Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han ser 800 matcher om året: "Stor frihet"

<p>Olle Sultan.</p>
Foto: Lennart Rehnman
<p>Blåvitts sportchef Mats Gren.</p>
Foto: Johanna Lundberg
Foto: Anna Svanberg

GÖTEBORG. Utåt sett en doldis.

I verkligheten en av de stora makthavarna i IFK Göteborg.

GT satte sig ned med klubbens chefsscout Olle Sultan, 59 – och han hade en hel del att berätta.

Så funkar scoutingverktyget Wyscout

En plattform för spelare, klubbar, agenter, tränare och domare. Det finns uppdaterad statistik på 273 000 spelare i 150 ligor i 80 länder.

Varje vecka läggs 1 000 nya matcher upp på sajten.

Varje spelare taggas och man kan få ett kortare detaljklipp på en enskild spelares samtliga aktioner i matchen. Man kan även välja att enbart se en spelares mål, assist, crossbollar, försvarsdueller eller tempoväxlingar med mera.

Nästan alla stora klubbar i Europa använder verktyget som kan kosta upp emot 8 000 kronor i månaden att använda.

Olle Sultan, med Perstorp som moderklubb, är en inventarie på Kamratgården och blev ledare i u-truppen 1990.

Skåningen värvades till föreningen på ett aningen märkligt sätt. Han var ledare för Kongahälla i en match som Blåvittprofilen Kent Olsson, som senare blev ordförande, råkade döma.

– Han tyckte tydligen att vår bänk fungerade så bra att han frågade mig om Blåvitt var intressant. Jag behövde inte många sekunders betänketid, säger han.

Den smått fotbollsbesatte 59-åringen började ganska omgående scouta för u-truppen och sedan har det blivit mer och mer. Han är i grunden idrottslärare och har ett förflutet som försvarare i division 1.

273 000 spelare

I snitt ser Sultan mellan 15 och 20 matcher i veckan, antingen live eller via det avancerade arbetsverktyget Wyscout, som har hela matcher och specialvideoklipp med 273 000 spelare i 150 ligor världen över.

– Sedan håller jag uppe kontakter, svarar på mejl och förfrågningar. Det är inte alldeles enkelt för det kommer så kopiöst mycket tips hela tiden. Det är också mycket möten. Jag försöker vara på Kamratgården två dagar i veckan för att träffa ledarstaben och Mats (Gren, sportchefen).

Hur går det till när du scoutar spelare?

– Jag försöker se två till tre matcher i varje omgång i Norge och Danmark. Sedan följer jag Finland och Island också, och även kontinenten när det dyker upp något där. Ibland tittar jag på specifika spelare och ibland följer jag ett lag extremt mycket, som exempelvis Start. I vissa fall ser jag matcher helt förutsättningslöst och screenar av vad det är jag ser för att få någon form av värdering på alla spelare.

"En egen stenografi"

Hur dokumenterar du allt?

– Jag har en egen stenografi så att säga, ritar pilar och har symboler. Jag vet ju vad vi letar efter, vilka egenskaper, så är det en ytterback så dokumenterar jag de egenskaperna allra mest.

– Om jag ser en match live så är dokumentationen väldigt omfattande och läggs in i vår databas. Varje spelare får plus och minus och en slags gradering. Sedan ser jag oftast matchen en gång till på tv. Jag gör även tidsnoteringar så att jag kan gå in och titta på de mest intressanta klockslagen.

Vilka egenskaper är viktigast?

– Det är ju positionsbetingat helt och hållet. Man vi vill ha smarta och snabba spelare med bra spelförståelse. Det är en kombination som inte alltid går ihop, men generellt är det så.

Har detta ändrats sedan Mats Gren tog över efter Håkan Mild?

– Jag vill ju inte kasta skit på någon, haha, men det är klart att jag inte kan säga att det är riktigt samma, för det är det inte. Sedan Mats kom är det ännu mer betonat att alla spelare på planen ska vara skickliga fotbollsspelare. Och vi vill ha många djupledshot också.

Kontraktssituationen viktig

Hur ligger ni till inför 2016?

– Vi är väldigt långt framme i vår planering där, men sedan vet man aldrig. Vissa saker kan gå väldigt snabbt och det gäller att vara förberedd på allt. Det är det som är så fascinerande med det här.

