”Till slut gick det inte att vara kvar”

Jamina Roberts: ”Jag har haft ett helvete.”
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jamina Roberts efter SM-guldet 2014.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Jamina Roberts, 28, är i dag en självklar del av det svenska landslaget.

Men vägen dit har kantats av motgångar som format henne som person.

I en intervju med GT berättar handbollsstjärnan om hur hon under hela sitt liv blivit påmind om sin hudfärg, hur hon som tioåring förlorade sin bror efter en skjutning och om den tuffa tiden som proffs i Ungern.

Men även om vändningen, och hur hon nu har hittat lugnet i Danmark. 

Jamina Roberts har återvänt till Danmark. Hon spelar sedan i höstas i Randers, efter en kortvarig sejour i den ungerska klubben Erd HC.

– Det har varit väldigt skönt att komma till Danmark och lämna allt med Ungern bakom mig, säger Jamina Roberts.

Landslagets vänsternia värvades till Erd 2017 med förhoppningen att lyfta klubben till nya höjder. Efter flera andra- och tredjeplatser letade Erd efter den storspelare som skulle knuffa dem över till den vinnande sidan.

Men det blev inte som vare sig Roberts eller den ungerska klubben hade tänkt. 

Efter en kaotisk säsong lämnade hon klubben.

– Det var väldigt påfrestande att bo i Ungern. Själva handbollen var väl okej men runtomkring var det inte alls bra, säger hon.

Jamina Roberts i handbolls-EM i vintras.
Foto: ICON SPORT

Blev psykiskt nedbruten

Jamina Roberts tvingades bland annat spela med ett skadat knä, krävdes på pengar när hon lämnade klubben – och när hon var sjuk skickade klubben hem en läkare för att dubbelkolla så att hon verkligen var sjuk.

Tränaren Edina Szabó ska ha styrt klubben med järnhand och Roberts beskriver henne som en diktator.

Jamina Roberts berättar om hur spelare inte tilläts vara sjuka eller skadade, hur spelare som ifrågasatte tränaren blev sparkade och hur förlorarna på träningen fick gå ner på knä och be om ursäkt till det vinnande laget.

– Tiden i Ungern var jävligt jobbig, det var ett helvete rent ut sagt. Jag blev psykiskt nedbruten och varje gång jag kom hem efter en träning eller en match bröt jag ihop, och till slut gick det inte att vara kvar, säger hon.

Det hela började med att Jamina Roberts tvingades spela skadad i nästan två månader.

– Jag hade opererat mitt knä sommaren 2017 och sa till tränaren att jag kunde komma till spel som tidigast i augusti, men tränaren sa att det var juli som gällde. Det var bara att infinna sig i det.

Hade du inget att säga till om?

– Nej, det var hennes ord som gällde. Jag såg ju även på de andra tjejerna hur de var helt likgiltiga och aldrig sa något. Sa man ifrån fick man ju sparken och jag var ny så jag förstod inte hur det fungerade i klubben.

Hur är det med knät i dag?

– Det är bättre än vad det har varit på flera år. Jag har lärt mig att hantera mitt knä och vet när jag behöver vila. Här i Danmark tillåts jag även ha ont på ett helt annat sätt och kan vila när jag känner mig mör.

Jamina Roberts är en veteran i landslagssammanhang.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Krävdes på pengar

När Jamina Roberts, till sin egen lättnad, lämnade Erd för Randers tyckte den ungerska klubben att hon skulle vara med på en sista officiell träning. 

Men på grund av att Jamina Roberts tvingades tillbaka till spel för tidigt säsongen 2017 fick hon operera sitt knä igen våren 2018. Hon lät därför hälsa att hon inte kunde träna.

Klubbens svar? De krävde Roberts på 40 000 kronor.

– Helt från ingenstans skickade de fakturor på grejer jag skulle betala. Jag skulle exempelvis betala för lägenheten jag hade bott i, trots att det var inskrivet i mitt kontrakt att jag inte skulle det.

Till slut lyckades hon ta sig ur situationen utan att behöva betala och skrev på för Randers.

– Allt blev så mycket bättre när jag kom till Danmark och livet blev lättare. Men samtidigt blev jag betydligt starkare mentalt efter mitt år i Ungern, säger Roberts.

Nu har hon hittat lugnet i Danmark.

– Jag fick ett lyft direkt när jag kom till Danmark och jag mådde mycket bättre. Jag mår jättebra i dag och det är skönt att jag har lagt Ungern bakom mig. På så sätt har det verkligen varit en positiv omställning för mig.

Nyligen säkrade Randers kontraktet i högsta ligan efter kvalspel.

Jamina Roberts har hittat lugnet i Danmark.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Låtsas som att jag inte är där”

Men i Danmark berättar Roberts samtidigt hur hon inte orkar stå upp längre.

– N-ordet används ganska flitigt i Danmark och jag vågar inte säga till, jag tycker att det är jobbigt att behöva stå upp för mig själv när jag är ensam. När jag hör det i omklädningsrummet låtsas jag som att jag inte är där, säger hon.

