Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blir pressade att spela i bikini: ”Är så pinsamt”

De internationella reglerna är specifika kring hur kvinnor ska klä sig när de spelar beachhandboll.
Foto: IAN WALTON FOR OIS / BILDBYRÅN
Foto: IAN WALTON FOR OIS / BILDBYRÅN
Så ska de kvinnliga spelarna klä sig.
Foto: SKÄRMDUMP FRÅN IHF
Så ska de manliga spelarna klä sig.
Foto: SKÄRMDUMP FRÅN IHF

Bikinikravet i beachhandboll fortsätter att väcka ilska bland utövarna.

När Norge ville protestera under EM hotades landslaget först med höga böter – och sedan diskvalificering.

– Det är så pinsamt och hopplöst, säger Kåre Geir Lio, ordförande för det norska handbollsförbundet.

Det svenska landslaget i beachhandboll.
Foto: Privat

Männen får spela i linne och shorts – kvinnorna måste ha bikini.

Så ser reglerna för hur beachandbollsspelare ska klä sig när de tävlar i internationella sammanhang ut.

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa urringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, står det i regelverket i dag.

GT har tidigare berättat om reaktionerna kravet har väckt i Sverige.

– De har i flera år sagt att det ska ändras men inget händer. Det är verkligen helt sjukt. Det känns lite så där att hoppa runt och slänga sig och tänka på att täcka sig för att vi har små kläder. Att springa runt i trosor i sanden och behöva dra ut dem hela tiden... det är någon snubbe som bestämt det här, sa den svenska landslagsspelaren Lina Barksten, 28, i våras om regelverket.

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa urringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, står det i regelverket i dag.
Foto: IAN WALTON FOR OIS / BILDBYRÅN

Hotades med diskvalificering

Det norska handbollsförbundet har länge kämpat för att få till en förändring av reglerna och det norska laget ville demonstrera mot bikinitvånget under EM.

Därför skickade de in en ansökan om att spela i lårlånga tights. 

Eftersom det strider mot reglerna om storleken på trosorna skulle Norge bötfällas – böter som det norska förbundet var redo att betala.

Men inför den första matchen fick de plötsligt veta att straffen blivit hårdare.

– Först fick vi veta att vi fick 500 kronor i böter per person och match, vilket totalt skulle vara 50 000 kronor. Vi sa okej till det. Sedan hotades vi med ränta per match och mer ospecifika straff. Strax före matchen fick vi veta att vi kommer att diskvalificeras om vi spelar med den klädseln, så då tvingades vi spela med trosor. Vi vågade inte ta risken, säger lagkaptenen Katinka Haltvik, 29, till NRK.

Hon utvecklar:

– EM är viktigt för oss med tanke på kommande matcher. Vi ska kvalificera oss för ett VM. När vi kände oss hotade att bli diskade vågade vi inte fortsätta.

Kåre Geir Lio är ordförande för det norska handbollsförbundet.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

”Det är bara sorgligt”

Kåre Geir Lio, som är ordförande för det norska handbollsförbundet, är besviken på hur protesten hanterats av det europeiska handbollsförbundet (EHF).

– Det är så pinsamt och hopplöst. Helt ”godnatt”. Vi betalar gärna böterna om det var vad det handlade om. Här har laget vårt fulla stöd, säger han till NRK.

Han säger att man har fått med sig både Sverige, Danmark och och Frankrike på att skicka ett brev till EHF och återigen försöka få till en ändring av regelverket.

EHF:s talesperson säger till NRK att en kommission kommer att titta på förslaget – men Kåre Geir Lio tror inte att det kommer att hända något.

– Vi har kontaktat dem och arbetat för detta under flera år. Vi har tagit upp det vid kongressen och vi har fått löfte om att det här ska ordnas upp. Ändå händer ingenting. Det är bara sorgligt för damerna att behöva ta itu med detta, säger han uppgivet.