Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Han ska inte ha fem
– karln ska ha sex!"

Hysén-klass. Glenn Hysén höll på egenhand engelsmännen borta från det svenska målet. Sverige klarade 0-0 och efteråt fick Glenn en egen getingklass – Hysénklass – sex getingar.
Sex getingar. "Han ska inte ha fem – karln ska ha sex!" Så inledde Thomas Malmquist krönikan efter kvalmatchen mot England.
<p>Hysén.</p>Foto: Bosse Nilsson

Han var först ut att lyckas med det omöjliga.

Just denna dag för 28 år sedan fick Glenn Hysén, 56, sex getingar – efter drömmatchen med svenska landslaget på Wembley.

– Det kommer alltid upp och är något man är jävligt stolt över, säger han.

18 oktober 1988. Det är dagen före England-Sverige på Wembley i London i den första matchen i VM-kvalet. Tidningarna är sugna på ett piggt förhandsgrepp och vill ha med mittbackarna Peter Larsson och Glenn Hysén ut på stan för fotografering. Inga problem. På med klassiska, engelska polishattar modell hög.

– Det var ju vi som skulle stoppa engelsmännen. Och det funkade ju rätt bra, säger Hysén med ett skratt.

England, storfavorit på hemmaplan, ställer upp med Peter Shilton i mål och profiler som Tony Adams, Terry Butcher, Bryan Robson, Chris Waddle, John Barnes och Gary Lineker inför 65 628 fanatiska supportrar.

Förutom nämnda mittbackar mönstrar Sverige en startelva med namn som Thomas Ravelli, Roland Nilsson, Glenn Strömberg, Jonas Thern, Stefan Pettersson och Robert Prytz. Men gästerna får det jobbigt och ett långskott från Roger Ljung som räddas till hörna är lagets bästa chans på 90 minuter. England dominerar stort och jagar ledningsmålet.

– De var totalt överlägsna, men Ravelli var väldigt bra och jag gjorde ju några brytningar, säger Hysén.

Några brytningar, ja. Hur storstjärnorna än försöker är en Kurt-och-Elvy-fostrad Hisingspojk där med ett långt ben. Ett par glidtacklingar är ruskigt precisa, främst när Chris Waddle och Gary Lineker får varsitt gyllene läge. I absolut sista sekund kommer den då 28-årige göteborgaren flygande och inte bara hindrar ett mål, utan tar också med sig bollen och spelar den till rätt adress.

– Hade domaren stått lite fel hade jag kunnat få två straffar emot mig. Då hade jag blivit idiotförklarad. Men det var två helt korrekta brytningar.

Varför gick det så bra just då?

– Det hade funkat rätt bra hela året. Och England på Wembey... det finns ingen större match i Europa. Man är ju född med den ligan och kände till alla gubbar. Det var rätt bra tändvätska och man var extra taggad. Men att allt stämmer så bra händer nog bara en gång i livet.

"Oj, herrejävlar"

Sverige krigar sig till 0-0 och får med sig en poäng hem. När Expressen ska sätta spelarbetyg känns 1-5-skalan plötsligt lite fjuttig. Hysén får sex glennsande getingar.

Rubriken? "Bättre än världsklass – då räcker inte getingarna till för dig, Glenn"

"Hysén tog ytterligare ett steg ut i fotbollens atmosfär. Klassiska Wembley har aldrig sett en bättre försvarsinsats. Möjligen en lika fulländad", skrev Expressens legendariske sportchef Thomas Malmquist.

– Kul, men man tänkte inte så mycket på det just då. Det var inte så att man slog sig för bröstet, för veckan efter var man nere på jorden igen. Vi slog Albanien borta med 2-1, men hade ett jävla flyt. De var bättre.

Sex getingar är ytterst sällsynt. Hur ofta påminns du om betyget?

– Oj, herrejävlar. Inte dagligen men varje gång det är någon form av fotbollsträff. Det kommer alltid upp och är något man är jävligt stolt över.

I samband med den historiska insatsen intervjuas också pappa Kurt i Expressen:

Om vi påstår England - Glenn Hysén 0-0 – håller du med?

– Ja, det ligger mycket i det.

Men du är känd som Glenns störste kritiker, hittade du inga fel?

– Nej, det var hans livs match. Ett par brytningar var faktiskt rena konstnumren. Synd han fick en varning. Den har han med sig hela vägen i VM-kvalet, sa Kurt Hysén.

"Zlatan skulle ha haft sex getingar"

Senare under hösten 1988 belönas Glenn Hysén med sin andra Guldboll (den första 1983).

– Matchen på Wembley spelade förstås in när de delade ut den. Man tänkte "fan vad grymt att ha två stycken", men nu är det ju en gubbjävel som har tolv Guldbollar eller vad det nu är (Zlatan Ibrahimovic har tio, reds. anm).

Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna har dock aldrig fått sex getingar av Expressen. Det är i princip omöjligt att tilldelas betyget, och bara ett fåtal har lyckats.

Tomas Brolin fick det efter kvartsfinalmötet med Rumänien i VM 1994, och Bruce Springsteen efter en legendarisk Ullevispelning 2012.

Men Glenn Hysén tycker att även Zlatan Ibrahimovic borde ha fått absolut högsta betyg när han i bortamötet med Danmark förra hösten sköt Sverige till EM med sina två mål.

– Zlatan var helt outstanding! Han gjorde båda baljorna och var skitbra i övrigt. Hur ska man kunna bli bättre – ska man göra fem mål? sa Hysén då och fortsatte:

– Jag läste bara att han fått fem getingar sex eller sju gånger, men det är väl inget oväntat direkt. Han skulle ha haft sex getingar i flera matcher, kan jag tycka.

Blev sent

Men var var det egentligen som hände efter matchen den där kyliga onsdagskvällen i London för 28 år sedan? Hysén minns bara de viktigaste momenten på planen, men har mer koll på händelserna under natten.

– Ja, det minns jag bättre. Jag, Thomas Ravelli och så tror jag att det var Roland Nilsson, vi hamnade på en brasiliansk sylta. Vi sjöng den där "Lili Marleen", stenålderslåten. "Tätt intill varandra stod vi hand i hand...", säger Glenn och tar till ton.

– Fan, vilken kväll det var alltså. Vi stod på någon scen med mickar och grejer. Jag vet inte om någon lurade upp oss, men man hamnar ju inte på ett sådant ställe om man inte haft en bra kväll. Förmodligen blev det rätt sent, men kul var det.

 

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar