Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fast för doping – nu bryter han tystnaden

Richard Hanisch.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: VIKTOR LJUNGSTRÖM / BILDBYRÅN

Avstängd i två år för doping.

Nu bryter Richard Hanisch, 31, tystnaden och uttalar sig för första gången om domen.

– Det känns som en surrealistisk värld för mig nu – man blir jävligt tom när ens liv sopas under mattan på en, säger handbollsstjärnan till GT.

Den 24 april fastnade Richard Hanisch i ett dopingtest. IFK Skövde-spelaren testade positivt för metylhexanamin efter SM-semifinalen mot IFK Kristianstad.

– Det var väldigt ledsamt. Det är en tuff situation, men självklart tar vi avstånd från allt fusk och doping. Vi blev lika chockade och frustrerade som Richard själv, sa Skövdes sportchef Ulf Nyström till GT i juni.

Medlet, som även går under benämningen DMAA, är tillåtet att använda vid träning – men inte vid match. Hanisch har sagt att han misstänker att han fått i sig preparatet genom ett kosttillskott.

Både hans A- och B-prov var positivt.

Bröt kontraktet med Hanisch

IFK Skövde valde för en vecka sedan att bryta kontraktet med 31-åringen och tidigare den här veckan kom domen: Hanisch stängs av i två år.

Avstängningen gäller från den 18 juni 2021 till och med den 17 juni 2023. Beslutet från dopingnämnden går att överklaga till Riksidrottsnämnden fram till den 27 september.

Nu talar Richard Hanisch själv ut om domen.

– Det är ingen jätterolig sits man hamnat i. Jag har tid på mig att skicka in en överklagan till den 27 september, jag har kontaktat jurister som kan hjälpa mig. Men om det inte finns någon anledning att överklaga, om det ändå är helt kört, är det ingen mening att lämna in något, säger han.

Vet du nu hur du fick i dig det? 

– Jag tog ju en ”PWO”, en ”pre workout”, inför semifinal tre, det är det enda jag kan komma på utöver min alldagliga kost. Jag sökte igenom hela innehållsförteckningen och inget poppade upp på Wadas lista över otillåtna substanser. Då är det inget fuffens i det här, tänkte jag och tog det, då måste det vara okej om det inte finns på Wadas lista.

Hanisch har stängts av i två år.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Hanisch: ”Surrealistisk värld”

Richard Hanisch säger att avstängningen vänder upp och ner på hans livssituation och att det aldrig var hans intention att dopa sig.

– Även om jag vill vinna till varje pris finns det en gräns, jag skulle aldrig använda doping. Det känns som en surrealistisk värld för mig nu, men jag får jobba vidare, säger han och fortsätter:

– Man blir jävligt tom när ens liv sopas under mattan på en, det är klart att det kommer att ta tid att hantera det. Det är jobbigt att titta på matcher och inte kunna bidra, klart man inte mår bra.

Vad händer nu?

– Just nu har jag ett jobb på en fabrik här i Skövde och tjejen också fast jobb. Vi tar inga förhastade beslut och river upp något direkt, mycket ska ordnas om man ska flytta. Vi sitter ganska lugnt i båten ändå, det är en jävligt dum och tråkig sits, men det är skönt att ha ett jobb. 

Hanisch är 31 år och säger om framtiden som handbollsspelare: 

– Här och nu är tanken att jag ska komma tillbaka och spela, men hur det känns om två år kan jag inte svara på nu. Jag får ju inte träna under organiserade former på någon sorts nivå, man tränar helt själv.

Hanisch under sin tid i IFK Kristianstad.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Hanisch i IFK Skövde-tröjan.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Har spelat för flera klubbar

Skövde-sportchefen Ulf Nyström tycker att domen är ologisk.

– Att han skulle få en avstängning var väl väntat, men att den skulle bli så lång som 24 månader kan man väl inte säga var väntat. Framförallt med tanke på att substansen är okej i träningssammanhang men inte i tävlingssammanhang. På fredagen kan det alltså vara helt okej och på lördagen ska det bestraffas med 24 månaders avstängning, det kan jag tycka är lite hårt, sa han till P4 Skaraborg i går.

Richard Hanisch kommer från Eskilstuna och har HK Eskil som moderklubb. 

Han har spelat för flera svenska klubbar, däribland Redbergslid, Hammarby, IFK Kristianstad (som han vann två SM-guld med) och IFK Skövde. Mellan 2014 och 2015 spelade han för Hamburg i tyska Bundesliga.

Hanisch berättar att han har fått stöd från omgivningen.

– Jag har fått jättefint stöd från tränare och spelare, vänner och familj. De som känner mig vet att jag inte har gjort detta med mening. Det har inte funnits i min värld att ta något otillåtet prestationshöjande medel, säger han.

Detta är metylhexanamin

■ DMAA är en substans med det kemiska namnet metylhexanamin. Den utvinns ur pelargoner och är vanligt förekommande bland kroppsbyggare. Strukturellt är substansen lik amfetamin.


■ På 1970-talet såldes den mot nästäppa eftersom DMAA drar ihop blodkärlen. Ämnet återinfördes på marknaden 2006 och riskerar att ge påtagliga biverkningar.


■ Metylhexanamin klassas som en hälsofarlig vara av Folkhälsomyndigheten och kan medföra bland annat ökad puls, förhöjt blodtryck och darrningar och har gjort att flera personer behövt sjukhusvård.


■ Ofta finns metylhexanamin i produktens innehållsdeklaration, men den skrivs med andra namn som geranium, 1,3-dimetylamylamin eller pentylamin. Enligt Antidoping Sverige används det 18 olika namn på substansen metylhexanamin i kosttillskottsindustrin, vilket gör det svårt att jämföra innehållsdeklarationen med dopinglistan.


■ Substansen är förbjuden att använda i samband med tävling.

https://twitter.com/RichardHanisch/status/1438801682993979393?s=20