Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blodiga uppmaningen: ”Hoppas fler ställer upp”

Herrlagets tränare Michael Apelgren tog plats på britsen.
Foto: Tommy Holl/TT
Laura Jensens tur att bli testad för att kunna bli blodgivare.
Foto: Tommy Holl / TT
Herrlagets högernia Gzim Salihi och damlagets målvakt Sofie Börjesson är med på Sävehofs blodgivningskampanj.
Foto: Tommy Holl / TT
Michael Apelgren.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Det råder blodbrist i Sverige.

Då har Sävehof beslutat att försöka dra sitt strå till stacken.

I går var dam- och herrlagens spelare och ledare och förberedde sig för att kunna ge blod.

– Ett bra initiativ från föreningen. Jag hoppas att vi kan få fler i Göteborg och hela Sverige att ställa upp, säger Nina Koppang i damlaget.

Pandemin har fört med sig många saker, bland annat har blodgivningen minskat. Behovet av blod på sjukhusen har dock inte minskat.

Hos Sävehof har snacket gått ett tag om att det kan vara läge att göra en insats. 

”Förstått hur viktigt det är”

Och på måndagskvällen blev det allvar av planerna på att ge blod. Dam- och herrlagen gick tillsammans till Blodmobilen som hade öppet lite extra för handbollslagen.

– Vi har från klubben haft en del aktiviteter tillsammans med Ronald McDonald och barnsjukvården och har bland annat förstått hur viktigt det är att det kommer in mer blod. Det saknas inte minst blodgivare bland yngre, säger Anette Tingets, ansvarig för Sävehofs samhällsengagemang.

– Vi jobbar med sociala hållbarhetsdelar och funderade på om vi kan göra något för att öka blodgivningen. Initiativet kom från spelarna till det vi gör nu.

”Min mamma är blodgivare”

På måndagskvällen testades dam- och herrspelarna och deras ledare för att se om de kan bli blodgivare. Det finns redan några som är blodgivare, de gav i stället blod när de besökte Blodmobilen.

– Vi fick informationen alldeles före landslagsuppehållet om hur det skulle gå till. Det känns självklart att vi ska göra det, det är kul om vi kan vara med och påverka och göra skillnad, säger Nina Koppang.

– Min mamma är blodgivare och vi har pratat om det, men har aldrig kommit till skott.

Världens största handbollsklubb

Eftersom det handlar om högpresterande elitidrottare finns det en speciell planering som måste till. För dagen efter att man har gett blod ska det helst inte tränas, vilket ju spelarna i Sävehof gör nästan varje dag förutom när det är match.

– Därför får det tajmas när det blir ett längre uppehåll, säger Anette Tingets.

Förhoppningarna är stora på att detta är början på något långsiktigt.

– Vi är världens största handbollsklubb med 1500 medlemmar. När våra A-lag nu ska börja hoppas vi att det kan påverka föräldrar, supportrar och många andra i och runt klubben att också ställa upp. Har vi tur hakar även andra föreningar på, säger Anette Tingets.

– Det bästa hade ju varit om så många som möjligt tar till sig budskapet. Förhoppningsvis kan vi inspirera andra att komma i gång, säger Nina Koppang.