Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expertens förklaring till svenska succén

Sverige är i semifinal i handbolls-VM.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Johanna Ahlm under sin tid i landslaget 2016.
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Sverige har överraskat alla och är i semifinal i handbolls-VM.

Enligt tv-experten Johanna Ahlm, 33, finns det flera förklaringar till succén.

– Sett till vilka spelare Sverige har så har Glenn Solberg verkligen träffat rätt, säger hon.

Landslaget jublar efter segern i VM-kvartsfinalen mot Qatar.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Lucas Chrintz jublar i kvartsfinalen mot Qatar.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har sensationellt tagit sig till sin första VM-semifinal i handboll på tio år.

Trots svåra förutsättningar inför turneringen i Egypten har den nye förbundskaptenen Glenn Solberg lyckats få ihop ett minst sagt slagkraftigt lag som nu slåss om medaljer. Blågult slog Qatar klart (35–23) i onsdagens kvartsfinal och nu väntar stormakten Frankrike i fredagens semi.

– Det är 65/35 rent procentuellt. Frankrike är favoriter men det som talar för oss är att vi gör vår grej som vi har gjort under hela turneringen. Får vi vår grej att stämma vill inget lag spela mot oss, säger Sveriges målvakt Andreas Palicka.

För Johanna Ahlm, den tidigare landslagsstjärnan som sadlat om och blivit expert i Viasats sändningar, har det svenska landslagets resa i mästerskapet varit överraskande på många sätt.

– Det anmärkningsvärda är att de fortfarande är obesegrade, det tål att påpekas. När Sverige tog silver i EM för några år sedan förlorade de tre matcher (mot Island, Frankrike och Norge) på vägen till final – nu har de inte förlorat en enda. Okej att de har fått en bra väg till semifinalen sett till motstånd, vilket man så klart ska ha med sig, men jag tycker att de har gjort det fantastiskt bra.

Hur imponerande är det med tanke på förutsättningarna?

– De tränade bara ihop i några dagar inför VM och det är klart att träning är en stor del inför ett mästerskap. Men när man inte har kunnat träna så mycket ihop så har man kunnat lägga tiden på mycket annat, som att prata med varandra, fokusera på själva lagbyggandet och rollerna. Spelet och kombinationerna kanske blir lite sekundära – och det tycker jag också att vi ser på planen. Det taktiska är en del, men det är inte det som har vunnit matcherna för Sverige. Alla, från spelare 20 till spelare ett, har gjort det man har förväntat sig av dem och lite till.

Johanna Ahlm är expert under VM-sändningarna i handboll.
Foto: KARL NORDLUND / NENT GROUP
Johanna Ahlm.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Det har varit fläckfritt”

Hur ser du på Glenn Solbergs roll i framgångarna?

– Hade Sverige misslyckats så hade han fått stå i spetsen och ta smällen, så är det som tränare, men nu när det har gått så bra som det har gjort så ska han ha väldigt mycket kredd. Det har funnits de som har tvivlat och undrat om han är rätt man för jobbet – men än så länge har hans arbete varit fläckfritt. Han har fått ihop en trupp och satt ett spel som verkligen passar de spelare han har att tillgå.

Vad tycker du är den största förklaringen till att det har gått så bra som det har gjort hittills?

– Att man har gjort det ganska enkelt för sig. Man har fokuserat på att springa mycket och det tror jag har varit en nyckel. I stället för att tänka i übertaktiska termer så har man fokuserat mycket på sig själva och vad man kan göra enkelt. Det hade kunnat gå åt båda håll, men sett till spelarna man har känns det som att Solberg verkligen har träffat rätt. 

– Hade han (Solberg) haft fem Jim Gottfridsson att gå runt med på nio meter så hade han kunnat lägga upp det annorlunda, men nu har han en Jim Gottfridsson och några powerspelare som bara ska släppa på handbromsen och köra. Därför är det helt rätt att låta dem göra det.

Jim Gottfridsson och Hampus Wanne är två av nyckelspelarna i Sverige.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.
Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / POOL / EPA / TT

Tror på svensk medalj

Har ni märkt av ett ökat intresse för handbolls-VM i takt med att Sverige gått så bra?

– Ja, att Sverige går bra gör så klart mycket – men även att andra matcher är roliga. Som Egypten–Danmark häromdagen (Danmark vann efter ett straffavgörande som lär gå till historien) – det är inte ofta man får uppleva den typen av matcher. Det känns som att alla inte bara kollar på Sveriges matcher, och på ett sätt kommer det här mästerskapet ganska rätt i tiden – folk har inte så mycket annat att göra nu.

Hur ser du på Sveriges chanser mot Frankrike?

– Jag har hela tiden känt att någon gång tar det väl slut, men nu har de vunnit de två senaste matcherna med 12-14 mål (35–23 mot Qatar och 34–20 mot det ryska förbundslaget). Frankrike har stundtals presterat bättre än många trodde, men tvingades till förlängning mot Ungern som jag skulle bedöma är ganska likvärdiga Sverige. Frankrike är favoriter, helt klart, men jag skulle inte säga att Sverige är chanslösa.

Slutligen: Tar Sverige medalj?

– Det är klart! Tre av fyra lag kommer att ta medalj, så det måste helt klart vara målet nu. Samtidigt skulle jag absolut inte säga att en fjärdeplats skulle vara något misslyckande. Det är snarare oerhört bra gjort. Men jag tror faktiskt att Sverige har stora chanser nu. Danmark har inte sett jättebra ut och Frankrike har inte sett jättebra ut, utan det är väl egentligen Spanien som har vuxit mest och får ses som favoriter till guldet.

VM-semifinalen mellan Sverige och Frankrike börjar klockan 17.30 under fredagen.

Sveriges fyra VM-guld i handboll

1999: 25–24 mot Ryssland

1990: 27–23 mot Sovjetunionen

1958: 22–12 mot Tjeckoslovakien

1954: 17–14 mot Tyskland