Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Inte jätteroligt att se någon annan så glad…”

Henrik Signells IFK Skövde kunde inte rå på Sävehof.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Kristian Svensson och Rasmus Wremer avslutar nu sina långa handbollskarriärer.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Han förde IFK Skövde till SM-final – men Sävehof kunde Henrik Signells lag inte rå på.

Nästa säsong får klubben klara sig utan veteranerna Rasmus Wremer och Kristian Svensson på planen.

– Två spelare som betytt väldigt mycket för klubben och laget, två kulturbärare, så det kommer att bli ett stort hål att fylla, konstaterar Signell.

3–1 i matcher mot Alingsås i kvartsfinalen och 3–0 i matcher mot IFK Kristianstad i semifinalen. Men i SM-finalen blev Sävehof blev numret för stora för IFK Skövde. Partillelaget vann med 3–0 i matcher och säkrade guldet på hemmaplan under tisdagskvällen.

Dagen efter matchen försöker Skövdes tränare Henrik Signell sätta ord på sina känslor.

– Det är tungt och tomt i dag. Håller man på med elitidrott tror man alltid på sitt, och jag trodde definitivt att vi hade kapacitet att vinna i går och även innan, men nu gjorde vi inte det, säger han och fortsätter:

– Vi kanske inte haft det där sista lilla, varken flytet eller prestationen, samtidigt som Sävehof är så bra. Vi vara nära i två av tre matcher, men Sävehof var lite skarpare och effektivare i avgörande moment. Sedan, skadan på Jack (Thurin) och vad det hade betytt om han hade kunnat vara med, det kan man bara spekulera i, men Sävehof vinner ju helt rättvist. 

”Jag är stolt över säsongen vi har gjort”, säger Henrik Signell.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sävehof är svenska mästare 2021.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Veteranerna lägger av

Henrik Signell lämnade jobbet som förbundskapten för det svenska damlandslaget och återgick till att bli klubblagstränare inför årets säsong. Han är på det hela taget nöjd med lagets prestation.

– Jag är stolt över säsongen vi har gjort, hur hårt killarna har jobbat, och precis som Sävehof hade vi det kämpigt på hösten med skador fram och tillbaka. Vi fick ingen stabilitet och blandade och gav, men vi har spelat upp oss och killarna har velat samma sak och varit bra på att fokusera på det viktiga och ta sig sig samman i jobbiga perioder. Vi har gjort ett jättebra slutspel. I kvart och semi slår vi ut Alingsås och Kristianstad relativt lätt med facit i hand. I finalen möter vi ett lag som för tillfället är bättre.

Två av IFK Skövdes stora trotjänare väljer nu att lägga handbollsklistret på hyllan. Kristian Svensson, 40, och Rasmus Wremer, 39, har meddelat att årets säsong var deras sista.

Hur ska ni ersätta dem?

– Två spelare som betytt väldigt mycket för klubben och laget, två kulturbärare, så det kommer att bli ett stort hål att fylla, men det är klart att vi kommer lösa det. ”Krille” ska ju vara kvar i en ledarroll och det är högst troligt att även Wremer kommer att jobba kvar i någon roll. På vänstersex har bra ersättare till Wremer och Jack har ju gjort en fantastisk säsong och kommer bara att bli bättre. Han har utvecklats enormt försvarsmässigt men är en helt annan spelartyp än ”Krille”, så vi får hitta ett spelsätt utifrån de spelarna vi har. 

Kristian Svensson tar emot pokalen för andraplatsen efter förlusten mot Sävehof.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Rasmus Wremer.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

”Ger oss ökad drivkraft”

IFK Skövde drar i gång försäsongen den 31 maj och kör fram till 18 juni innan fyra-fem veckors ledighet väntar. 

– Sävehof har gjort en otroligt fin säsong och klubbens vinnarrutin kan ha varit avgörande. Det kanske inte bara är en slump att målvakten börjar rädda när det gäller som mest. 

Henrik Signell tycker att silvret ger mersmak.

– Klart det gör, Skövde har ju aldrig vunnit SM-guld och det var länge sedan man var i final. Även om jag har tillbringat en stor del av mitt liv i Sävehof så är det inte jätteroligt att se någon annan så glad som i går (läs: i tisdags). Man vill vara i deras ställe. Jag hoppas och tror att det här ger oss ökad drivkraft och att vi inom en snar framtid är laget som står där och dansar, hoppar och tjoar.

2000-talets svenska mästare på herrsidan

2021: IK Sävehof

2020: Ingen mästare utsedd (säsongen avslutades i förtid på grund av coronapandemin).

2019: IK Sävehof

2018: IFK Kristianstad

2017: IFK Kristianstad

2016: IFK Kristianstad

2015: IFK Kristianstad

2014: Alingsås HK

2013: HK Drott

2012: IK Sävehof

2011: IK Sävehof

2010: IK Sävehof

2009: Alingsås HK 

2008: Hammarby IF

2007: Hammarby IF

2006: Hammarby IF

2005: IK Sävehof

2004: IK Sävehof

2003: Redbergslids IK

2002: HK Drott

2001: Redbergslids IK

2000: Redbergslids IK