Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är oprofessionellt – det där gör man inte”

Hanna Fogelström och Sabina Jacobsen under EM 2014. Foto: BILDBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

PARTILLE. I det nya arbetsrummet ligger några guldhjälmar här och där.

En helt naturlig del av inredningen i rummet där Hanna Fogelström, 27, som manager för Sävehofs framgångsrika damer förbereder säsongen.

Tre dragna korsband i samma knä tvingade alltför tidigt bort henne från planen.

Men tro inte att det är en bitter före detta handbollsspelare som numera har ansvaret för Sävehofs fortsatta guldjakt.

– Nej, nej. Jag har varit ledsen, men inte bitter. Jag är inte sådan, säger hon och förstärker påståendet med ett stort leende.

Hanna Fogelström och Nathalie Hagman i handbolls-EM 2014. Foto: BILDBYRÅN

Något officiellt besked har aldrig kommit.

Hanna Fogelström – som bland meriterna har sex SM-guld, EM-brons och OS-spel – har aldrig ställt sig upp och tackat för sig.

Förmodligen blir det aldrig så heller. 

– Folk har förstått mellan raderna att det inte blir något mer spel, säger hon.

Det tog lång tid att förlika sig med tanken på att karriären tog slut när korsbandet gick för tredje gången i april förra året, när Hanna precis hade skrivit på ett kontrakt för att byta franska Toulon mot tre år i danska Viborg.

När förstod du själv att det var över?

– I samma ögonblick som jag förstod att jag hade dragit korsbandet för tredje gången. Första gången (i början av 2015) var jag bara inställd på att komma tillbaka så snart som möjligt, andra gången (i slutet av samma år) tvivlade jag heller aldrig. Men tredje gången sa jag direkt efteråt att jag aldrig kommer att spela handboll mer. 

Det blev återigen en hel del rehabträning. Men nu är den över.

– Jag är färdig för ett normalt liv. Jag kan träna, men inte helt som tidigare. Jag kan inte springa åtta kilometer, får kanske nöja mig med tre för att det inte ska göra ont. Och det är tungt att inte kunna vara så aktiv som jag är van vid. Jag hade gärna lattjat lite fotboll eller som på en möhippa i våras då det var sådan där bumperboll med uppblåsta dräkter. Då är det jobbigt att inte kunna vara med, säger hon.

Men tjejen som levt med handboll sedan hon var ungefär nio år har upptäckt en ny sport.

– Jag har letat efter vad som ska bli min nya grej och nu har jag hittat den. Jag har anmält mig till beachvolley. Det är inte så mycket rörelser i sidled, mest upp och ner och fram och tillbaka. Och det är i en grupp med bara en träning i veckan, säger hon.

”Jag orkade inte gå dit”

För det är handbollen som tar det mesta av hennes tid. Den handboll som var så tung att följa under stora delar av den förra säsongen.

– Jag älskar att se på handboll. Jag har alltid sett så mycket jag har kunnat. Men jag har tappat det lite i och med skadorna. Efter den sista var det jobbigt. Förra säsongen såg jag alla våra dammatcher, men bara två av herrarnas. Jag orkade inte gå dit, säger hon.

Men det ska bli fler den kommande säsongen?

– Ja, absolut, svarar Hanna och spricker upp i ett nytt leende.

Utanför arbetsrummet inne på Sävehofs kansli i Partille Arena ser hon ryggen på en man, som också har nya arbetsuppgifter. 

Dansken Rasmus Overby, 29, har flyttats upp från Sävehofs akademi till att efterträda Henrik Signell som tränare för de regerande svenska mästarna.

Overby är inte bara handbollstränare, han är också sambo med spelaren Johanna Ahlm och far till deras förstfödde, Theodor.

Ser du något problem där?

