Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Han tycker att det är högt och läskigt”

Janelle Larsson siktar på medalj i junior-EM.
Foto: Louise Andersson
Malin Baryard-Johnsson och Janelle.
Foto: Julia Navrén.
Pappa Henrik Larsson.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Foto: /IBL / /IBL
Foto: /IBL / /IBL

GÖTEBORG. Janelle Larsson är en av de största talangerna inom svensk ridsport.

Under Göteborg Horse Show fick hon motta ett stipendium från Malin Baryard-Johnsson.

På lördagen vann hon young rider-klassen, och pappa Henrik Larsson finns på läktaren.

– Han tycker det är högt och läskigt, säger Janelle Larsson.

Förra året var hon femma på junior-EM, i år siktar hon mot medalj. Janelle Larsson får nu Malin Baryard-Johnsson som mentor, efter att ha mottagit ett stipendium under Göteborg Horse show.

– Jättekul och väldigt spännande. Jag fick reda på det för ungefär tre veckor sen kanske.

Janelle Larsson drar på sig en dunväst med H&M-loggan innan hon ställer sig bredvid Malin Baryard-Johnsson för intervju. De känner varandra väl sedan tidigare, men nu höjs det ännu en nivå.

– Det är ju inte bara att hon får mig som mentor, utan det är sponsor- och medieutbildning på H&M, hon får se ut som vi och rider i samma kavajer som H&M-teamet, så det är speciellt, säger Malin Baryard-Johnsson, som även passar på att hylla sin stipendiat.

”En väldigt stor talang”

– Valet kändes ganska självklart, Janelle är en av våra absolut största talanger inom ridsport. Hon är duktig på så mycket mer än bara att rida, hon är duktig på att föra sig, det tickar väldigt många boxar, men framför allt är hon en väldigt stor talang, säger Baryard-Johnsson.

Hur känns det att höra de här orden från Malin?

– Det känns jättekul så klart. Bara att vara med i teamet kommer vara extremt kul, och sen hoppas jag på många fina framgångar, säger Janelle Larsson.

Foto: /IBL / /IBL

Många unga ryttare har haft Malin som idol, men för Janelle Larsson har det varit lite annorlunda. Hennes mamma Magdalena Larsson och Malin är goda vänner sedan lång tid tillbaka, och de två familjerna umgås som vänner.

– Vi har ju känt varandra väldigt länge så idol vet jag inte, men jag har sett upp till henne väldigt mycket inom ridningen. Inom allt.

Hur är Malin som mentor?

– Fantastisk måste jag säga. Hon är väldigt bra och det känns skönt att ha någon med en sån erfarenhet.

Vad är det Malin gör som är så bra?

– Jag har kanske inget konkret exempel, men allt egentligen tycker jag.

Ni känner ju redan varandra och har jobbat ihop sedan tidigare, behövdes det verkligen ett stipendium för att få Malin som mentor?

– Jag tror vi har haft ganska bra tillgång innan, men det är alltid kul att ha det lite mer seriöst.

”Följer med på de roliga tävlingarna”

Janelle Larsson är bara 17 år gammal och får därför tävla bland juniorerna, men på Göteborg Horse Show tog hon ett kliv extra och tävlar som young rider med sin Staralme Z, där ryttarna är upp till 21 år gamla. Resultatet? Vinst i finalen. Med på läktaren var pappa Henrik Larsson.

– Han tycker väl inte så mycket, han tycker det är högt och läskigt, men att det är väldigt kul.

Foto: /IBL / /IBL

Med dottern i ridsport och sonen Jordan Larsson med en karriär som fotbollsspelare i allsvenskan kan det bli mycket att hålla reda på för Larsson-föräldrarna.

– Det går ganska bra, det är väldigt uppdelat. Pappa kör fotbollen och mamma kör hästarna. Pappa följer med på de roliga tävlingarna, han är med här till exempel. Mamma följer med på match när hon kan.

Målet för året är klart, Janelle Larsson siktar på en medalj på junior-EM.

– Jag vill göra bättre ifrån mig än förra året i alla fall och då kom jag femma.