Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Märker det här – inte på samma sätt i Rumänien”

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Isabelle Gulldén, 29, bytte rumänska Bukarest mot franska Brest. 

Hon fick ett miljonkontrakt, men även möjlighet att vinna Champions League med en ny klubb. 

För SportExpressen berättar handbollsstjärnan om det nya livet i Frankrike – och förlovningen med pojkvännen. 

– Jag börjar bli äldre så det var ett naturligt steg att ta, säger Gulldén. 

I våras kom beskedet. Efter tre säsonger i Bukarest valde Isabelle Gulldén att lämna den kontroversiella klubben för spel i franska ligan. 

Valet föll på Brest, en hamnstad på den franska västkusten.

– Här är en helt annan kultur, som tar tid att komma in i, säger Gulldén. 

I Rumänien vann Gulldén Champions League. Men framgången hade också ett pris.

Under hennes första säsong i klubben satt Bukarest borgmästare i fängelse, misstänkt för mutbrott. Då staden också ägde handbollsklubben – och borgmästaren skrev på löneavierna – blev det en turbulent start. 

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klubben var dåligt skött vilket resulterade i uteblivna löner, flertalet tränarbyten och hot om spelarstrejk. Gulldén blev orolig över framtiden, men tog stöd av pojkvännen Linus Persson. 

– Ibland är det svårt att tänka vad jag skulle göra utan honom. I början och jag kom hem och hade haft en dålig träning eller tränaren hade varit på en extremt och man ville spy och gråta, då gör det alltid allt när han är där. Allt blir hundra gånger lättare då, sa Gulldén några månader efter flytten till Bukarest. 

 

LÄS MER: Gulldén: ”Då är min lön en piss i havet”

Nytt miljonkontrakt

Paret stannade i Rumänien i tre säsonger. 

Sedan kom erbjudandet från Brest. Ett kontrakt som enligt Catalin Tolontan, en av Rumäniens mest ansedda sportjournalister, ska ha varit värt 3 miljoner kronor per år. 

Gulldén nappade på erbjudandet och har nu inlett säsongen med den franska storklubben. Hon bor tillsammans med pojkvännen Linus Persson i en lägenhet och pluggar franska två gånger i veckan. 

– Allting är på franska, så det är svårt med övningarna och förstå vad de säger, men tjejerna är väldigt bra på att översätta och hjälpa till. 

– Det är en väldigt proffsig klubb. Allt känns väldigt positivt och vi har fått en lägenhet som vi trivs jättebra i, det är viktigt att trivas i det man kommer hem till, säger Gulldén.

Isabelle Gulldén

Född: 29 juni 1989

Position: Mittnio

Klubb: Brest Bretagne (2018–)

Moderklubb: IK Sävehof (–2011)

Övriga klubbar: Viborg HK (2011–2015), CSM Bukarest (2015–2018)

Landskamper/mål: 191/753

Främsta meriter: Vann Champions League 2016, samt skytteligan i turneringen. EM-silver 2010 och EM-brons 2014. 

 

"Det förväntas av mig"

Klubbens målsättning är att på sikt vinna Champions League. Och det är tydligt att deras nya svenska stjärna ska leda vägen. 

– I Rumänien var jag nästan yngst, men här i Frankrike är jag nästan äldst och den som ska ha en ledande roll både på och utanför planen. Jag märker att det förväntas. I Rumänien var det inte på samma sätt. Där hade alla mycket att säga. 

Hur ser du på klubbens ambitioner att vinna Champions League?

– De har sagt att det är ett mål för framtiden. Och jag börjar bli lite gammal så det handlar inte om tio år utan en treårsmarginal.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Gulldén drivs av en ny titel, men även av att vinna en mästerskapsmedalj med landslaget. 

– Vi har varit stabila nu i ett par mästerskap, nu handlar det om att vara där uppe hela tiden. Träffar man rätt så är man alltid nära ett guld. Så nu handlar det om att bli mer stabila och kanska överraska någon gång!

Kan det bli guld redan på EM i år?

– Kan, kan det ju, det är inte omöjligt. Men det är klart att det är mycket som ska klaffa. Vi har tagit steg till att bli lite mer stabila i allt vi gör. Men samtidigt blandar vi och ger fortfarande. Det är vissa smågrejer som vi behöver jobba med för att nå hela vägen upp. 

Vad saknas i dag?

– Det jag känner är att det är viktigt att få ut kvaliteterna från alla spelare, det lyckades vi bra med på VM. Att få ut max av alla. Och jag tror att kan man jobba mer med det och utveckla oss spelare för spelare, som jag märker att alla gör hela tiden, då kommer det inte dröja länge innan vi kan vara i toppen. 

Hinner ni dit innan du avslutar karriären?

– Jag hoppas ju det. Jag vet inte hur lång tid det är kvar men jag krigar på så länge kroppen håller. 

 

Ska planera bröllop

I somras avslöjade Isabelle Gulldén på Instagram att hon och partnern Linus Persson förlovat sig. 

"Så ska man igång och planera bröllop. Men behöver lite hjälp! Vill gärna ha tips på platser, herrgårdar, slott etc runtom i Sverige", skrev Gulldén. 

https://www.instagram.com/p/Bj9yuYjn9dm/?hl=sv&taken-by=bellagullden

Nu utvecklar hon:

– Det är klart det är roligt, man börjar ju bli äldre så det är ett naturligt steg att ta. 

Men än så länge är det oklart när bröllopet kan bli av:

– Det är mycket nu med allt annat. Det blir inget med det nu, det är mästerskap och sedan kval till sommaren, så vi får se när bröllopet blir.