Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var inte långt ifrån tankarna om att sluta…”

Gzim Salihi, högernian i Sävehof.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Sävehof vann söndagens match mot Lugi och Gzim Salihi gjorde sju mål.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Gzim Salihi siktar på en SM-final.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Sävehofs högernia Gzim Salihi, 23, har haft två säsonger bestående av hjärnskakningar och en fotskada. Det är en tid han själv beskriver som mörk och tråkig.

Men nu är han ute på handbollsplanen igen i slutspelet – och är minst sagt revanschsugen. 

– Det är klart att man vill visa vad man går för och hjälpa laget, säger Gzim Salihi. 

Sävehofs högernia Gzim Salihi har haft en del otur under de två senaste säsongerna, där han har dragits med hjärnskakningar och en fotskada. Men nu är han tillbaka på handbollsplanen igen och är revanschsugen efter att ha missat viktig speltid. 

– Det är klart att man vill visa vad man går för och hjälpa laget efter att ha missat en säsong på en fotskada, säger Gzim Salihi. 

I söndags vann Sävehof över Lugi med 34–22 – och Gzim Salihi levererade minst sagt under matchens gång och fick in hela sju mål.

– Det känns skönt att vara tillbaka och göra det man tycker om, och hjälpa laget med det. Handboll betyder väldigt mycket faktiskt och det har varit en pojkdröm: att få spela handboll och kunna försörja sig på det. 

Vinsten innebär också att Sävehof nu leder med 2-0 i matcher. På fredag väntar den tredje, och kanske avgörande, semifinalen på hemmaplan i Partille Arena.

– Det känns väldigt coolt och roligt. Vi har haft som mål att ta oss till SM-final, eller det har varit mitt mål i alla fall. Jag är väldigt laddad inför matchen, det skulle vara skönt att vinna serien med 3-0. 

I söndagens match satte Gzim Salihi hela sju mål.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Gzim Salihi var nöjd efter söndagens match mot Lugi.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

”Den tiden var lite mörk”

Det var den 12 november 2019 som Gzim Salihi fick den första smällen mot huvudet som resulterade i en hjärnskakning – nästa fick han redan den 26 november. Senare kom en tredje och då beslutade klubbens läkare och sjukgymnast att vila var den rätta behandlingen för högernian.

– Den tiden var lite mörk och jag fick bara ligga i ett mörkt rum och ta det lugnt. Jag hade mest huvudvärk och lite yrsel under den tiden. 

Efter en tids vila var han tillbaka igen ute på handbollsplanen och var redo för en comeback under försäsongen. Något som denna gång också blev kortvarig.

– De tre månaderna jag tränade då kändes väldigt bra och jag kom in i ett flow, både fysiskt och psykiskt. Men sedan stukade jag foten rejält på en träning i somras och det var väldigt tufft och jobbigt att skada sig igen.

Gzim Salihi på läktaren.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Skulle inte vika ner mig”

Det blev återigen mindre handbollsträning och mer träning i gymmet för Salihi efter fotskadan. Många tankar cirkulerade i hans huvud – men han vägrade att ge upp handbollsdrömmen. 

– Det var inte långt ifrån de tankarna om att sluta men samtidigt visste jag att jag kunde ta mig igenom den här fotskadan. Jag tänkte att jag inte skulle vika ner mig för en sådan liten grej, det var det enda jag tänkte på, och att försöka vara positiv. 

I september, i början av säsongen, var han tillbaka återigen men kanske något för tidigt. Foten hade inte läkt ordentligt än och han hann bara spela sex matcher innan den blev stukad. Högernian ställdes inför ytterligare rehabiliteringsträning och fick sitta vid sidan av planen.

– Jag har försökt hänga med på träningarna ändå och lyssnat, kollat hur vi har spelat och så där. Jag har försökt vara med lite rent taktiskt också. 

I februari 2021 började han träna handboll igen på riktigt – men det har inte varit en enkel resa tillbaka efter skadorna.

– Jag hade det väldigt tufft på träningarna, just med att komma in i tajming, sätta skotten och så, men i dag känns det bra. Det är så klart att det känns någon gång ibland men det är inte alls lika farligt som det var i höstas. 

Upplever du själv att handbollsspelet är tuffare i dag?

– Det har blivit mycket tuffare, också regelmässigt, men den här säsongen har det varit mycket bättre. De har stängt av några efter vårdslösa attacker mot spelare men jag tror det är en bit kvar för sporten, att få bort allt sånt helt.