I landslaget har hon haft kompisarna Loui Sand och Edijana ”Eddie” Dafe – och därmed aldrig känt sig ensam. Under landslagssamlingarna har de hållit ihop.

– På varje bortamatch, framför allt när vi åkte till länder med hårdare klimat, hade vi det alltid i bakhuvudet. Vi har alltid fått vara på vår vakt, säger Roberts.

Jamina Roberts pappa kom till Göteborg för snart 50 år sedan från ön Aruba i Karibien. Han har varit till stor hjälp för sin dotter.

– Min pappa är mörk och har varit med om betydligt värre saker. Han har förberett mig på ett sätt som gjort att jag har klarat av det. Det är jobbigt men det har blivit normaliserat för mig, säger Roberts.

Jamina Roberts i Sävehof 2017.
Foto: BILDBYRÅN

”Har du glömt att tvätta dig?”

När Roberts spelade i Sävehof mötte de Lugi i en semifinal 2010. Efter matchen skrek en Lugi-supporter på henne.

– Han frågade om jag hade glömt tvätta mig. Jag reagerade inte på det utan återigen var det mitt tankesätt av att det här är normalt, och det är vad det är, säger hon.

Jamina Roberts har vid flera tillfällen stått upp mot rasism. Men det är inte alltid hon orkar ta fajten. 

– Om jag ska reagera på varenda grej som sägs mot mig så hade inte det gått. Jag har varit med om saker som har gjort att jag har blivit tuff och lärt mig hantera saker på ett annat sätt. Men det finns också stunder då jag har brutit ihop.

När Jamina Roberts var tio år gammal sköts hennes halvbror till döds, något hon tidigare har berättat om

– Jag har inte haft någon tuff eller svår uppväxt, men jag har varit med om mer saker än en ”vanlig Svensson”. Det kan kräva ganska mycket för att jag ska gå i taket över något, på så sätt har jag inget pappsyke direkt, säger hon i dag.

Framtiden i landslaget

I landslagssammanhang är Jamina Roberts en veteran. Det märker hon själv när allt fler av hennes tidigare landslagskollegor valt att sluta.

– Det blir så klart en helt annan känsla. Många av dem jag har växt upp med och spelat med i landslaget finns ju inte kvar. På senaste landslagsamlingen var jag äldst. Det brukar jag inte vara så det är en väldig skillnad från tidigare år, säger hon.

En landslagskollega som har valt att avsluta sin karriär är Jamina Roberts nära vän Loui Sand.

I vännernas gemensamma podcast ”Utkast” berättade Loui Sand i vintras om sitt beslut.

– Det är tråkigt och de få gångerna vi hann ses var just under landslagssamlingarna. Men det är ett eget val Loui har gjort och som jag stöttar fullt ut, säger Jamina Roberts.

I podden berättade Loui Sand även om känslan att vara född i fel kropp. I dag genomgår han en könskorrigering. Och när Loui Sand i början av mars tilldelades Eldsjälsgalans nyinrättade Specialpris fanns Jamina Roberts på plats under utdelningen i Stockholm.

– Det är en jättestark grej som Loui har beslutat sig för att göra. Samtidigt – vill man må bra så måste man ju göra något åt det. Men det är helt klart starkt gjort av honom, säger Jamina Roberts.

Jamina Roberts och Loui Sand tillsammans i landslaget i vintras.
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN

Siktar på VM och EM med landslaget

För det svenska landslaget, och Jamina Roberts väntar ett utmanande år. I juni avgörs det om Sverige får spela VM i Japan i december. Då ställs Sverige mot Slovakien i två playoff-matcher. 

Sedan väntar ytterligare ett kval, för att nå EM i Danmark och Norge 2020. Och Jamina Roberts är i högsta grad aktuell för spel. I nuläget har hon inga planer på att stänga dörren till landslaget. 

– Jag vill ju gärna spela kvar, om jag får så klart. Det gäller ju att bli uttagen också. Men tanken just nu är att jag ska fortsätta.

Fotnot: I en tidigare version av texten uppgavs summan 70 000 kronor men Jamina Roberts ville sedan korrigera det till 40 000.

Jamina Roberts

Ålder: 28 år.

Född: Göteborg.

Position: Vänsternia.

Klubbar: IK Sävehof, Team Tvis Holstebro (Danmark), Erd (Ungern), Randers (Danmark).
Landskamper/mål: 149/307

Landslagsåret som kommer

2019:
1 juni: Slovakien, VM-kval (Brinova Arena Karlskrona)

6 juni: Slovakien, VM-kval (Mestska Sportova Hala, Sala)

23-29 september: Match 1 och 2 i EM-kvalet

29 november-15 december: VM i Kumamoto, Japan


2020:

16-29 mars: Eventuellt OS-kval och match 3 och 4 i EM-kvalet

25-31 maj: Match 5 och 6 i EM-kvalet