Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar planen – från sjuksängen: ”Vi ses”

Här är fler av dagens sport-toppnyheter.
Nora Mörk.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN
Foto: BEN CURTIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Nora Mörk, 28, har ställt in siktet.

Efter att ha genomgått sin nionde (!) operation väntar nu lång rehabilitering för den norska handbollsstjärnan.

Men från sjuksängen avslöjar Mörk sitt mål:

”Vi ses i Tokyo”, skriver hon på Instagram och syftar på OS nästa sommar.

28-åriga Nora Mörk, en av världens absolut bästa handbollsspelare, gjorde i förra helgen sin första match för den rumänska storklubben CSM Bukarest efter övergången från ungerska Györ.

Men redan i debuten var olyckan framme för den skadeförföljda norskan. Mörk tog sig för knät och fick ledas av planen i mötet med SCM Valcea i den rumänska supercupen. 

Efter att ha undersökts av specialister stod det klart att Mörk slitit av korsbandet i knät – därmed tvingas hon till operation och blir borta länge.

– Detta är en ny tuff dag. Korsbandet i mitt vänstra knä har rykt. Jag mår inte bra just nu, men jag kommer tillbaka, sa Nora Mörk i ett pressmeddelande i förra veckan.

Beskedet innebär att Nora Mörk går en kamp mot klockan för att hinna bli spelklar till OS.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Allt har gått enligt plan”

För den norska handbollsstjärnan innebär det att hon definitivt missar VM, som avgörs i Japan i slutet av november och början av december, och att risken är överhängande att hon även missar OS i Tokyo, som avgörs i slutet av juli och början av augusti nästa år.

– Det är bekräftat att främre korsbandet i vänstra knät är avslitet. Det kommer att ta uppskattningsvis 9-12 månader innan hon är tillbaka på handbollsplanen igen, sa landslagsläkaren Anne Froholdt.

Nora Mörk har genomgått en rad knäoperationer i karriären. Nyligen var hon borta i tolv månader, från februari förra året till mars i år, efter en svår knäskada.

Operationen i Oslo i fredags var hennes nionde (!) i ordningen.

– Nora har nu opererats. Främre korsband och menisk har lagats och allt har gått enligt plan, säger Anne Frohold till det norska handbollsförbundets hemsida.

OS – en kamp mot klockan

Från sjukhuset hälsade Nora Mörk fast besluten:

”Operationen är gjord. Jag antar att det är nionde gången gillt. Vi ses i Tokyo”, skrev Mörk på Instagram.

28-åringen verkar alltså inte ha några planer på att ge upp OS-drömmen.

Men med OS mindre än elva månader bort är frågan om det överhuvudtaget är möjligt att ta sig tillbaka till världshandbollen till dess.

– Tumregeln är att du kan ta dig tillbaka till vridningsidrotter efter nio månader, men vi säger att det tar ett år innan du känner dig helt OK igen, säger Lars Engebregtsen, en av Norges främsta experter på knäskador, till Dagbladet.

– Det finns idrottsutövare som är väldigt speciella. Aksel Lund Svindal (alpint) är ett exempel. De har något speciellt i sig som gör att de tränar tre gånger så mycket som vanliga människor och kommer tillbaka snabbare. Mörk har mycket erfarenhet och jag skulle vilja säga att hon har en bra chans.

https://www.instagram.com/p/B1zDBNnC8wa/?utm_source=ig_embed