Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Blir skitkul – jag är bättre än någonsin”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Han är den ende i truppen som upplevt ett mästerskap på hemmaplan som spelare. 

Nu laddar Kim Ekdahl du Rietz, 30, för sin sista (?) EM-turnering. 

– Det ska bli skitkul och jag är bättre än någonsin, säger PSG-stjärnan. 

Det svenska handbollslandslaget är samlat i Göteborg och håller på att förbereda sig för EM som avgörs i Sverige, Norge och Österrike. Blågult spelar sina tre gruppspelsmatcher i Göteborg med start fredagen den 10 januari mot Schweiz. 

På torsdagskvällen körde Kim Ekdahl du Rietz och kompani ett pass i Redbergslids träningshall Rosendalshallen. 

– Jag spelade ju ett mästerskap (VM) på hemmaplan 2011 och det var väldigt speciellt. Det ska bli kul att uppleva det igen med vetskapen om att jag eventuellt vet hur det kommer att vara. Allt runtomkring är på en helt annan nivå än att spela ett mästerskap någon annanstans. 

Kim Ekdahl du Rietz har aviserat att han lägger av i landslaget efter OS i Tokyo i sommar, men om Sverige inte lyckas kvalificera sig blir EM hans sista framträdande. 

– Jag har ju slutat i landslaget än gång tidigare så det är inget konstigt, men jag tror att jag kan njuta mer av att vara med nu. Man vet att det inte varar för evigt och det är ett hemmamästerskap. 

Slutade helt med handbollen

Varför lägger du av igen? 

– Det kan jag inte svara på. När jag hoppade på landslagsgrejen igen var siktet inställt på två bra mästerskap, först Tyskland och Danmark (VM 2019) och ett hemmamästerskap och sedan eventuellt ett OS. 

2014, blott 25 år gammal, meddelade skåningen att det var färdigspelat i Blågult och våren 2017 lade han av med handbollen helt för att han inte tyckte att det var roligt längre. Men i mars 2018 gjorde han comeback för Rhein-Neckar Löwen i tyska ligan innan han samma vår skrev på för det franska storlaget PSG. Och ett halvår senare drog han på sig landslagströjan igen. 

– Jag vet inte vad jag hade för förväntningar, men det är klart att det är kul att testa på landslaget igen i en lite annan roll efter att ha varit borta så länge. Innan var jag alltid en av de yngre, nu är jag mer en av de etablerade spelarna och den rollen uppskattar jag väldigt mycket. 

”Det har berikat mig mycket”

Och på klubblagsnivå rullar det på igen efter ett trögt fjolår. 

– Det känns mycket bra, speciellt efter förra säsongen som var skitdålig. Sjukt nice för mig att känna att jag har vänt hela den situationen till något mycket bättre och jag personligen tycker att jag i mitt handbollsspel är bättre än vad jag någonsin har varit. 

Förklaringen? 

– Jag tycker att jag är mycket mer komplett som spelare och det är väl en naturlig utveckling av att bli äldre så länge den fysiska biten hänger med någorlunda. Jag har jobbat med en spansk tränare i Paris i 1,5 år och fått deras handbollstänk. Det har berikat mig väldigt mycket som spelare.