Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

14:e SM-guldet efter jättedrama

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Sävehof är svenska mästare igen. 

Efter en dramatisk tredje finalmatch i Eriksdalshallen som avgjordes i förlängning besegrades till slut Skuru med 27-26.

Det här var det 14:e SM-guldet för Partille-laget. 

– Det är helt underbart att vi lyckas vinna, säger vänstersexan Olivia Mellegård. 

1993, 2000, 2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018. Och nu 2019. 

Med 13 stycken SM-guld i ryggen gick Sävehof in till den tredje SM-finalen mot Skuru med 2-0 i matcher. Och visst skulle det även bli ett 14:e guld för Partille-laget. 

Det var hemmalaget Skuru som började matchen bäst. Vänstersexan Elin Hansson tittfintade och gjorde 1-0 och Skuru hade även ledningen med 2-0 innan Sävehof gjorde sitt första mål i matchen. 

Med Elin Hallagård i spetsen styrde Sävehof upp sitt spel och gjorde fyra raka mål. Hallagård två av dem. 

Sävehof ledde i halvtid 

Matchen präglades av ganska fysiskt spel lagen emellan och det märktes att det var en match som var helt avgörande. Många gula kort delades ut och hela första halvlek var spelmässigt jämn rakt igenom. Båda lagen varierade med fina kombinationer och mål blandat med ganska enkla missade avslut. 

Men efter Skurus fina start var det Sävehof som i halvtid hade ledningen med 13-11 efter ett stabilt försvarsspel, vänstersexan Olivia Mellegård och spelmotorn Elin Hallagårds mål samt målgivande passningar.

Sävehof vann SM-guld efter jämn match

Den andra halvleken inledde Skuru med en spelare mer på planen och när Sävehofs Linnea Pettersson åkte på en tvåminuters utvisning var laget två mer på banan. 

Denna period med numerärt övertag spelade Skuru bara oavgjort på. 

Sävehof ledde med 17-14 i den andra halvleken och såg ut att gå mot en klar seger. Men Skuru tog time out och lyckades kvittera till 17-17. Hela den andra halvleken följdes lagen åt under en längre period.

”Helt underbart”

I Sävehofs mål storspelade Isabella Mouratidou som stod för flera kvalificerade räddningar. Framåt fortsatte vänstersexan Olivia Mellegård att göra mål. 

Lagen följdes åt under stora delar av den andra halvleken där varje misstag kunde få en avgörande roll i matchen. 

Skuru hade ledningen med 23-22 efter att inte haft ledningen mer eller mindre under hela matchen.

Skuru gjorde även 24-22 innan Sävehof kvitterade till 24-24 med bara sekunder kvar av matchen. Matchen gick till förlängning där Sävehof till slut knep det 14:e SM-guldet efter stor dramatik och slutsiffrorna skrevs till 27-26. 

– Vi ligger under när det ska avgöras och att vi lyckas vända i slutet är ju helt underbart, säger Olivia Mellegård efter matchen. 

Vad betyder klacken ni hade med er? 

– Det är en lång bortamatch och att det var en klack på läktaren skapar ju ännu mer stämning i hallen. 

Hur ska det här firas? 

– Det blir nog allt möjligt i kväll skulle jag tro! 

Sävehofs storspelande målvakt, Isabella Mouratidou, var riktigt nöjd efter matchen. Men ville inte riktigt erkänna att hon var bra. 

– Jo, men det kändes bra.

Hon fortsätter: 

– Det gick så snabbt kändes det som. Allt bara svajade och det jag tänkte på var att hålla lugnet bakåt. Det blev lite stressigt framåt, men det var ju kul det med. 

Det är det 14:e SM-guldet för klubben. 

– Det känns helt sjukt. Och våra fans är fan grymma. Nu blir det fest, fest och fest. 

Johanna Ahlms sista match

Detta var Johanna Ahlms sista match. Med 141 landskamper och nu fem SM-guld lägger stjärnan av efter säsongen. 

Och redan nu är det klart att flera andra spelare lämnar Sävehof efter säsongen. Målvakten Isabella Mouratidou som var med och vann 2016 och 2018 lämnar för Lugi, mittnian Elin Hallagård som har fem SM-guld återvänder till Heid och vänstersexan Olivia Mellegård, som har två SM-guld, går till Köpenhamn.

I och med det här 14:e SM-guldet tangerar Sävehof rekordet som Kvinnliga IK Sport har, de dominerade under framför allt 50- och 60-talet och står alltså också på 14 SM-guld.