– Nej. Jag är trygg i den situationen. Jag är rak och ärlig när jag behöver vara det. Är det jobb är det jobb, är det privat är det privat. Vi har pratat igenom det, Rasmus och Johanna har också gjort det. Jag ser det som en positiv grej. Vi ska lyfta med det. Vi vågar ha högt i tak, visar att vi kan säga ifrån till varandra på olika sätt och det kan smitta av sig på andra, svarar hon.

”Ska prata mer om det än om kön”

Men om Johanna gjort en kass träning inför en match. Och sen ska dom prata om vem som ska göra maten när dom kommer hem...

– Dom kommer att hitta en bra balans. Sen kan det bli en kommentar hit eller dit, folk kommer givetvis att titta på det. Jag tror inte att det blir ett problem i laget, kanske i media eller hos dom på läktaren. Men jag har väldigt stor tilltro till Rasmus. När vi satte upp kriterierna för den nye tränaren uppfyllde Rasmus dom och han fanns redan i klubben som tränare för damjuniorerna, svarar Hanna Fogelström.

– Det finns ju många som är par privat och jobbar ihop. Det är bara det att här handlar det om handboll som visas på tv ibland.

Hanna Fogelström är som manager i en stor svensk klubb ovanlig, det är inte så många kvinnor som har en sådan roll.

– Jag är feminist på det sättet att jag tycker att det ska vara lika. Men samtidigt tycker jag det är viktigast att rekrytera för kompetensen. Jag tycker vi ska prata mer om det än om kön. Jag är trygg i min roll, jag har den kompetensen som behövs för att göra det. Men det är klart att det är jättebra om jag kan uppmuntra andra kvinnor att ta det steget, säger hon.

I många klubbar på olika nivåer kan det vara svårt att få kvinnor att inse att dom kan och därför ska ta för sig.

– Jag tror att jag har fått mitt självförtroende från elithandbollsspelet. Det finns folk som alltid kritiserar en – även om jag själv är min störste kritiker – och man blir van vid att folk uttalar sig i tv eller andra medier om man gjort en bra match eller inte. Hela min elitkarriär har jag blivit bedömd och bedömt mig själv, kanske för hårt ibland. Det tror jag är en styrka att ta med sig i arbetslivet oavsett om det är inom idrotten eller någon annanstans.

Het potatis i Danmark

En stor förändring på senare år är att handbollstjejer som fått barn kommit tillbaka och fortsatt spela. Sävehof har bidragit med Ida Odén, som lagt av nu, Johanna Ahlm och Elin Hallagård.

Mammorna som tillsammans blev svenska mästare med Sävehof i våras. Från vänster: Elin Hallagård med Stina, Johanna Ahlm med Theodor och Ida Odén med Arvid. Foto: HENRIK JANSSON

– Det har även funnits andra som har visat vägen. I Danmark har det pratats mycket om det i media. Det har varit ett stort samtalsämne från klubbarnas sida. Hur tjejer, som är i fertil ålder, tänker på det här med att skaffa barn. Att spelare kan väljas bort av den anledningen har varit en riktigt het potatis i Danmark. Dom har skrivit tvåårskontrakt och så har spelare varit gravida efter tre månader, säger Hanna Fogelström. 

– Visst är det tråkigt om man lagt ett pussel och så blir någon gravid. Men det är ju så livet är. Synd för laget just då, men då är det bara att kämpa vidare och hitta andra lösningar. Och förhoppningsvis är dom bättre när dom kommer tillbaka. Som Ida Odén, om hon inte blivit gravid hade hon kanske lagt av. Men hon fick tillbaka suget och ville vara med igen.

Kommer du som manager i Sävehof att ställa frågan om eventuella planer på barn till någon?

– Nej, det är oprofessionellt. Det gör man inte. 

Har du fått fråga själv?

– Nej, jag drog korsbandet när jag var 25 år så där, jag kom nog aldrig dit, säger hon med ett skratt.

”Har inga problem att säga ifrån”

Samtalet återvänder ständigt till korsbandet, som gått sönder tre gånger.

