Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glädjebeskedet: Nu blir Sand historisk

Loui Sand.
Foto: PRIVAT
Loui Sand.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Loui Sand, 28, har gjort comeback på handbollsplanen.

Nu har den före detta landslagsstjärnan även fått klartecken för att spela tävlingsmatcher för herrlag.

Säsongen 2021/22 blir det spel med Kärra i allsvenskan.

– De har accepterat, respekterat och stöttat mig under den här resan, säger Sand som därmed skriver historia.

Loui Sand avslutade karriären 2019 efter att ha spelat i landslaget och Kärra HF, Önnereds HK, IK Sävehof, Brest Bretagne och Fleury Loiret.

Den 28-åriga handbollsstjärnan har sedan dess genomgått en utredning för könsdysfori och genomgår en könskorrigering.

Nu blir Sand historisk efter att ha fått tillstånd för att få spela tävlingsmatcher för det allsvenska herrlaget Kärra HF – som första spelare någonsin efter att ha genomgått en könskorrigering.

Svenska handbollförbundet har utfärdat ett nytt matchtillstånd.

– Inom Svenska handbollförbundet arbetar vi i enlighet med den gemensamma värdegrunden inom svensk idrott och svensk handboll. Vi arbetar för inkludering och allas rätt att vara med och därmed också för att motverka alla former av diskriminering, beslutet var självklart, förklarar Svenska handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp till förbundets hemsida.

Loui Sand i samband med en träning med Kärra.
Foto: PRIVAT

”Största utmaningen någonsin”

Skatteverket har godkänt bytet av det juridiska könet och i och med det uppfyller Loui Sand det som enligt handbollförbundets krävs för att spela herrhandboll.

– När jag påbörjade den här processen trodde jag aldrig att jag någonsin skulle spela handboll igen, men längtan efter att få spela och tillhöra ett lag igen var så enormt stor och jag är så glad för att jag får den här möjligheten. Jag kämpar ständigt med min psykiska ohälsa och min könsdysfori och detta är en stor hjälp för mig att må bättre emellanåt, säger Loui Sand och fortsätter:

– Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin som gör detta i handboll och jag hoppas att andra transkillar känner att vi ska inkluderas. För mig har det alltid varit självklart att alla ska ha rätt att spela handboll, men det är en enorm lättnad att jag äntligen får vara med i rätt lag. Detta är den största utmaningen jag någonsin gjort sportsligt.

Loui Sand (till höger) under sin tid i landslaget. Här tillsammans med kompisen Jamina Roberts 2018.
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN

”Stöttat mig under den här resan”

Loui Sand, som har gjort sju mästerskap och sammanlagt 105 matcher för landslaget, passar samtidigt på att tacka Kärra HF.

– Jag är oerhört tacksam för allt min moderklubb Kärra HF gjort och gör. De har accepterat, respekterat och stöttat mig under den här resan och verkligen fått mig att känna mig välkommen och dom vill ha med mig. Jag mer än längtar efter att få dra på mig matchtröjan igen och hoppas ni kommer och kollar och stöttar transmänniskors rättigheter.

I en intervju med GT nyligen berättade Sand om utmaningarna med att spela och träna med ett herrlag:

– Jag kämpar jättemycket för att vara så bra som möjligt. Ibland går det åt helvete, men i det stora hela har det ändå gått framåt tycker jag. Till en början hade jag problem bara med att passa bollen, jag fick ont i axeln direkt. Bollarna för herrar väger ju mycket mer än vad en damboll gör. Det känns på sätt och vis som jag har börjat med handboll från grunden igen. Det är en otrolig, otrolig utmaning på alla sätt.

Ur arkivet: ”Jag blir glad för varje mejl jag läser”

Loui Sand tilldelades Expressens specialpris på Eldsjälsgalan.