Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gulldén: ”Det är inte nummer ett längre”

Isabelle Gulldén.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Gulldén är tillbaka i landslaget.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Melissa Petrén och Isabelle Gulldén.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS BJURÖ / TT NYHETSBYRÅN

Hon har ”inte mer ont än vanligt” och kommer till EM både hungrig och i bra form.

Sveriges fixstjärna Isabelle Gulldén, 31, berättar för GT om sommarens bröllop, lockdown-livet i Frankrike, framtidsplanerna och sömnproblemen. 

– Tidigare kunde jag sova tio timmar. Handbollen har alltid varit nummer ett, men nu är det inte så längre, säger hon. 

Bella Gulldén syftar förstås på sonen Lias som snart är 1,5 år.

– Kärleken som man kan få från sitt barn är det underbaraste som finns, men nu vägrar han att sova på nätterna, haha. Klart att man blir trött och att det är lite jobbigt. Livet är annorlunda nu på många sätt, säger hon. 

EM i Danmark drar i gång den 3 december, men på grund av rådande restriktioner får maken Linus Persson stanna hemma i Sverige med Lias och följa turneringen via tv. 

– Varje sekund jag är borta är förlorad tid med Lias. I början var det svårt att hitta balansen, men nu ser jag mer handbollen som ett jobb och försöker ändå njuta när jag är i väg. Det har hjälpt, säger Bella Gulldén, som har en annorlunda höst bakom sig i Brest i Frankrike. 

– Hanbollen har varit bra, vi har bara förlorat en match och inte haft några positiva (covid-19-) fall i vår trupp. Men det har varit lockdown de senaste två månaderna. Vi har fått vara ute en timme om dagen max en kilometer från hemmet. Svårt med en unge då, det har varit väldigt jobbigt att inte kunna röra sig fritt. 

Vad har ni gjort under den timmen? 

– Man har tagit med sig en boll ut och även gått i skogen. Bara en pinne är ju rolig för honom. Men det är lite hemskt när han står och drar i gallret till lekplatsen och inte får gå in för att det är stängt. 

Bella Gulldén med sonen Lias, snart 1,5 år.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Fick tillbaka motivationen

Familjen har ett sommarhus på Västkusten och tillbringade mycket tid i Sverige från maj och framåt. Hon berättar att hon tog det lugnare med försäsongsträningen än vanligt. 

– Jag kunde köra i min egen takt. Man hatar ju coronan, men det positiva är att man kan komma i bra form. Jag tränade inte lika seriöst, men i stället fick jag tillbaka motivationen. Samtidigt som jag njöt av sommaren och inte hade så många måsten började jag sakna handbollen. 

Paret Gulldén/Persson skulle egentligen ha gift sig sommaren 2019, men graviditeten kom emellan. Men ett år senare blev bröllopet äntligen av inför 40-talet gäster på Hällsnäs i Mölnlycke utanför Göteborg. 

– Vi hyrde hela stället och tog självklart hänsyn till restriktionerna. Visst, det blev kanske inte som vi hade planerat från första början, men det var jätteunderbart ändå.

Isabelle Gulldén under tisdagens träning med landslaget i Trollhättan.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

 Lossnat senaste månaden

Det har tagit längre tid än hon kanske trodde, men Bella Gulldén kommer till EM i bra fysisk form. Den senaste månaden har det lossnat. 

– Det är först nu jag känner att jag börjar komma tillbaka till mig själv igen. Snabbhet, explosivitet och allt ska hänga ihop. Det har varit mycket att tänka på, men nu känns kroppen bra och det är riktigt kul. Sedan har man ju alltid ont någonstans, men inte mer än vanligt, haha. 

Målsättningen i EM? 

– Vi har inte pratat om det ännu, men vi ska vidare från första gruppspelet hoppas jag. Många lag har skador på viktiga spelare och det känns ganska ovisst. Ryssland ser starka ut, samma med Spanien. Det kommer att bli tufft, men vi är i alla fall favoriter mot Tjeckien i den första matchen. 

Du är det stora affischnamnet i den svenska truppen. Hur ser du på det? 

– Jag har inte haft en tanke på det faktiskt, men jag vill prestera bättre än senast. Jag har alltid haft en viktig roll och kan jag komma upp i samma nivå som tidigare så kommer jag att ha en stor roll nu också. 

Tidigare har Bella Gulldén aviserat att det är dags att flytta hem för gott, men nu har hon tänkt om.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Ska vara kvar utomlands”

Kontraktet med Brest Bretagne löper ut efter vårsäsongen. 

Tidigare har Bella Gulldén aviserat att det då är dags att flytta hem för gott, men nu har hon tänkt om. 

– Vi ska vara kvar utomlands och är öppna för allt egentligen. Vi får se vad som blir bäst. 

Hon vill alltså fortsätta spela på så hög nivå som möjligt ett tag till och hymlar heller inte om att pengarna är viktiga. 

– Så är det. Anledningen är de två sakerna du nämner. Sedan är det klart att man saknar Sverige, jag har varit borta i snart tio år, och att ha ett normalt liv där man kan planera helgerna. Men det här är ändå en kort period i livet och man får njuta av det sista. När man väl flyttar hem blir det väl ett nio-till-fem-jobb, haha. 

TV: Gulldén öppnar upp om viktproblemen