Skadan ledde bland annat till att Hanna Fogelström fick mycket beröm som expert i tv i stället för att springa på planen vid handbolls-VM förra hösten.

Kommer det att bli mer tv?

– Det var en punktinsats och nödlösning där och då som blev väldigt bra. Det var väl någon dold talang jag hade. Jag hoppas att det inte bara var ett tillfälligt besök. Jag hade gärna gjort det igen, säger hon.

Har du fått frågan?

– Nej. Det var hos Discovery och nu har Viasat de kommande mästerskapen. Det gör inget om dom hör av sig, för jag tyckte att det var roligt. Men det ska i så fall kunna kombineras med vardagsjobbet, säger hon.

Var det inte svårt att såga eller hylla tjejer som du känner?

– Nej, det är lite som med Rasmus och Johanna. Jag har inga problem att säga ifrån. Jag pratade bara utifrån deras handbollskompetens, det var inte någon fråga om ”hur är hon som person”. Jag kan ju inte säga att en spelare är bra bara för att jag är kompis med henne. Det viktiga är att vara konstruktiv i sin kritik, säger Hanna. 

– Men det är klart att det var lättare när det gick bra för Sverige. Om det gått dåligt och frågan kommit upp om Signell skulle fortsätta som förbundskapten eller inte hade varit svårare att prata om. För tjejerna och ledarna i laget tror jag inte det är ett problem, säger Hanna Fogelström.

Återerövrade SM-guldet

Men just nu handlar jobbet bara om att vara ansvarig för damerna i Sävehof, världens största handbollsklubb.

Medan herrarna haft det motigt de senaste åren och står kvar på fem SM-guld (det senaste 2012) hade damerna ett hack i guldsviten förra året, men tog i våras tillbaka platsen på handbollstronen. 13 guld sammanlagt, varav elva de senaste 13 åren.

Guldet återerövrades i finalen mot Höör i våras. Nu ska guldet försvaras och dessutom står spel i Champions League för dörren.

Hur ser det ut inför säsongen?

– Det är spännande, jag är förväntansfull. Vi har en bra grupp som trivs med varandra. Vi har en ny tränare med en lite ny spelidé som vi testar nu, framförallt är försvarsarbetet annorlunda. Det kan ta lite tid, det är alltid lite tufft i början när man ska köra något nytt. Och så ska det varvas med Champions League, där vi hamnat i en riktigt bra grupp med Rostov, Köpenhamn och Brest med Bella Gulldén.

Om du jämför med din egen tid i överlägsna Sävehof, hur är det i dag?

– Vi hade en stenhård konkurrens, där alla hela tiden ville spela mer. Vi ställde krav på varandra hela tiden. Det gav en hög lägstanivå. Lite av det tycker jag syns alltmer hos tjejerna i dagens lag. De kommer att ha sjukt höga ambitioner, de kommer inte att ge sig i någon match, svarar hon.

Blir det guld?

– Folk frågar mig hur det känns i nya rollen, undrar om målsättningen. Och det är klart, blir det inte SM-guld har jag väl misslyckats. För det har ju klubben tagit de flesta andra åren. Men om vi förlorar ska det bero på att andra lag varit bättre. Vi ska inte vara besvikna på vår egen insats, slår Hanna Fogelström fast.

Hanna Fogelström

Ålder: 27, född 8 november 1990.

Yrke: Handbollsmanager, före detta handbollsspelare.

Moderklubb: Sävehof.

Seniorklubbar under karriären: Sävehof –2014, Toulon (Frankrike) 2014–2017.

Tyngsta meriter: Sex SM-guld med Sävehof, EM-brons 2014, VM-spel 2011, OS 2012.

Landskamper: 68.

Aktuell: Ansvarig för Sävehofs damlag, som på torsdag har seriepremiär borta mot Kristianstad.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!