Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag blev besviken – men min form var inte på topp”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

KUNGÄLV. Vägen tillbaka efter graviditeten var lång och hon petades i EM senast. 

Något Johanna Bundsen, 30, i dag är glad över.

– Jag fick möjlighet att träna upp mig i stället och det har gett mig mer, säger målvakten, som får tuff konkurrens i OS. 

Uddevallatjejen fick barn i mars 2020. 

– Man vet ju aldrig hur kroppen påverkas och jag är oerhört glad att jag kan spela handboll på den här nivån igen. Mitt handbollssug är större än någonsin, det är fantastiskt kul att spela just nu. Jag tror bara att graviditeten har gjort gott för mig, säger Johanna Bundsen, som till vardags tillhör den danska klubben Köpenhamn. 

Hösten 2020 var tung och plats i Tomas Axnérs EM-trupp i vintras fick hon inte. 

– Man blev så klart besviken, men jag kände själv att min form inte var på topp. I stället fick jag tid att bygga upp min fysik och våren har varit mycket bättre. Jag fick ju ingen riktig försäsong förra året eftersom jag fick barn i mars och inte kunde träna så hårt, så jag fick en försäsong till i december som gjorde mig gott. 

”Det är tuff konkurrens”

För första gången i ett mästerskap får Johanna Bundsen klara sig utan målvaktskollegan Filippa Idéhn. 

I stället får hon kampera ihop med Jessica Ryde, 27. 

– Det är tuff konkurrens, men det behöver man för att själv utvecklas. Jag och Ryde har gjort många läger ihop och jag känner henne väl. Det känns tryggt att ha henne vid min sida. Visst, det är klart att det är lite annorlunda, men vi får bygga vidare på det vi har. 

När Sverige kliver in i OS-bubblan i Tokyo är mycket ovisst. Ett olympiskt spel med ett stort antal idrottsutövare på samma plats är alltid speciellt, men med coronarestriktioner vet Johanna Bundsen och kompani inte riktigt vad som väntar. 

”Man behöver lite egentid”

– OS-byn i Rio för fem år sedan var ju väldigt stor och det blir säkert samma nu, men bubblan blir nog ännu mer kompakt. Vi får se vad som händer, vi får vara förberedda på det mesta. 

Hur gör man för att undvika tristess? 

 Vi tar med oss många spel och så gäller det att ha en bra kommunikation med sin rumskamrat. Om man behöver lite egentid och kanske få en halvtimme för sig själv på hotellrummet så får den andra gå en promenad eller något. Man ska göra det som är bäst för en själv så att man inte försvinner in i alla andra, det måste man vara öppen och ärlig med, säger Johanna Bundsen.