Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hade ingen matlust – jag gick ner sju-åtta kilo”

Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Albrechtson efter Sävehofs SM-guld 2019.
Foto: BILDBYRÅN
Sebastian Karlsson och William Bogojevic deppar efter en match mellan Sävehof och Kristianstad i våras.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Coronan sopade bort både slutspel och Partille Cup.

Och precis när den oväntade semestern börjat konstaterades att Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson, 61, åkt på covid-19.

Men nu laddar både ”Abbe” och Sävehof för att om en månad återigen börja försvara SM-titlarna – från 2019.

– Efter chocken med corona i mars och april ser det lite bättre ut än vad vi hade fruktat, säger Albrechtson om klubbens ekonomi.

29 juni, samma dag som Partille Cup skulle haft sin invigning, skrev Stefan Albrechtson en sommarhälsning på Sävehofs hemsida till alla i och runt klubben.

Han konstaterade där att corona förändrat allt från mars och framåt.

Då hade han ingen aning om att han fyra dagar senare rent personligt skulle drabbas av viruset som fortfarande håller världen i sitt våld.

– När det inte blev något Partille Cup stod jag plötsligt inför fyra veckors semester, vilket jag inte är van vid. Men efter en dags ledigt blev jag sjuk, säger Stefan Albrechtson.

”Hade ingen matlust”

Han fick feber och blev extremt trött och via topsning konstaterades covid-19.

– Jag hade ingen matlust och gick ner sju-åtta kilo. Och så sov jag väldigt mycket, tio–tolv timmar om dygnet, berättar han.

Två veckors sjuktillvaro i ensamhet följdes av ytterligare en veckas karantän innan han kunde slippa ut och hinna njuta av avslutningen på semestern.

– Nu är jag på gång på riktigt igen, säger Sävehofs-bossen.

Men effekterna av coronan, som drabbat Sävehof precis som landets övriga elitklubbar, upptar en stor del av arbetstiden.

Större stöd än väntat

Det gäller att hitta pengar som ersättning för de uteblivna intäkterna från det uteblivna slutspelet, världens största ungdomsturnering Partille Cup och den kommande seriestarten (förmodligen) utan publik.

– Vi har ett större stöd från våra sponsorer än vad vi vågat hoppas på. Det känns gott att vi har så många partners som är lojala och vill fortsätta stödja oss, säger Albrechtson.

Hur stort är sponsortappet?

– Jämfört med förra året är det kanske tio procent, men då har vi ändå några veckor kvar att jobba fram till premiären, svarar klubbdirektören.

I så fall räcker inte pengarna

När Partille Cup ställdes in var alla inställda på en stor ekonomisk smäll. Den lindrades dock av krispengarna från regeringen som kom idrotten till del.

– De fyra till fyra och en halv miljoner kronor vi fick gick till att täcka våra fasta kostnader för personal och annat. Den stora förlusten på sikt handlar om att vi inte fick in det överskott som vi brukar använda i föreningen, säger Stefan Albrechtson.

Och även det uteblivna SM-slutspelet kompenserades.

– Men skulle vi få en säsong till utan slutspel och Partille Cup blir det något helt annat. Då räcker det inte att vi i dag har ett eget kapital på åtta-tio miljoner, får vi inte in pengar måste vi gå till banken, säger han.

Ungdomarna är viktigast

Sävehof är världens största handbollsklubb och är sedan 2019 regerande mästare både på dam- och herrsidan.

Finns det någon risk att den stora ungdomsverksamheten får betala för att hålla A-lagen starka?

– Nej. Vi har i vår värdegrund att inget får stå över våra 1500 tjejer och killar och 250 ledare. All verksamhet lutar på vårt ungdomsarbete, svarar han.

12 september har herrarna seriepremiär borta mot Hallby. Fem dagar senare drar damerna i gång med hemmamatch mot Heid.

Båda lagen är regerande mästare eftersom årets slutspel ställdes in.

Hoppas på 33 procent publik

Den stora frågan är om det blir någon publik i höst.

– Vi hoppas att vi får publik till våra matcher, men är inte lika ekonomiskt beroende av de intäkterna som de stora fotbolls- och ishockeyklubbarna. Vi drar in ungefär en och en halv miljoner kronor på publiken. Men får vi inte de pengarna behöver vi hitta dem någon annanstans, säger Stefan Albrechtson.

– Vi jobbar som att vi kan få en viss publik redan till premiären, förhoppningen är att vi redan i september kan få in kanske 33 procent, det vill säga att publiken sitter på var tredje stol. Men vi är ju inte ensamma. Jag tror att vi först måste se hur det går för fotbollen, som är en utesport med stora ytor. Får de inte spela med publik tror jag det blir svårt även för oss.