Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är lite äckligt, man är inte beredd på det”

Drygt en vecka efter stroken har Magnus Wislander, 55, redan varit tillbaka på jobbet och i handbollshallen.
Magnus Wislander.Foto: HANNA BRUNLÖF
Foto: HANNA BRUNLÖF
Wislander med Bengt Johansson och Staffan OlssonFoto: BILDBYRÅN
Wislander vid Redbergslids tränarbänk.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Vad hade hänt om han inte hade glömt matlådan i köket? 

Drygt en vecka efter stroken har Magnus Wislander, 55, redan varit tillbaka på jobbet och i handbollshallen. 

– Mina medarbetare trodde inte det var sant när jag dök upp. Jag har haft en väldig, väldig tur, säger han. 

Magnus Wislander tar emot hemma i villan på Hisingen i Göteborg. Fortfarande solbränd efter en tv-inspelning på Cypern för ett par veckor sedan och nära till skratt i vanlig ordning. 

Förutom en vänsterhand som inte riktigt fungerar som den ska finns det inte ett enda synligt tecken på att en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna förra måndagen plötsligt föll ihop och fick åka ambulans till sjukhuset. 

– Det största problemet som jag märker, förutom att jag inte kan krama en snus, haha, är att man blir väldigt trött. Inom fyra väggar är det okej, men kommer jag ut i naturen blir det mycket intryck och då blir det lite simmigt. Jag tycker att jag är vrålpigg och mår jättebra och kan göra allting, men det är ändå något som inte är helt hundra när det gäller intryck, det är den jobbiga biten. Man kallar det hjärntrötthet. Min dotter (Therese, 29) säger att det är så hon mår ibland på grund av många hjärnskakningar. Det är lite äckligt, man är inte beredd på det. 

”Kommer störta i betonggolvet”

Han berättar att han mådde hur bra som helst, det fanns inga tecken på att något var på gång. På lördagen körde han folkrace, på måndagen gick han till jobbet som produktionschef på Postnord precis som vanligt. 

Arbetsdagen var lugn och han sa hej då till sina kolleger när han kom på att han glömt kvar matlådan i köket. 

– En promenad på 50 meter över golvet. Då kände jag att det började simma för ögonen och att någonting hände i kroppen. Jag tänkte: ”Jag kommer att störta i betonggolvet”. På något sätt lyckades jag sansa mig och började gå ner på ett knä. Då gick det som en elstöt genom hela kroppen. Jag rullade runt och blev liggande och skakade. Folk kom springande. De ringde efter ambulans och de ringde min fru som hann komma dit innan vi åkte till Sahlgrenska sjukhuset. 

Magnus Wislander och GT:s reporter Markus Wulcan.Foto: HANNA BRUNLÖF

När Magnus Wislander låg där på golvet visste han i princip vad som hänt. Han kunde inte prata ordentligt och inte röra på sin vänstersida. Panikkänslor och tankar på framtiden och allt han älskar att göra i livet som han kanske inte skulle kunna göra längre. 

– Det var väl den hemskaste tanken, framför allt oron att inte kunna ta hand om sig själv, det man förknippar en stroke med. Min bild var att man mer eller mindre inte kan ta hand om sig själv och att man får problem framöver. Framtiden passerade revy. 

Får inte hålla på med kampsport 

Efter 40-50 minuter var han inne på röntgen och hade fått propplösande medel. Han berömmer akutsjukvården och dagen efter flyttades han till Östra sjukhuset och i fredags fick han komma hem. 

Vet läkarna orsaken till stroken? 

– Vi tror vi vet vad det beror på, men det är läkarvetenskap som jag har svårt att gå in på nu. De kanske har hittat det, men jag ska på vidare utredning och kontroller. 

Vad har du fått för förhållningsorder? 

– Egentligen inga alls. ”Gör det du vill och orkar”, men jag får inte hålla på med kampsport, haha, och det är på grund av medicinen som jag äter. 

– Jag var så jäkla pigg när jag låg på Östra och bestämde mig för att ta en promenad med Camilla (hustrun). Vi gick med stolta steg från sjukhuset, men efter 150 meter var jag tvungen att hålla i henne. Det blev för mycket intryck och vi fick sätta oss ner, det är som sagt den biten som är mest påverkad. 

Magnus Wislander är inte killen som gillar att ligga hemma och plöja tv-serier. Förutom jobbet ägnar han mycket tid åt att vara assisterande tränare i Redbergslid och han spelar bland annat fotboll, åker längdskidor och kör folkrace. 

Målsättningen är att inom kort kunna fortsätta livet som förut, men att det får ta den tid det tar. 

– Tanken är att jag får bestämma lite själv hur jag hanterar allt. Det är väl också en anpassningsbit att hitta rätt i själva vardagen och vad jag orkar och hur mycket jag kan ta tag i. Men så här långt har allt fungerat som det borde göra. 

