Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Inte en chans att vi offrar våra ungdomar för ett guld”

Jasmin Zuta. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Mesta mästarna Redbergslid har inte varit mästare i handboll sedan 2003.

Nu är föreningen – med tränaren Jasmin Zuta i förarsätet – medveten om pressen från fansen.

– Är man i RIK så finns det bara ett mål – guld, säger Zuta.

Förr förknippade man Redbergslid med SM-guld. 

Under åren 1993-2003 vann RIK åtta av tio möjliga SM-guld – då med spelare som Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes och Martin Frändesjö.

Inte alls vad man förknippar Redbergslid med i dag.

– Vi är väldigt långt bort från den tiden. Vi håller på att bygga om den här klubben från grunden. Men jag måste också säga att klubben står starkare än någonsin, säger tränaren Jasmin Zuta.

Zuta har varit huvudtränare för Redbergslid sedan 2015 och har även varit delaktig i ungdomsakademin. För honom går den rätta vägen via ungdomarna – inte via etablerade handbollsspelare.

”Inte chans att vi offrar våra ungdomar”

– Vi jobbar aktivt för att ta klubben till nästa nivå. Men vi jobbar med andra medel än de riktiga drakarna i serien, till exempel på att bli bäst på utbildning i Sverige. Det finns inte en chans att vi offrar våra ungdomar för ett SM-guld, säger Zuta.

Linus Arnesson, Jonathan Carlsbogård och Tobias Thulin är exempel på spelare som har blivit uppfostrade i RIK – och sedan lämnat för spel utomlands.

– Vårt mål är att vi i framtiden ska kunna fostra den nya Linus Arnesson, men också lyckas behålla de spelarna. Jag känner att vi börjar närma oss, men vi är inte riktigt där än, säger Zuta och fortsätter:

– Vi tänker inte chansa och blåsa på med pengar för att nå vårat mål. Vi är sunda och noggranna, och vi ska ha kvalitet innanför väggarna för att utbilda Sveriges bästa handbollsspelare. Så når vi SM-guldet.

Känner trycket av att leda RIK

I fjol slutade Redbergslid på en blygsam åttonde plats och knep den sista kvalplatsen. I kvartsfinalen ställdes man mot tuffast tänkbara motstånd – Kristianstad.

Det blev ett uttåg efter förlust med 1–3 i matcher.

Kan du känna en press från supportrar eller styrelse?

– Vi är absolut inte nöjda med en kvartsfinal, men vi måste sluta snacka om att vinna guld. Det är ett tryck att vara i RIK och alla har åsikter om någonting. Jag förstår att man vill åt guldet, det är inte så att vi i föreningen inte vill det.

Vad är målsättningen med säsongen?

– Jag är alltid överoptimistisk. Men vi gillar utmaningar och jag tycker att vi har ett bra lag i år. Kan vi bara bli jämnare kan det bli bättre än i fjol.

Redbergslid IK

Tränare:

Jasmin Zuta

 

Nyförvärv:

Adam Krantz (Eskilstuna Guif), Eric Forsell Schefvert (Ystads IF), Joakim Danling (uppflyttad)

 

Förluster:

Tobias Thulin (SC Magdeburg, Tyskland), Daniel Wester (Kungälvs HK), Hayder Al-khafadji (Torslanda HK), Emil Hodzic (Kärra HF), Jonatan Wenell (klubb ej klar), David Milosavljevic (klubb ej klar).

 

Placering i fjol:

8:a i grundserien. Åkte ut mot Kristianstad i kvartsfinalen.