karriären om man får barn medan man fortfarande spelar.” Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

LÄS MER: Handbollspelarna som går i bräschen och blir gravida under karriären  

Annat att tänka på nu

På plats i franska Nantes, där Sverige spelar gruppspelet finns inte familjen med. 

– Det är klart att det är lite jobbigt att vara borta, men när man hamnar i handbollsbubblan hinner man inte sakna honom på det sättet. Men det påverkar mig inte som handbollsspelare. Och för mig har det hela tiden varit självklart att jag ska göra allt för att komma tillbaka till landslaget, säger mittsexan.

Andra handbollsspelare som fött barn och kommit tillbaka har pratat om brist på tajming och lite försiktighet inledningsvis när det ska satsas framåt.

Har du förändrats som handbollspelare på något sätt?

– Det är inget jag har tänkt på. Men kanske är det så att jag tar i lite extra mycket. Nu har jag annat att tänka på vid sidan av, kanske vill jag därför ge ännu mer när jag är på handbollsplanen.

Den stora skillnaden mot innan Wilton fanns upplever Linn Blohm i andra sammanhang.

– Jag tänker annorlunda, exempelvis när jag flyger. Jag är inte flygrädd överhuvudtaget, men när vi flyger till Champions League-matcherna tänker jag på hemmet och Wilton på ett annat sätt. Tänk om något skulle hända och så är Wilton långt borta.

 

LÄS MER: Höll graviditeten hemlig på grund av skammen 

”Behöver inte vänta”

De flesta handbollsdamer som fått barn och kommit tillbaka har varit några år äldre än Linn Blohm. Det är ovanligt att få två barn och sedan fortsätta. Men Linn Blohm öppnar för ytterligare ett avbrott i karriären:

– Ett andra barn behöver inte vänta till efter karriären. Men jag vill vänta några år, kanske är det lagom när jag är runt 30 år. Förut skulle man nästan sluta när man skulle få barn. Men jag tror verkligen att det förlänger karriären om man får barn medan man fortfarande spelar.

Linn Blohm har sin givna plats på linjen när det svenska laget anfaller. Hon sliter, spärrar och gör mål.

– Handbollsmässigt är jag tillbaka. Jag saknar fortfarande lite styrka, men det kommer.

Linn Blohm tror att Sverige har goda möjligheter att gå långt i EM.

– Jag tror att vi har en bra chans att gå långt. Men EM är tuffare än VM, där finns fler jämna, bra lag. Men vi känner varandra väl och har spelat tillsammans i flera år och har goda möjligheter att göra bra i från oss, säger Linn Blohm.

Sverige möter Polen klockan 18 i dag.

 

LÄS MER: Handbolls-EM för damer 2018: Spelschema och tv-tider