Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har misshandlat min egen kropp”

Isabelle Gulldén berättar om kampen mot vikthetsen.Foto: MAJA SUSLIN / TT
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Isabelle Gulldén, 28, är en av världens bästa handbollsspelare.

Men hennes självkänsla har inte alltid varit lika stark som den är i dag.

Nu berättar landslagsstjärnan om vikthetsen som plågat henne under många år.

”I många år har jag fightats med min kropp, misshandlat den och inte tyckt om den alls”‚ skriver hon i ett blogginlägg.

Isabelle GulldénFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Isabelle Gulldén har bestämt sig för att vara öppen med det som är tabu för många. I en intervju med GT nyligen berättade hon om de viktproblem som hon har kämpat med i långa perioder av sitt liv.

– Om jag inte hade fått professionell hjälp hade jag nog inte klarat det, sa hon bland annat.

Nu skriver den svenska handbollsspelaren, ansedd som en av världens absolut bästa, ett öppenhjärtigt blogginlägg på samma tema på företaget Newbodys webbplats.  Gulldén berättar där att problemen började när hon var ung och killarna i hennes parallellklass sa att hon var för tjock. Allt eskalerade sedan när hon hela tiden möttes av bilder på smala modeller.

”Modeller på catwalken där hålet mellan låren är lika stort som Tingstadstunneln. Ja då var kanske inte mina skav på innerlåren av shortsen efter man sprungit så himla roligt. Ja ni fattar vad jag menar, som 14-åring så väcker detta en del negativa tankar. Detta gjorde att jag under perioder googlade mig fram till olika dieter och köpte tidningar för att se vilken diet de förespråkade denna gången. Allt detta utan en tanke på att jag faktiskt satsade på att bli en elitidrottare och att det kräver lite andra kostvanor. Jag rasade i vikt men gick såklart upp det igen. Det var inget som var hållbart för mig då jag är beroende av energi för att klara dagen och alla träningar”, skriver Gulldén.

Isabelle Gulldén jublar efter ett mål i EM 2010.Foto: TROND REIDAR TEIGEN / SCANPIX

LÄS MER: Isabelle Gulldén om viktproblemen

”Jag satt nästan och grät”

När Bella Gulldén var 24 år kom hon i kontakt med dietisten Stefan på Sveriges olympiska kommitté. Han gav handbollsstjärnan ett nytt kostprogram och gjorde mätningar på hennes kropp.

”Jag åt som ett djur dagen innan för att jag skulle ju på ’diet’, vilket för mig betydde att inte äta något. När jag möter Stefan dagen efter och får programmet så får jag en chock. Jag skulle äta så mycket och jag skulle äta 5 gånger om dagen. Inne på tredje dagen så satt jag nästan och grät för jag hade så mycket kvar på tallriken och jag var så mätt”, skriver Gulldén i sitt inlägg.

”Jag lever ett hälsosamt liv och jag njuter av det.”Foto: JAN WIRIDEN

LÄS MER: Här är Gulldéns nya klubb

”Jag lever ett hälsosamt liv”

Handbollsstjärnan fortsätter:

”Blev jag pinnsmal efter detta? Nej såklart inte. Men det var heller inte det som var meningen. Var jag nöjd med resultatet? Ja! Jag skulle ju bli en bättre handbollsspelare och jag har hela tiden levt på att jag är en fysisk spelare vilket gör att jag inte kan väga för lite för då försvinner mina kvalitéer. Jag kommer aldrig bli en size-0 men det är helt okej och det är jag även glad för. Jag lever ett hälsosamt liv och jag njuter av det. Min kropp nu är den bästa för mitt handbollsspelande och det är ju upp till var och en att känna efter när man mår och är som bäst.”

Isabelle Gulldén skriver att hon önskar att hon i åldrarna 7-18 hade vetat det hon vet i dag för att hon då hade varit en ”lyckligare människa och inte behövt lägga så mycket tid och kraft på sin vikt”.

Isabelle Gulldén

Ålder: 28 år.

Längd: 179 centimeter.

Position: Mittnia.

Karriär: Sävehof –2011, Viborg 2011–2015, CSM Bukarest 2015–2018, Brest Bretagne 2018–.

Mästerskap: OS 2008, 2012 och 2016. VM 2009, 2011, 2015 och 2017. EM 2008, 2010, 2012, 2014 och 2016.

Meriter: Silver i EM 2008 och brons i EM 2014. Champions League-segrare med Bukarest 2016.

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp med ätstörningar