Hur många spelare har du på din lista?

– Jag jobbar väldigt mycket med skugglag. Jag sätter alltså upp olika lag, ett från Danmark, ett från Norge och ett All Star-lag med mera. Där har jag också olika kategorier, som exempelvis ålder. Runt 50 spelare har jag ett stort intresse av. Säger jag 100 så inkluderar vi även yngre spelare som inte är färdiga än.

Olle Sultan har ett stort ansvarsområde och har koll på några spelare som är födda så sent som 2003. En viktig faktor när han scoutar till a-laget är spelarnas kontraktssituation.

– Avtalets längd styr mitt intresse. Det är alltid med i mina tankar.

Vilka värvningar är du mest nöjd med?

– Jag scoutar ju, men sedan måste spelarna tas om hand på bästa sätt, och det är inte bara jag som tittar utan vi är flera. Scouting är ett lagarbete.

– Men Pontus Wernbloom var ju en bra värvning, David Moberg Karlsson blev ju lyckad ur ekonomisk synvinkel. Sam Larsson, Lasse Vibe, Haitam Aleesami, Gustav Engvall, Emil Salomonsson… vi har gjort massa bra värvningar.

"Det blev ju inte bra..."

Det är inte bara det fotbollsmässiga som granskas. Även den sociala biten läggs det stor vikt vid. Gamla tränare rings upp och personliga möten hålls. Men ibland blir det helt fel ändå. Ett exempel är Malick Mané som köptes in i för några miljoner i mars 2014 och skrev på ett fyraårskontrakt. Bara ett par månader senare lånades han ut, och han kommer aldrig att spela i Blåvitt igen.

– Det blev ju inte bra. Vi hade kollat honom på ett bra sätt. Vi visste ju… jag ska inte hänga ut Malick här, men vi trodde att vi skulle kunna bemästra det. Han hade så pass goda egenskaper, men vi var kanske lite naiva. Det känns inte bra när det blir så, men vi försökte verkligen.

Vilka talanger har du missat?

– Melker Hallberg hade jag koll på tidigt även om det var lite fel region. Han hade varit en bra IFK-spelare. Men sedan måste det vara rätt läge också. Man kanske har fullt på den positionen.

Olle Sultan beskriver sitt arbete som ett drömjobb även om det kan vara ensamt ibland.

– Det är oerhört spännande när man ska se en match. Förväntan byggs upp och man får åka runt på de här arenorna. Jag träffar många andra scouter som jag kan ta en fika med. Sedan skiljs man åt och träffas på nästa arena.

"Har inga arbetstider"

Tröttnar du aldrig på fotboll?

– Nej. Man kan börja se en match klockan 23, jag har inga arbetstider på det sättet. Jag har väldigt stor frihet.

När i processen är ditt jobb avslutat?

– Jag har en spelare nu… någonstans känner jag mig färdig när jag har övertygat Mats och han säger ”vi kör”. Då är det klart för mig och hans jobb med förhandlingar börjar.

Varför letar ni knappt spelare utanför Norden?

– Vi är en relativt liten klubb i Europa och måste bestämma oss för ett spår, det blir för splittrat annars. Man kan åka till Oslo en helg och se fem matcher eller till Jylland och täcka upp nästan hela ligan på en helg. Det är mycket mer effektivt och då får vi en egen grundkoll och behöver inte förlita oss på tipsare och agenter.

– Sedan har vi så klart andra krokar ute också och har en massa tankar kring detta. Mats är ju fantastisk och har ett jättefint nätverk, och det har även Jörgen (Lennartsson).

Får idéer från medierna

Hur ser du på medias roll?

– Ibland kan man vara på en arena och titta på en spelare, men så skriver ni att jag tittar på en helt annan spelare. Det är kul när ni är ute på fel spår. Jag läser ganska mycket och man får faktiskt lite idéer därifrån ibland.

IFK Göteborg lägger omkring tio miljoner kronor per år på sin ungdomsakademi.

Men det har varit skralt med uppflyttade talanger som slagit igenom de senaste åren, med några få undantag.

– Man får inte glömma den interna scoutingen. Jag måste vara uppdaterad där och ha med det i mina tankar. Så att jag inte blockar för våra egna spelare, det är viktigt.