Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flickvännens stöd: ”Jag kunde inte vara stoltare”

Loui Sand och Emma Berglund. Foto: THOMAS BLOMQVIST
Foto: THOMAS BLOMQVIST
Foto: THOMAS BLOMQVIST
Loui Sand i landslagströjan. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

I veckan kliver han upp på scenen på Eldsjälsgalan.

Efter beslutet att avsluta sin handbollskarriär - och berätta om den pågående könskorrigeringen - hyllas Loui Sand, 26, nu för sitt mod. 

– Louis resa är så imponerande. Jag kunde inte ha varit stoltare, säger flickvännen Emma Berglund. 

– Jag kommer leva och kämpa för alla människors lika värde tills jag dör, säger Loui Sand som tilldelas specialpriset på Eldsjälsgalan. 

Loui Sand möter upp i föräldrahemmet på Hisingen i Göteborg. Vid sin sida har han flickvännen Emma Berglund, mamma Eva och pappa Lars. 

Det har gått två månader sedan beskedet. Då Loui Sand meddelade att handbollskarriären var över.

I podcasten Utkast berättade han sedan om beslutet, och anledningen:

”Jag har mått otroligt dåligt den senaste tiden, jag har vetat vad det beror på. Jag är född i fel kropp”, sa Loui Sand. 

I dag är kontraktet med den franska klubben Fleury brutet. Och landslagsspelet, där Loui Sand nått över 100 landskamper, med EM-bronset 2014 som en av de största höjdpunkterna, är avslutat. 

Vilken del idrotten kommer att ha för Loui Sand framöver är i nuläget oklart. 

– Givetvis vill jag jobba med idrott på ett eller annat sätt, men jag har mycket att fundera över. Jag försöker att inte stressa eller ha ångest, jag är trött på att ha det. Nu blickar jag verkligen bara framåt och vill må bra och se vad livet har att erbjuda. 

Loui Sand har flyttat hem från Frankrike, men bor delvis kvar i landet då flickvännen Emma Berglund är fotbollsproffs i Paris Saint-Germain. 

– För tillfället pendlar jag fram och tillbaka mellan Göteborg och Paris. Just nu är det viktigaste att bara må bra och vara med familj och vänner. Jag försöker landa i allt detta, från att inte ha pratat med någon om detta till att alla vet om min livssituation. Det är helt underbart, men ibland också en konstig känsla, väldigt ovant. Det är viktigt för mig att kunna vara med vänner och familj så mycket jag kan nu, dels för egen skull och för deras. Jag vill kunna ha en dialog med dem dagligen för att alla ska kunna må så bra som möjligt. 

Prisas på Eldsjälsgalan

Nästa vecka gör Loui Sand ett gästspel i Stockholm. Då kommer han att bli den första att ta emot Eldsjälsgalans nyinrättade Specialpris. 

Stipendiet tilldelas Loui för hans engagemang för jämställdhet och orättvisor. 

– Detta pris är nog det finaste jag kan få, enligt mig själv.  

– Jag känner mig så hedrad över att få ta emot priset. Jag kommer leva och kämpa för alla människors lika värde tills jag dör, som många andra gör i vardagen, säger Loui Sand. 

I motiveringen till priset står det bland annat att Loui Sand är ”En medmänniska - som alltid tagit kampen - mot dem som finner mening i att få utlopp för rasistiska och extremistiska åsikter.”

Något som alltid varit en självklarhet för Loui, som menar att han stått upp och står upp för orättvisor delvis på grund av det starka stöd han fått genom livet. 

– Ibland känner jag nästan att det blir komiskt allting, att vara mörkhyad, adopterad och född i fel kropp. Det blir kaka på kaka, men det är inte mig själv jag skyddar.  

– Jag har aldrig suttit i sjön. Jag har alltid fått stöd under tiden jag har gått igenom svåra saker, och jag har alltid haft fina människor runtomkring mig. Jag är lyckligt lottad. Men det finns andra människor som inte har det så här, som kämpar varje dag med sig själva och allt runtomkring. Det är dessa människor som är extra viktiga för mig. 

 

LÄS MER: Så hanterar idrottsrörelsen elitsatsande transpersoner  

 

I motiveringen står det även: ”Trots massor av personliga påhopp har han med styrka kämpat vidare. Samtidigt har han gått en inre match med sig själv, där han har sökt sin egen identitet.”

Hur har din ”osäkerhet” kring din identitet påverkat dig? 

– Jag har orkat stå upp för saker på grund av mina vänner och min familj som stöttar mig i allt, ordagrant. Det peppar mig till att vara den jag är på alla sätt och fortsätta utnyttja min roll i samhället som offentlig person och kriga för dessa värderingar. Värderingar som jag har, men som de flesta i Sverige har. Så det är inget konstigt, men det syns lite mer när jag uttalar mig om till exempel rasism.

”Mitt självhat har minskat”

Loui Sand dricker juice. Han sitter bredvid Emma, med föräldrarna mitt emot sig. Stödet från familjen är stort. 

– De har accepterat det till 200 procent, de säger att det viktigaste är att jag mår bra.

När Loui adopterades av sina föräldrar fick han namnet Louise. I dag har hon blivit han, och föräldrarna hjälps åt att korrigera varandra när det blir fel. 