Hälsningar från hela världen 

På köksbordet står det ett gäng blommor, på bänken bakom en bättre flaska whisky han fått i present. Folk från Brasilien, Japan och Tyskland, för att nämna några länder, har hört av sig. 

– Jag har fått en sådan vrålstöttning. I går var jag på jobbet och hälsade på och man känner en otrolig uppskattning. Jag förstår den oron de kände när de såg mig ligga där på golvet. Det berör mycket och jag berör folk också. 

– Jag har verkligen försökt påtala för alla att jag mår bra, men folk var väldigt försiktiga och trodde inte det var sant när jag dök upp så här på jobbet. Det var ju inte den Magnus som åkte ambulans förra måndagen. De har ju sett ett snett ansikte och kroppsdelar som hänger framför sig och det har jag full förståelse för. Jag har haft en väldig, väldig tur. 

Kan din idrottsbakgrund ha hjälpt dig? 

– Det var kanske därför jag råkade ut för det, haha. Nä, det är självklart bara positivt att man är relativt vältränad för att vara 55 år. Alla mina värden är perfekta och vänsterhanden blir bättre för varje dag. Förut droppade den, nu kan jag använda den lite i alla fall. Ingen vågar säga om jag blir helt återställd, de är lite försiktiga där, men det ser bra ut. Allt har gått framåt otroligt mycket. 

Ett besök i handbollshallen har han också hunnit med och där var han lika engagerad som vanligt. 

– Jag var där och hälsade på killarna, men blev lika förbannad på deras uppträdande som innan, att de inte står rätt och inte jobbar rätt. Jag satt där och blev både irriterad, förbannad och glad, haha. Då känner man att det tar rätt styggt på krafterna, inte så att jag faller ihop, men det är inte helt hundra heller. Det är en miljö som kostar mycket kraft utan att man tänker på det. Jag får se hur mycket jag orkar ta mig dit, men jag ska givetvis tillbaka. Det finns inget som kan ta skada, inga restriktioner, allt handlar som sagt bara om hur mycket jag orkar med. 

”Hade kunnat bli värre”

Stroke är en av våra folksjukdomar och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. För att hjälpa andra har Magnus Wislander valt att berätta om vad han varit med om. 

– Nu går det tyvärr inte så bra för alla människor som råkar ut för det, men har man lite flyt och är på rätt plats kan det nog bli ganska bra. De säger att någon i Sverige drabbas var tjugonde minut och det är fruktansvärt mycket.  

Foto: HANNA BRUNLÖF

Han har funderat på vad som hade kunnat hända om han inte hade glömt den där matlådan. 

– Antingen hade jag suttit i bilen eller så hade jag ramlat ihop utanför jobbet och då hade jag kunnat ligga där ett tag innan någon kom. Då hade det kunnat bli ännu värre. Ser man någon som ramlar ihop och visar tecken på stroke ska man ringa efter en ambulans direkt. Det kan vara guld värt om folk handlar på rätt sätt.

Omvärderar du livet nu? 

– Nej, jag tror inte det. Jag har alltid egentligen bara sett framåt och gjort saker jag tycker är roliga och det står jag fast vid. Jag tror inte jag har ändrat min personlighet på något sätt, men man kanske är mer ”up to date”. Saker man planerar att göra efter pensionen kanske man ska försöka göra i morgon i stället. Även om inte läkarna tror att stroken är stressrelaterad har jag kanske haft för mycket att göra, men jag tycker ju att allt jag gör är roligt.

– Däremot tycker jag inte att det är roligt att åka och handla så i dag skickade jag grabben (Daniel, 23) i stället, haha. 

Symptomen du bör hålla koll på:

Sex vanliga symptom att ha koll på – då ska du larma 112.

Symptom vid stroke

Vid en stroke slutar plötsligt flera funktioner i kroppen att fungera som de ska. Symtomen beror på vilken del av hjärnan som är skadad, men det är vanligt att... 

få domningar eller förlamningar i ansiktet, armarna och benen, oftast i ena kroppshalvan.

få svårt att tala och förstå.

bli förvirrad.

få synstörningar på ena ögat eller båda ögonen.

bli yr och få svindel.

få försämrad balans och få svårt att gå.

få kraftig huvudvärk utan tydlig orsak.
Källa: 1177.se

Fakta om stroke

Stroke är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och därför krävs omedelbar vård på sjukhus.

 

De flesta som får en stroke är över 65 år, men även yngre kan få det. Risken för stroke ökar om du till exempel har högt blodtryck, förmaksflimmer, höga blodfetter, diabetes eller om du röker. Stroke kallas ibland också slaganfall.

 

Om det förekommer stroke i släkten, hos biologiska föräldrar eller syskon, har du själv en ökad risk för att få en stroke. En del av riskökningen beror på att till exempel högt blodtryck och höga blodfetter kan vara ärftligt.

 

Det är vanligt att ha kvar besvär efter en stroke, men det varierar från person till person. Med hjälp av vård och rehabilitering kan många bli bättre eller hitta nya sätt att göra saker på. 

 

Källa: 1177.se