Loui är medveten om att det kommer att ta tid innan familj och vänner har ställt om och vant sig. 

– De kämpar med pronomen dagligen, men vi är väldigt öppna och det kommer vara en tuff tid för dem också. Förändring kan vara jobbigt emellanåt, det är mänskligt. 

Som en del i könskorrigeringen har Loui Sand genomfört en mastektomi, vilket innebär att man gör bröstkorgen platt. Efter operationen har Loui känt att hans självbild börjat förändras. 

– Mitt ständiga självhat har minskat, bara den här operationen har gjort mycket för mig. Det är så mycket lättare att leva i min vardag nu. 

Hur mår du i dag?

– Oerhört mycket bättre, det går inte att jämföra. Men det kommer gå upp och ner ändå, det är en lång process. Mitt liv kommer vändas upp och ner på emellanåt tror jag eftersom utredningen kommer att vara en tuff process att gå igenom, men det är det värt för äntligen har jag påbörjat min resa och ska få leva i den kropp jag alltid velat vara i. Jag behöver inte leva i en hemlighet längre. 

Ny föreläsning: ”Mitt liv äger ingen”

Med handbollskarriären bakom sig kommer Loui Sand att starta en ny satsning framöver. Han kommer att fortsätta belysa ojämställdhet och orättvisa. Och har under en tid tillbaka förberett en föreläsning. 

– Jag brinner för detta. Föreläsningen kommer att heta: Mitt liv äger ingen. Det kommer handla om: rasismen, att vara mörk i Sverige, att komma ut som homosexuell även om jag inte var det, och att vara född i fel kropp. Jag ser detta som en utmaning och det ska bli sjukt roligt, jag vill kunna avdramatisera det hemska emellanåt. För det är så jag har försökt att leva i de svåra stunderna i mitt liv. 

Emma Berglund och Loui Sand träffades för första gången i samband med OS i Rio 2016. 

När Emma i dag ser tillbaka på Louis resa är det med stolthet i blicken.

– Louis resa är så imponerande. Från att inte vilja prata om det öppet, inte berätta för någon till att ta steget och vara sann mot sig själv och sin omgivning. Det visar på stort mod. Jag kunde inte ha varit stoltare. 

Priset på Eldsjälsgalan är ett bevis på Louis styrka, och sociala engagemang. Hur skulle du vilja beskriva honom som person?

– Loui har en väldigt stark karaktär och det tog inte lång tid att inse det i början när vi lärde känna varandra. Han har en tydlig bild av vad han tycker är rätt och fel, och har aldrig under tiden vi känt varandra varit rädd för att ta ställning i frågor som han tycker är viktiga. Jag kommer vara så stolt över honom när han går upp på scenen och tar emot specialpriset på Eldsjälsgalan. 

Loui Sand om flickvännen: ”Visste redan på något sätt”

Loui Sand omfamnar Emma. De ler mot varandra. Den senaste tiden har gjort dem starkare tillsammans. 

– För Emma var det ingen chock, hon visste redan på något sätt. Hon har också ställt upp oerhört mycket på alla sätt. Det är jag så tacksam över, säger Loui. 

Stödet från omgivningen betyder mycket.

– Responsen jag har fått och som fortsätter, jag hade aldrig förväntat mig detta någonsin, säger Loui och vänder sig direkt till de som hört av sig:

 – Ni är helt underbara. Ni hjälper mig i min vardag och i mitt liv. Jag kommer aldrig med ord kunna tacka er. Jag hade velat krama varenda en av er. 

Vilka tips vill du ge andra personer som befinner sig i en liknande situation?

– Börja våga prata med någon, det är omöjligt att gå och bära på detta själv. Jag kan bara prata utifrån mig själv.

– Många som är i samma situation som mig har skrivit till mig och berättat att de fortfarande lever i en hemlighet, jag försöker svara så många jag kan.

– Jag ser och hör er. Få inte ångest för att jag inte svarar, det ni skriver får ingen någonsin reda på. 

Tacktalet är förberett

När Loui Sand kliver upp på scenen på Berns i Stockholm på torsdag för att ta emot Eldsjälsgalans specialpris finns flickvännen Emma Berglund och vännen och handbollsspelaren Jamina Roberts på plats. 

Och det finns ett tacktal förberett. 

– Men det kommer säkert gå åt skogen, säger Loui och skrattar. 

– Jag kommer nog strunta i den lappen och så får det bli som det blir. Det kommer säkert börja med att jag bryter ihop och inte får ur mig ett ord och så slutar det bara med ett tack.

 

Eldsjälsgalans Specialpris

På torsdag den 14:e mars arrangeras Årets Eldsjälsgala på Berns i Stockholm. 

I år har Folkspel, tillsammans med Expressen, beslutat att dela ut ett Specialpris för att lyfta en person, förening eller organisation som står upp för ett bättre och mer inkluderande samhälle – en person eller förening som öppet har försvarat grundläggande värderingar som jämställdhet och alla människors lika värde oavsett ursprung, religion, kön eller sexuell läggning.

Eldsjälsgalans nyinrättade Specialpris, tilldelas Loui Sand för hans engagemang att aktivt argumenterat för jämställdhet och orättvisor. 

Priset är ett stipendium på 50 000 kronor, och kommer att delas ut av Folkspels vd Hans Sahlin och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson under Eldsjälsgalan.